Noul CSM este neconstituţional | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Noul CSM este neconstituţional

Noul CSM este neconstituţional

scris de A.H.
2 afisari

Curtea Constituţională (CCR) a decis miercuri că validarea de către Senat, cu câteva zile înainte de Craciun, a celor 11 noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii este neconstituţională.

Seful statului la sedinta CSM

foto: presidency.ro

Magistraţii constituţionali au admis astfel sesizarea parlamentarilor PDL, care în sesizarea Curţii au invocat faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, precum şi procurorul Dan Chiujdea – aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 – nu mai pot exercita un nou mandat.

Senatorii democrat-liberali au contestat la CCR şi Hotărârea prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.

Conform Legii de funcţionare a CSM, “durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii”. Constituţia stipulează aceeaşi durată a mandatului, dar nu precizează nimic despre posibilitatea sau interdicţia reînnoire a mandatului.

Înaintea şedinţei de constituire a noului CSM, şeful statului şi ministrul Justiţiei au insistat ca noii membri să aştepte întâi verdictul Curţii Constituţionale şi apoi să se constituie. Ambele sugestii au fost însă ignorate.

Cei 11 membri aleşi în urma scrutinului pentru desemnarea noilor membri ai CSM sunt Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea Curţilor de Apel, Adrian Toni Neacşu, din partea Tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea Judecătoriilor, George Bălan, din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, Oana Schmidt Haineală, din partea Parchetelor de pe lângă Tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea Parchetelor de pe lângă judecătorii.

3 comentarii

MOLDOVEAN 25-01-2011 - 14:57

DECI SE ADEVERESTE CA CCR ESTE COMPONENTA A BIROULUI DE AVOCATURA ELENA UDREA AFLAT IN SUBORDINEA PRESEDINTELUI PARVENIT PRIN FRAUDA.
SOCIETATEA CIVILA TREBUIE SA AIBA UN CUVANT DE SPUS URGENT, ACESTI BAZBULUCI PARVENITI AU DUS TARA DE RAPA, OMUL A DISTRUS FLOTA MARITIMA, ACUM E PE FINALA SI CU FLOTA AERIANA: ROMAVIA SI TAROM…. NU MAI VORBIM DE MULTIPLELE FURACIUNI DINA VUTIA NATIONALA CARE IN CURAND VOR FI PUSE PE TAPET

Rusu 25-01-2011 - 17:25

O mare victorie a democratiei in Romania!.Rusine magistratilor din CSM,care au calcat in picioare legea care le interzicea un nou mandat in CSM.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult