Senatul a validat lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, decizia fiind luată cu voturi 64 „pentru”, 60 „împotrivă”.
Senatorii s-au exprimat, miercuri, prin vot secret, cu bile, cu privire la validarea listei celor 11 membri nou aleşi în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).
Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Rădulescu, a propus iniţial ca procedura de vot să fie una deschisă, invocând faptul că nu există o reglementare expresă pentru situaţia validării în textul Regulamentul Senatului.
PSD şi PNL au optat pentru validarea listei, susţinând că este o chestiune de formă, nu de fond.
După ce chestorul Senatului Ioan Chelaru (PSD) a afirmat că este vorba de o hotărâre a Senatului, Rădulescu a renunţat la propunerea sa, precizând că, potrivit regulamentului, hotărârile sunt adoptate prin vot secret cu bile sau electronic. El a precizat că democrat-liberalii preferă votul secret cu bile.
Ioan Chelaru, dar şi liderul grupului parlamentar al PNL, Puiu Haşotti, au propus votul electronic secret.
După pauza de consultări solicitată de liderul grupului parlamentar al PSD, Ilie Sârbu, care i-a acuzat pe democrat-liberali că doresc un vot secret cu bile pentru a avea control, senatorii au respins, prin vot, solicitarea liderilor opoziţiei. Ei au acceptat, în schimb, cu 66 de voturi „pentru”, 57 „împotrivă” şi o abţinere, propunerea democrat-liberalilor ca votul să fie unul secret cu bile, informează Agerpres.
Senatorii au avut discuţii contradictorii dacă va fi supusă votului întreaga listă a magistraţilor aleşi membri ai CSM sau, aşa cum a propus liderul grupului PDL, o „listă scurtă”.
În vederea susţinerii punctului său de vedere, Cristian Rădulescu a precizat că, în opinia democrat-liberalilor, nu poate fi supusă votului Senatului întreaga listă a magistraţilor întrucât pe aceasta se găsesc şi trei persoane, Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea, care, deşi au avut deja un mandat în cadrul CSM, candidează pentru un al doilea mandat.
În opinia sa, există şi o altă neregulă în demersul alegerii magistraţilor care vor face parte din CSM: pe lângă cei trei care candidează pentru un nou mandat, Consiliul ar fi trebuit să transmită Senatului şi candidaturile altor trei magistraţi care sunt într-un mandat de înlocuire.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că va fi supusă votului senatorilor întreaga listă a magistraţilor şi nu „o listă scurtă”.
Mandatul membrilor actualului CSM expiră în 11 ianuarie 2011. În 2 noiembrie, CSM anunţa rezultatele alegerilor pentru viitorii membri ai CSM: din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost aleşi Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron; din partea curţilor de apel – Dan Lupaşcu de la Curtea de Apel Bucureşti, Alexandru Şerban de la Curtea de Apel Braşov, şi Horaţius Dumbravă, de la Curtea de Apel Târgu Mureş; din partea tribunalelor – Adrian Toni Neacşu, de la Tribunalul Vrancea; din partea judecătoriilor – Marius Tudose Badea, de la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, şi Cristi Danileţ, de la Judecătoria Oradea; din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel – procurorul George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti; din partea parchetelor de pe lângă tribunale – Oana Schmidt Haineală, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov; iar din partea parchetelor de pe lângă judecătorii – Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.