Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Modul de operare al directorului din MIPE acuzat că lua mită cu cardul

Modul de operare al directorului din MIPE acuzat că lua mită cu cardul

scris de G. D.
458 Afisari

Dragos Iorga era extrem de „prudent„ și „calculat„ în modul de operare, arată anchetatorii DNA, care scriu că acesta nu era înduplecat de nimic în a cere banii de la subalternele pe care le-a introdus în subordinea sa prin prisma atribuțiilor deținute în cadrul MIPE.
Astfel, arată procurorii „în privința circumstanțelor personale ale inculpatului, trebuie observat că inculpatul nu a avut nicio reținere în a solicita în mod direct candidatelor procent din salariu în vederea angajării acestora”.
„Mai mult, potrivit declarației …, inculpatul nu a fost înduplecat și a continuat să solicite cei 1500 lei lunar, chiar și după prezentarea de către martoră a situației personale dificile, culminate cu decesul tatălui acesteia ca urmare a unei afecțiuni cu evoluție lentă în timp.
Faptele inculpatului apar cu atât mai grave cu cât la momentul săvârșirii lor, ocupa o funcție de membru în comisia de organizare a concursului dar și o funcție de conducere în cadrul aceleiași instituții, astfel încât tranzacționarea funcției în scopuri personale apare cu atât mai gravă.
În continuare, nu se poate face abstracție de maniera calculată și prudentă în care inculpatul a conceput și pus în executare rezoluția infracțională”, se arată în dosarul primit de judecătorii de la Tribunalul Constanța.

Mod de operare
„Astfel, inculpatul nu a furnizat denunțătoarelor codul IBAN al propriului cont bancar deoarece acesta putea fi imediat legat de persoana sa.

În schimb, inculpatul a cerut denunțătoarelor carduri bancare aparținând lor sau unor rude de gradul I (și desigur codurile PIN aferente), ale căror conturi nu puteau fi legate de persoana sa, în care denunțătoarele să vireze mita pe care el să o retragă ulterior.

Un asemenea mod elaborat de operare este în mod evident propriu unei persoane deloc străine de fenomenul corupției și totodată incompatibil cu principiile după care ar trebui să se ghideze, în activitatea lor, funcția de conducere”, se arată în dosarul în care sunt și declarațiile martorilor denunțători.

Cum a început sfârșitul public pentru directorul Iorga…
„….

Martora s-a conformat și a mers la întâlnirea cu Iorga programată de ….. S-a întâlnit cu acesta la restaurantul Legere, în Piața Rosetti, în apropierea instituției.

Își amintește că Iorga Dragoș i-a prezentat o coală format A4, pe care scria : 5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023, scris de tipar la calculator.

A fost șocată de abordarea directă, dar Iorga i-a precizat că nu e cazul să gândească la alte aspecte deoarece este vorba despre business, iar dacă se îndrăgostește de el, vor mai discuta.

După ce a citit ce era scris pe foaie, a întrebat dacă suma este negociabilă, iar acesta i-a spus că ar trebui să fie mulțumită. I-ar fi spus: „Uită-te în ochii mei albaștri că nu va ști nimeni de situația asta, nici măcar …. . A fost de acord și imediat Iorga i-a înmânat subiectele de examinare și răspunsurile. Ulterior, martora denunțătoare a părăsit restaurantul deoarece Iorga Dragoș avea programată și întâlnirea cu …”, se arată în dosarul de la instanță.

Concurs luat…„cu brio„
„Martora s-a prezentat în data de 14 sau 15 ianuarie 2021 la concursul organizat, proba fiind orală. Întrebările adresate de către comisia de examinare au fost exact aceleași pe care Dragoș Iorga i le furnizase.

Din comisia de examinare a făcut parte Dragoș Iorga și încă trei doamne, printre care și șefa Departamentului Financiar. Dragoș Iorga a fost singurul care a vorbit și adresat întrebări.

Martora denunțătoare a fost declarată admisă, iar pe data de 15 martie a început activitatea, când a și fost sunată de la registratură pentru a se prezenta la semnarea contractul de angajare”, se mai arată în dosar.

„Emoția” primului salariu…
„După câteva zile de la încasarea primului salariu, mai exact pe 10.04.2021, a fost sunată de la registratură, comunicându-i-se că este chemată de directorul Dragoș Iorga. S-a prezentat la acesta în birou și au purtat o discuție de complezență.

Deoarece martora denunțătoare anticipase un asemenea moment, i-a înmânat un card deschis la …, pe care îl avea din perioada studenției și i-a spus că poate să rămână la el. I-a comunicat PIN-ul, pe care l-a notat pe un post it din hârtie și l-a lipit de card. Nu a fost nevoie de explicații suplimentare, acesta înțelegând că este vorba de cardul pe care ar fi urmat să-i vireze lunar suma de 1500 lei convenită.

Martora denunțătoare a efectuat viramente cu suma solicitată timp de aproape un an de zile și, pentru că erau comisioane prea mari, a ales să deschidă un cont la … și să-i remită cardul aferent lui Iorga Dragoș, special pentru acest scop.

După ce a obținut cardul de la…., a inițiat o discuție cu Dragoș Iorga, ocazie cu care i-a spus că poate bloca cardul inițial, înmânându-i noul card, pe care îl are și în prezent în posesie și pe care martora a făcut viramente lunare regulate, ultimul fiind la data 08.09.20.23, Dragoș Iorga efectuând retragerea aferentă la 20.09.2023”, se mai arată în dosarul de la instanță.

Prezent sau „în deplasare„, Iorga făcea „încasări„
Femeia a mai povestit anchetatorilor DNA că este posibil „să nu fi efectuat transferurile stabilite, aferente a două luni, când Dragoș Iorga era plecat din țară, nu știe dacă acesta și-a dat seama, dar, cert este că, nu i-a cerut”

„Aceasta nu l-a mai văzut în cadrul Organismul Intermediar Regional București Ilfov pe Dragoș Iorga din septembrie 2022 și a aflat între timp că a fost detașat la Programul Operațional de Sănătate tot în cadrul M.I.P.E., locul lui fiind luat de Silviu Ancuța.

Cu toate că acesta plecase din instituție, martora a observat că acesta mai venea în vizită la compartiment, de unde a dedus că are în continuare influență, și a preferat să respecte înțelegerea inițială referitoare la remiterea lunară a sumelor de bani.

La scurt timp după angajare, a aflat că și colega ei, se află în aceeași situație ca martora, în sensul că i s-a propus, și aceasta a acceptat, aceleași condiții de angajare și că, de asemenea, făcea plate lunare prin virament bancar pe un card care se afla la Dragoș Iorga”, se mai arată în dosar.

Dragoș Iorga a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile de Tribunalul Contanța dar decizia în cazul său nu este definitivă.

După ce a fost ridicat de procurorii DNA Constanța acesta a recunoscut totul în parametri descriși de denunțătoarele sale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult