Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei ŞOCANT Curtea de Apel Alba a pus în libertate o grupare paramilitară – Nu reprezintă pericol public VIDEO

ŞOCANT Curtea de Apel Alba a pus în libertate o grupare paramilitară – Nu reprezintă pericol public VIDEO

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Curtea de Apel Alba a decis eliberarea unui grup infracţional paramilitar reţinut în urmă cu 6 zile. Procurorii au găsit la percheziţii un întreg arsenal, dar şi planuri despre cum se aruncă în aer diverse obiective (poduri, clădiri, maşini), transmite TVR. Săptămâna trecută, procurorii DIICOT au reţinunt 11 persoane din Mediaş, bănuite iniţial că se ocupau cu trafic de droguri de risc. Curtea de Apel Alba a decis că noua dintre aceştia nu prezintă pericol public. Procurorii DIICOT dau de înţeles că siguranţa naţională poate fi pusă în pericol de decizia judecătorilor. Liderul grupării a fost luptător în Legiunea Străină, iar pe cei pe care îi avea în subordine îi instruia după sistemul grupărilor paramilitare.


 

 

Un adevărat arsenal 

Potrivit unui comunicat DIICOT primit la redacţie, “la data de 29.09.2010, au fost efectuate 20 de percheziţii domiciliare, în localităţile Sibiu, Mediaş, Blăjel şi Zagăr (Mureş), ocazie cu care s-au ridicat haşiş, 1 kg de cannabis, instrumente de cântărire şi porţionare si o instalaţie artizanală pentru creştere artificială. Au mai fost găsite şi ridicate 1 pistol model USP si 1 pistol marca ERMA- WERKE model EP 552, ambele cu cartuş pe ţeavă şi încărcător, 2 pistoale cu aer comprimat, 1 revolver SMITH & WESSON, 1 pistol cu bile de cauciuc, 2 grenade defensive, încărcătoare, peste 100 de cartuşe de diverse calibre, 1 cutie cu 111 alice, 1 făclie pirotehnică cu lumină roşie si 2 cutii cu câte 500 proiectile din aluminiu.

La perchezitii s-au mai găsit 6 bastoane telescopice, 1 detector de metale, 2 teleobiective marca KENON ULTRASONIC, 3 staţii de emisie recepţie, 3 binocluri militare, 2 telescoape, 1 dispozitiv de supraveghere marca FULLY COATED OPTICS, 1 baston cu electroşocuri, 1 dispozitiv cu electroşocuri, 1 dispozitiv electric cu ultraviolete.

Au mai fost ridicate şi 17 cuţite cu lame de 20-40 cm, 1 sabie tip KATANA având lama de 50 cm, 4 săbii cu mâner de lemn, 6 spade, 1 macetă, 1 bardă, 1 girofar de culoare albastră, vopsea de camuflaj, cătuşe, cagule, precum şi sume de bani in lei şi valută.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul S.C.C.O. Sibiu, I.P.J. Sibiu, B.C.C.O. Alba-Iulia şi lucrători din cadrul I.J.J.- Sibiu. În urma cercetărilor efectuate a rezultat că această grupare infracţională era organizată şi funcţiona după principiile unei structuri paramilitare. 

{youtube}u04XdaIaXRw{/youtube}

Gloanţe cu vârf retezat 

În cadrul unei conferinţe de presă, poliţiştii de la Crimă Organizată au explicat în detaliu ce au găsit la percheziţiile făcute, scrie ziarul TRIBUNA, din Sibiu. „La percheziţiile domiciliare, la unul dintre inculpaţi s-a intrat în forţă şi în viteză foarte mare, persoana respectivă a fost imobilizată şi în locuinţă a fost găsită această armă de foc care este un revolver, model american, cu butoiaş, este o armă preferată de asasini, datorită performanţelor şi caracteristicilor pe care le are. În primul rând că este cu butoiaş, şi mecanismul de dare a focului permite ca în cazul unui incident, o capsă care nu percutează sau un glonţ defect, orice alt pistol se blochează. Ăsta nu se blochează, butoiaşul se roteşte şi aduce în dreptul mecanismului de dare a focului un alt glonţ. Un alt motiv pentru care este preferat un altfel de pistol este pentru că inculpatul avea inclusiv pe ţeavă încărcătorul plin şi în locuinţă muniţie, aceste cartuşe, aceste gloanţe, calibrul 45, tot un calibru american, care se poate observa că sunt cu vârful retezat. Aceste gloanţe sunt folosite de asasini în mod deosebit întrucât atunci când intră în corpul victimei glonţul se împrăştie, şi de obicei nu există un orificiu de ieşire. Este foarte periculos pentru că odată cu pătrunderea în corp poate să afecteze plăgile mai multor organe interne din corpul victimei. Acest tip de muniţie, gloanţele retezate, sunt interzise de convenţia de la Geneva, o convenţie care a fost ratificată şi de România„, a explicat comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba.

Acesta spune că revolverul nu a fost singura armă de foc găsită la percheziţii. „De menţionat este faptul că atunci când am intrat în locuinţa inculpatului acesta avea la îndemână revolverul respectiv cu glonţ pe ţeavă şi încărcătorul plin, în timpul imobilizării inculpatului în mod constant a încercat să ajungă la o borsetă situată în imediata lui apropiere, borsetă în care ulterior au fost găsite alte două arme de foc, ambele cu glonţ pe ţeavă şi încărcătoarele pline. Mai mult, a fost găsit şi un amortizor de zgomot care este folosit tot de către asasini în mod deosebit”, a adăugat comisarul şef Traian Berbeceanu.  

Grenade defensive 

Tot în cadrul percheziţiilor, au fost găsite şi două grenade defensive, care, spun poliţiştii, odată folosite pot produce zeci sau chiar sute de victime. „La o altă locaţie percheziţionată, deţinută tot de inculpatul respectiv, au fost găsite două grenade defensive. Grenadele defensive sunt acele grenade care sunt considerate grenade antipersonal, întrucât au un efect devastator împotriva oamenilor. O astfel de grenadă folosită într-o mulţime poate să producă zeci sau chiar sute de victime. Foarte interesant şi foarte important este că una dintre cele două grenade avea montat mecanismul de dare a focului şi inclusiv siguranţa, ceea ce ne face să credem că ar putea să fie în stare de funcţionare şi cu încărcătură explozivă intactă. Datorită timpului scurt care a decurs de la momentul arestării până în prezent nu am reuşit să verificăm niciuna din aceste arme la Institutul de Criminalistică să vedem dacă a fost folosită sau nu la comiterea de fapte rămase cu autor necunoscut pe teritoriul ţării sau chiar în străinătate”, a mai spus comisarul şef Traian Berbeceanu.  

{youtube}BAYmSVDTzUE{/youtube}

Instrucţiuni de montare a dispozitivelor explozive improvizate 

Tot în timpul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat şi înscrisuri cu instrucţiuni de montare a dispozitivelor explozive. „La liderul grupării, la percheziţie am găsit un volum imens de înscrisuri şi dischete, cd-uri şi alte mijloace de stocare electronică de date în care aveau tot felul de instrucţiuni de folosire şi de asamblare şi de montare a dispozitivelor explozive, cu schiţe, cu cantităţi, cu tip de capsă pirotenică, cu ce tip de explozibil este necesar pentru a arunca în aer un pod sau o şoseau sau o maşină sau pentru a distruge o clădire„, a adăugat comisarul şef Traian Berbeceanu.  

Se antrenau în munţi 

Oamenii legii spun că armele găsite la Mediaş, în special cele de foc, „sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist”. „Din activităţile pe care le-am desfăşurat am stabilit că liderul grupării îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri, efectiv făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale. Toate armele pe care le-am găsit, mai ales armele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist. Interesant este şi faptul că la mai multe locaţii ale inculpaţilor au fost găsite raniţe pregătite cu tot echipamentul necesar, inclusiv cagule, arme albe, sprayuri iritant lacrimogene sau paralizante, schimburi de haine şi subţiri şi groase pentru anotimp rece, truse medicale, tot ce are nevoie o persoană antrenată să supravieţuiască într-un mediu ostil”, a mai spus şeful BCCO Alba.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult