Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Motivatia judecatorilor CC privind neconstitutionalitatea Legii ANI

Motivatia judecatorilor CC privind neconstitutionalitatea Legii ANI

scris de Ziua Veche
21 Afisari

Legea de modificare si completare a cadrului legislativ de functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) nu respecta normele de tehnica legislativa menite sa asigure sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, precum si continutul, forma juridica, limbajul si stilul actului normativ, arata Curtea Constitutionala (CC), in motivarea deciziei de luni prin care respectiva reglementare a fost declarata neconstitutionala.


 

Judecatorii Curtii au atras atentia asupra faptului ca “textul legislativ trebuie sa fie formulat clar, fluent si inteligibil, fara dificultati sintactice si pasaje obscure sau echivoce”. In opinia Curtii, forma si estetica exprimarii din lege nu trebuie sa prejudicieze stilul juridic, precizia si claritatea dispozitiilor. Legea “nu a fost sistematizata corespunzator si nici redactat intr-un limbaj si stil juridic specific normativ, concis, clar si precis, care sa excluda orice echivoc”, mai reproseaza magistratii constitutionali sesizati de seful statului.

“Din dreptul parlamentarilor la initiativa legislativa decurge si dreptul fiecarei Camere de a decide asupra initiativelor legislative cu care este sesizata. La dezbaterea unei initiative legislative participa, in egala masura, ambele Camere ale Parlamentului, cu respectarea principiului competentei de sesizare prevazut de art. 75 din Constitutie, cele doua Camere avand autonomie in adoptarea solutiilor legislative cu privire la initiativele supuse dezbaterii”, se mentioneaza in document.

Judecatorii explica faptul ca din aceste principii ale sistemului bicameral rezulta ca o initiativa legislativa poate fi modificata ori completata de prima Camera sesizata fara ca decizia acesteia sa fie limitata de continutul initiativei legislative in forma depusa de initiator, dupa cum tot astfel Camera decizionala are dreptul de a modifica, de a completa ori de a renunta la initiativa in cauza.

“Parlamentul fiind unica autoritate legiuitoare a tarii, conform prevederilor art. 61 alin. (1) din Constitutie, in raport cu solicitarile cuprinse in cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei, poate adopta orice fel de solutie pe care o va considera necesara. Astfel, poate admite in intregime sau partial solicitarea, poate sa o respinga ori poate sa modifice in totalitate sau partial anumite texte care au legatura cu cererea de reexaminare, inclusiv prin recorelarea dispozitiilor legii”, mai precizeaza judecatorii Curtii.

0 comentariu

gemenaru 08-05-2010 - 16:18

DOAMNE, FĂ-MĂ PROST!

DE-AR FI SĂ-I LUĂM PE TOŢI LA RÂND,
ŞI ACTUALII DAR ŞI FOŞTII,
CEI MAI DEŞTEPTI DE PE PĂMÂNT
AU FOST ÎNTOTDEAUNA… PROŞTII.

NU TE RUGA LA URSITOARE
SĂ-ŢI FACĂ-N VIAŢA TA VREUN ROST,
MAI BINE URLĂ-N GURA MARE:
„IUBITE DOAMNE, FĂ-MĂ… PROST!”

DE CE SĂ TRAGI CA LA GALERĂ,
SĂ-NVEŢI ATÂTEA FĂRĂ ROST,
DE VREI SĂ FACI O CARIERĂ
AJUNGE NUMAI SĂ FII… PROST.

IN LUMEA ASTA CU DE TOATE,
UNDE SE-NVAŢĂ CONTRA COST,
PĂCAT CĂ NICI O FACULTATE
NU DĂ ŞI DIPLOMĂ DE… PROST.

AVEM IMPOZITE CU CARUL
DAR ÎNOTĂM ÎN SĂRĂCIE
ŞI CE BUGET AR AVEA STATUL
DINTR-UN IMPOZIT PE… PROSTIE…

EI SUNT CA IARBA, CU DUIUMUL,
SĂ NU-I JIGNEŞTI, SĂ NU-I ÎMPROŞTI!
O, DOAMNE, DE NE-AR CREŞTE GRÂUL
CUM CRESC RECOLTELE DE… PROŞTI.

ŞI-N LUMEA ASTA RASTURNATĂ,
UNDE CEI STRÂMBI SUNT CEI MAI DREPTI,
SAVANŢII NOŞTRI MOR DE FOAME
ŞI NUMAI PROŞTII SUNT DEŞTEPŢI!

jan dinu 08-05-2010 - 16:42

Sunt pe picior de duca ,altfel ashi
pune niste strofe pentru completare !!
JD

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult