Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Nițu despre faptele Alinei Bica și viitorul DIICOT

Nițu despre faptele Alinei Bica și viitorul DIICOT

scris de Z.V.
2 afisari

Tiberiu Niţu a afirmat vineri, 21 noiembrie, că faptele pentru care a fost reţinută Alina Bica sunt grave, dar nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT.

Nițu despre faptele Alinei Bica și viitorul DIICOT (foto: luju.ro)

Nițu despre faptele Alinei Bica și viitorul DIICOT (foto: luju.ro)

Procurorul General Tiberiu Nițu a anunțat că dacă Alina Bica nu va demisiona, el va solicita revocarea ei din funcţie, deși presupusele ilegalități săvârșite de aceasta nu au fost realizate în perioada exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT Tiberiu Niţu a mai spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că Alina Bica se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Procurorul general a subliniat că Direcţia de Investigare a Infacţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este o structură extrem de importantă, este constituită din procurori oneşti, care ştiu să îşi facă treaba şi care este apreciată la nivel internaţional. Întrebat cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Niţu a spus că, pentru început, conducerea Direcţiei va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.

Niţu a fost întrebat şi dacă se va întruni Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru suspendarea din funcţie a Alinei Bica, răspunzând că dacă aceasta nu îşi va da demisia, el, în calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza şi va solicita revocarea ei din funcţia de conducere şi din DIICOT. Întrebat de ce CSM a încuviinţat arestul la domiciliu, în condiţiile în care în alte cazuri încuviinţarea este pentru arestare preventivă, Tiberiu Niţu a spus că decizia CSM nu este o imixtiune în procedura unei instanţe, ci este o procedură prevăzută de lege, prin care se încuviinţează luarea unei măsuri preventive, mai departe decizia aparţinând instanţei.

Tiberiu Niţu a adăgat că a fost informat de către procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, joi seară, despre măsurile luate în cazul Alinei Bica. Alina Bica a fost reţinută de DNA, joi noapte, pentru abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-şef al DIICOT a făcut parte, a acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult