Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei NUP pentru poliţiştii acuzaţi că ar fi purtat arme la mitingul “Javră ordinară”

NUP pentru poliţiştii acuzaţi că ar fi purtat arme la mitingul “Javră ordinară”

scris de A.H.
2 afisari

Cei cinci poliţişti acuzaţi că la mitingul din 24 septembrie 2010 au purtat pistoale au primit rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia. 

NUP pentru poliţiştii acuzaţi că ar fi purtat arme la mitingul “Javră ordinară”

Avem rezoluţia Parchetului Tribunalului Bucureşti prin care s-a dat NUP (neînceperea urmăririi penale – n.r.) către cei cinci poliţişti, după lungi audieri de martori, expertize ştiinţifice în care nu s-a constatat că poliţiştii erau cu armament. Dar, ştiţi, la momentul respectiv, pentru subminarea puterii trebuiau să găsească câteva persoane care să aibă arme, ca să dregem o declaraţie a preşedintelui (Traian Băsescu – n.r.). Pentru subminarea puterii trebuia un atac armat„, a afirmat Gruia.

Acesta a precizat că NUP-ul în cazul celor cinci poliţişti a fost dat pe data de 9 mai 2011.
Am intrat şi noi în posesia documentului acum câteva zile. Este rezoluţia procurorului de caz sesizat de Jandarmeria Română. Dacă era aşa ceva (poliţiştii aveau la ei armament – n.r.), Jandarmeria avea obligaţia să-i retragă din cadrul unei manifestări publice pe cei despre care constată că ar avea armament asupra lor. Chiar procurorul, în material, spune acest lucru. De ce nu au făcut-o, dacă exista aşa ceva?”, a spus liderul SNPPC.

El a explicat că s-au făcut fotografii în care anumiţi poliţişti aveau tocul pe centură, toc care nu este scos atunci când poliţistul predă armamentul.
Acest toc stă întotdeauna pe centură. Îţi predai armamentul, rămâne tocul pe centură, nu-l desfaci toată ziua. Dar trebuia, pentru declaraţia preşedintelui, să strângem tot felul de probe, numai să acuzăm pe cineva„, a susţinut Marian Gruia.

Potrivit rezoluţiei date de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, din ansamblul probator nu reiese cu certitudine că cei cinci poliţişti acuzaţi au purtat arme la mitingul de protest din 24 septembrie 2010, organizat de Cartel Alfa.

Din declaraţiile făptuitorilor şi ale martorilor care i-au însoţit în ziua respectivă din localităţile unde îşi desfăşoară activitatea până în Bucureşti şi pe parcursul mitingului rezultă că făptuitorii aveau asupra lor tocurile de armă prinse la centură, fără ca în aceste tocuri să se afle armamentul din dotare, se menţionează în rezoluţie.

De asemenea, din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică a rezultat că în cazul a trei dintre cei cinci poliţişti cercetaţi, din cauza calităţii imaginilor puse la dispoziţia organelor de cercetare penală, nu se poate stabili ce au purtat aceştia la tocul de la centură. În cazul celorlalţi doi poliţişti, conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică, există o asemănare vizuală între obiectul purtat de fiecare dintre aceştia în tocul de la centură şi mânerul şi încărcătorul unui pistol Carpaţi, respectiv părţi componente ale unui încărcător pentru pistolul Carpaţi, fără a se putea stabili dacă respectivele obiecte erau în realitate arme sau erau alte obiecte care prezentau doar unele caracteristici vizuale asemănătoare cu ale acestora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult