Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Motivarea sentinţei în cazul arestării lui Mircea Băsescu

Motivarea sentinţei în cazul arestării lui Mircea Băsescu

scris de A.H.
3 afisari

Mircea Băsescu și Marian Căpățînă au acreditat ideea că justiția este la discreția influențelor lor, gata să abdice de la atributele și încrederea de care trebuie să se bucure într-o societatea democratică, și că „dreptatea’ și ‘libertatea’ au devenit o marfă ce se poate cumpăra și vinde, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București din 20 iunie prin care s-a decis arestarea preventivă a celor doi.

Mircea Băsescu, arestat pentru 30 de zile

Mircea Băsescu, arestat pentru 30 de zile

„Nu trebuie ignorat că cei doi au înțeles să urmărească obținerea unor foloase substanțiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare.

O astfel de optică, în care ‘dreptatea’ și de ce nu, față de specificul cauzelor ce constituiau finalitatea demersurilor ilicite făcute, ‘libertatea’ au devenit o marfă ce se poate cumpăra și vinde, apare ca inadmisibilă, valorile sociale atinse fiind multiple, cea mai importantă, în opinia judecătorului, fiind lezarea încrederii în sistemul judiciar și în autoritatea judecătorească în condițiile în care, prin presupusele acțiuni întreprinse, inculpații au acreditat ideea că justiția este la discreția influențelor lor, gata să abdice de la atributele și încrederea de care trebuie să se bucure într-o societate democratică”, se spune în motivare.

Judecătorul precizează că faptele, presupus săvârșite de Mircea Băsescu și Marian Căpățînă, sunt de natură să provoace o puternică rezonanță în cadrul societății și că, în consecință, lipsa unei reacții prompte a sistemului judiciar și lăsarea lor în libertate ar induce perturbări grave ale disciplinei publice, ale respectului față de lege, stimulând temerea colectivă că justiția nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase — generând astfel un sentiment acut de insecuritate.

„Chiar dacă presupusa activitate infracțională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susține că trecerea timpului a diluat pericolul social generat, întrucât ar însemna să se ignore nu numai caracterul evident clandestin al unor astfel de acțiuni, contextul, modalitatea și mai ales momentul în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar și impactul mai mult decât actual și de rezonanță în societatea românească. (…)

Se constată, în cazul tuturor persoanelor implicate, existența unor mentalități greșite, a unei percepții eronate și periculoase asupra actului de justiție și organelor abilitate să îl aducă la îndeplinire, dar și a altor instituții de cel mai înalt nivel în statul de drept, care impun, raportat și la impactul faptelor de acest gen asupra opiniei publice, la sentimentul de insecuritate creat în rândul destinatarilor raporturilor penale de conformare, o reacție promptă și eficientă din partea autorităților”, a apreciat magistratul.

De asemenea, judecătorul susține că nu sunt de ignorat relațiile dintre cei doi și denunțători, ascendentul primilor asupra celorlalți, interesul urmărit de către cei care au sesizat autoritățile, anume acela al recuperării banilor, posibilitatea influențării lor.

„În consecință, luarea față de inculpații din prezenta cauză a unei măsuri alternative nu ar fi suficientă la acest moment de debut al procesului penal, urmând să se aprecieze asupra necesității luării unei altfel de măsuri pe parcursul procesului penal. Judecătorul de drepturi și libertăți consideră că interesul societății de a se afla în siguranță și de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial și trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaților prin privarea lor temporară de libertate”, se subliniază în document.

7 comentarii

BULA 23-06-2014 - 18:39

Mai grav e ca tiganul, Mondialul, un analfabet agresiv si tupeist, a facut milioane de dolari din activitati ilegale si autoritatile nu s-au sesizat. Ba l-a dus mintea sa se dea pe langa prostul de Mircea Basescu si sa-l puna in situatia penibila de a fi greu sa-l refuze (ca intre rude) si prin asta sa aiba acoperire in caz de ceva. Nu vedeti cum casunasera tiganii pe familia bietului Mircea, sa intervina ca sa-l scoata pe mafiot din puscarie ?
Si Mircea Basescu se face vinovat doar de inselatorie, ca i-a luat banii tiganului si si-a batut joc de el, nefacand nimic ca sa-l scoata din puscarie. Nu a fost trafic de influenta, ca nu a fost influentat nimeni. Nici macar tentativa n-a fost. Doar escrocherie.
Intrucat tiganul nu poate sa dovedeasca legal ca a detinut suma respectiva, neavand serviciu si venituri declarate la fisc, e greu sa ceara returnarea banilor si sa-l dea in judecata pe Mircea Basescu pentru ca i-ar fi inselat.

Sa se dea afara toti tiganii din serviciile secrete ! Nu au ce sa caute acolo.

mircea 24-06-2014 - 15:00

pai bine mai omule Mircea si Traian nu sunt tot tigani,pai da unde se conosc cu Cioaba,Doru Magaru,Bercea Mondialu,Vanghelie,Scorp[ionu,Videanu…….si ciangaii din moldova????

pathfinder 24-06-2014 - 15:10

Ce te iei ma de ciangai?
Ai uftut vreo ciangoaica de Neamt sau Bacau de comentezi?
Vezi ca-s a draculu’!
Poate te parasc…

P.S. Uitasi ca ai probleme cu lungimea…

UnUL 24-06-2014 - 15:32

… și cu tăria.

ancuta 24-06-2014 - 14:42

hemoroiDAN, uita-te!
ceasu’ tau s-apropie!!!

antenizatilor, inlocuiti „Mircea Băsescu și Marian Căpățînă” cu „hemoroiDANVIOREL” si vedeti ce iese din … „motivatie” !

digital 24-06-2014 - 15:01

înlocuiește, nu înlocuiți, poți mă?!
hahaha!

ancuta 24-06-2014 - 15:09

DA.
merci!
3,147detule,
voila:
inlocuieste “Mircea Băsescu și Marian Căpățînă” cu “hemoroiDANVIOREL” si vezi ce iese din … “motivatie” !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult