Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Mona Pivniceru: România are multe condamnări la CEDO privind situaţia deţinuţilor

Mona Pivniceru: România are multe condamnări la CEDO privind situaţia deţinuţilor

scris de Ziua Veche
2 afisari

Mona Pivniceru-foto Ziua VecheViaţa din penitenciarele din România nu respectă regulile şi normele impuse de CEDO, fiind sesizate o serie de condamnări pe această speţă, a spus marţi Mona Pivniceru, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, la conferinţa „Morţi ‘accidentale’ în sistemele publice – tratament inuman şi degradant în Penitenciarul Galaţi”, organizată de Grado în parteneriat cu mai multe instituţii.

 

Aceasta a arătat că în ansamblul condamnărilor, în afară de legislaţia deficitară, situaţia deţinuţilor ocupă un loc important în privinţa reclamaţiilor.

Pivniceru a făcut cu ocazia acestei conferinţe mai multe precizări legate de obligaţiile statului român de a respecta şi garanta drepturile omului aşa cum se desprind ele din reglementările europene.

Ea a vorbit şi despre noţiunile de tortură, tratamente inumane sau degradante care nu trebuie aplicate vreunei persoane în niciun moment în viaţa publică, fie ea în penitenciar sau în afara lui. Pivniceru a subliniat că statul are obligaţia să răspundă şi să supravegheze viaţa penitenciară, astfel încât nimeni să nu cadă victima altcuiva.

Conferinţa cu tema „Morţi ‘accidentale’ în sistemele publice – tratament inuman şi degradant în Penitenciarul Galaţi”a adus în prim plan şi un raport asupra cazului deţinutului Sandu Constantin, decedat în Penitenciarul de la Galaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult