Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE Mona Pivniceru, ministru nominalizat al Justiţiei. Vezi cine este

UPDATE Mona Pivniceru, ministru nominalizat al Justiţiei. Vezi cine este

scris de M.A.
14 afisari

UPDATE 15.50: Magistratul Mona Pivniceru, care a fost propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a declarat luni pentru Agerpres că îşi doreşte o distincţie clară şi bine definită în ceea ce priveşte separaţia puterilor în stat, respectiv între puterea politică şi puterea judecătorească. “Doresc separarea puterii judecătoreşti de politic şi lăsarea ei ca o putere independentă în stat”, a subliniat Mona Pivniceru.

Proaspăt nominalizată în funţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru este un magistrat destul de cunoscut în spaţiul public. Cine este?

Mona Pivniceru - cine este ministrul Justitiei

Mona Pivniceru - Cine este noul ministru al Justitiei?

Mona Pivniceru este considerată de mulţi un judecător care luptă pentru independenţa Justiţiei. În schimb, Traian Băsescu a atacat-o de mai multe ori, numind-o piedică în integrarea României în spaţiul Schengen, alături de alţi magistraţi.

Judecatoarea Mona Pivniceru este de două ori doctor in Drept, profesor universitar si unul dintre cei mai titrati magistrati. Si-a inceput cariera judiciara ca avocat in Baroul Vaslui, dupa care, in 1991, a devenit judecator la Judecatoria Iasi, apoi la Tribunalul Iasi si Curtea de Apel Iasi. In 2008 a preluat sefia AMR – cea mai importanta asociatie profesionala a magistratilor din Romania. În anul 2010, în calitate de presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Mona Maria Pivniceru, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost prezenta in redactia Ziuaveche.ro pentru discutii pe problemele actuale ale Justitiei romane.

În luna decmbrie a anului  2010, Mona Pivniceru a fost atacată de Traian Băsescu, despre care spunea că a făcut mult rău României şi pe care o considera o piedică în calea aderării la Schengen. Pe de altă parte,  AMR (Asociaţia Magistraţilor din România), în perioada în care Mona Pivniceru era preşedinte, îl acuză pe Traian Băsescu că îi cheamă la ordine pe magistraţi, “pe un ton dictatorial”. “Într-un stat poliţienesc, în care se clădesc tot mai multe pârghii prin care Justiţia să fie controlată, îngenunchiată, în care legile se fac de pe azi pe mâine şi se modifică chiar înainte de a intra în vigoare, în care serviciile secrete îşi măresc bugetul, iar pentru justiţie nu se găseşte nici măcar mărunţiş, în care reformele există doar în vorbe şi prestaţii televizate, un preşedinte, într-un ton dictatorial, îşi poate permite să cheme la ordine magistraţii, să-i înfrunte ostil, ameninţător, să-i blameze şi să-i terfelească în piaţa publică din postura părintelui naţiunii căruia i se recunoaşte dreptul de a-şi stigmatiza, la stâlpul infamiei, oamenii legii“, se arată în comunicat comunicat al AMR.

Mona-Maria Pivniceru s-a născut în Huşi, judeţul Vaslui. Este membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din 7 septembrie 2011; magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (2010 – 6 septembrie 2011).

Absolventă a Liceului “Mihail Sadoveanu” Iaşi (1978) şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi (1982).

În anul 1984 şi-a susţinut şi promovat examenul de definitivat în avocatură, iar în 1991 examenul de intrare în magistratură, pentru ca în 1999 să obţină titlul de doctor în drept – specializarea drept internaţional public, obţinut la Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi. La 22 decembrie 2008 a susţinut public lucrarea de doctorat cu tema “Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, la Facultatea de Drept, laureată cu distincţia “Suma cum laude”.

Din anul 2007, are titlul ştiinţific de profesor universitar, catedra de drept public a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Al. I.Cuza” Iaşi.

Avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Vaslui (1982) şi magistrat la Judecătoria Iaşi (1991), Tribunalul Iaşi (1993), Curtea de Apel Iaşi (1999-2009).

Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), prin Hotărârea nr. 542 din 16 noiembrie 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii. În perioada 2008-2011, a fost reînvestită ca membru în Consiliul Ştiinţific al INM, prin Hotărârea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.

Formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, pentru desfăşurarea activităţii de

formare continuă a magistraţilor în disciplina “Drept civil” (2004).

Conferenţiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi (1997-2007).

Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (2008 – 2011); vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România (2005); membru al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi (1994).

A primit o serie de premii şi distincţii, printre care: Premiul “Istrate Micescu”, pentru lucrarea “Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, acordat de Uniunea Juriştilor din România (2009); Distincţia acordată de Asociaţia Magistraţilor din România “Reper moral şi profesional pentru ceilalţi magistraţi” (2008); Ordinul Naţional pentru Merit – grad Comandor – pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii (2000).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS