Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Olaru din nou la DIICOT, Scutea din nou de-a dreapta lui Kovesi

Olaru din nou la DIICOT, Scutea din nou de-a dreapta lui Kovesi

scris de Ziua Veche
3 afisari

Cei mai importanti ”coechipieri” ai Laurei Codruta Kovesi, adica adjunctul sau si seful DIICOT- structura centrala – au toate sansele sa ramana in terenul Ministerului Public, pe acelasi functii, inca trei ani. Gabriela Scutea a trecut cu brio testul de joi dat in fata Sectiei pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizarea reinvestirii in functia de adjunct al procurorului general al Romaniei. La fel si Codrut Olaru, a carui propunere de reinvestire in functia de procuror sef al DIICOT a fost avizata in unanimitate. Daca alaturam celor doi reinvestirea lui Daniel Morar in functia de sef al DNA, atunci putem concluziona ca oamenii recrutati de Monica Macovei pentru aceste functii-cheie raman pe pozitiile asumate. Iar asta nu este o surpriza, data fiind conjunctura politica actuala.

Gabriela Scutea a detinut functia de adjunct al procurorul general Laura Codruta Kovesi in perioada 2007-2010 si, dupa expirarea mandatului, din 14 februarie a.c, a ramas delegata pe aceasta functie.

Despre Scutea nu s-a facut prea mare valva in media, dar a fost depunctata in ochii opiniei publice odata cu aparitia informatiilor legate de examenul de grad profesional, castigat dupa ce a depus contestatie, cu media 6,58. Dupa un an de la acest examen, a fost numita sef la Parchetul General si a fost promovata la propunerea fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei.

In cursul audierii sale la CSM, Gabriela Scutea a aratat ca principala sa realizare l-a constituit dialogul cu angajatii din structura Ministerului Public si implicarea in atragerea de proiecte cu finantare PHARE. E vorba de 17 proiecte in trei ani, cu o valoare de 9 milioane euro.  

Tot joi, Codrut Olaru, sef al DIICOT din ianuarie 2007 pana in 12 ianuarie 2010, a primit acelasi aviz favorabil, in unanimitate, pentru propunerea de reinvestire in aceasta functie. Conform legii, prim adjunctul si adjunctul procurorului general al Romaniei, procurorul sef al DNA si procurorul sef al DIICOT, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete sunt numiti de Presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, pe o perioada de 3 ani cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Olaru a vorbit, joi, la audierea de dinaintea avizului despre una dintre prioritatile sale: consolidarea institutionala a DIICOT, care nu se va putea realiza fara existenta unei legi organice de organizare si functionare a structurii. Pe scurt, ar dori pentru DIICOT ceea ce are DNA-ul la aceasta ora. Olaru a subliniat ca in ultimii trei ani rata achitarilor pe cauzele DIICOT a fost de 0,014, iar din 2000 de inculpati in cazurile instrumentate, 1.100 au fost arestati. De asemenea, Olaru s-a laudat cu valoarea drogurilor confiscate, care a crescut de la 3 milioane în 2006, la 166 milioane in 2009, dar nu a amintit cat a crescut valoarea unui gram de heroina sau a altor droguri in aceasta perioada.

Codrut Olaru a fost propus prima data la DIICOT tot de catre Monica Macovei. El provenea din fruntea structurii teritoriale a DIICOT Bacau. In presa au aparut, in ultimii ani, informatii despre posibilele sale legaturi cu Corneliu Iacubov prin serviciile notariale ale fostei sotii a acestuia. Pe vremea cand era prim adjunct la Parchetul Judecatoriei Bacau, Olaru a fost acuzat chiar de adjunctul sau ca ii impune luarea unor decizii intr-un dosar ce privea doi falsificatori de moneda din Bucuresti. Adjunctul sau a declarat atunci ca ”procurorul Olaru i-a interzis sa mai semneze declaratiile de apel si recurs, dupa ce, anterior, acesta i-a reporsat ca a facut recurs in cazul mandatelor de arestare ale falsificatorilor.

Tot despre Codrut Olaru, de data aceasta in calitate de sef al DIICOT, au facut dezvaluiri, in privinta manierei de lucru a acestuia mai ales in ancheta legata de Omar Hayssam, fostii procurori DIICOT Ciprian Nastasiu si Angela Ciurea. Ei l-au acuzat pe Olaru de incalcarea independentei procurorului de caz si au aratat ca sedintele de lucru aveau loc in prezenta prim-adjunctului Florian Coldea de la SRI. In noiembrie 2009, CSM s-a autosesizat in legatura cu afirmatiile publice facute de Ciurea si Nastasiu, comunicand ca se vor face verificari pentru a se stabili daca sustinerile de fostii procurori DIICOT sunt reale. Nici pana astazi, Inspectia CSM nu a intocmit nota de finalizare a acestor verificari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult