Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Orice act sexual cu un minor sub 16 ani va fi incriminat ca viol

Orice act sexual cu un minor sub 16 ani va fi incriminat ca viol

scris de Misu Andrei
78 Afisari

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă vârsta privind consimțământul sexual, astfel că orice act sexual cu un minor sub 16 va fi incriminat ca viol.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a Legii audiovizualului nr. 504/2002.

Inițiativa legislativă a fost adoptată decizional de Camera Deputaților la finalul sesiunii legislative, cu 0 voturi „contra” și 267 „pentru”.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat atunci că datoria leguitorului este să se asigure „că legea face un lucru limpede și anume că apără victimele și sancționează agresorii”.

„Orice zi fără această lege a constituit o portiță de scăpare pentru agresorii sexuali. De acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnați de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei. Nimeni nu va mai putea invoca vreodată, în nicio sală de judecată, că un minor sub 16 ani a consimțit la un act sexual cu un adult”, a transmis Alina Gorghiu.

Ministrul a mai arătat că măsurile legii „sunt absolut necesare și solicitate de grupuri reprezentative ale societății civile, de părinți, de activiști din sfera socială, de profesioniștii din domeniul protecției copilului”, arătând că „România se plasează în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, 80% dintre aceste victime fiind femei și copii”.

„Parlamentul avea obligația să corecteze hibele legislative care oferă posibilitatea vinovaților să scape fără să fie pedepsiți pe măsura faptei. Până acum, România era între cele 8 state care aveau ca vârstă a consimțământului sexual 14 ani în timp ce alte 7 state aveau 15 ani, iar 11 state europene (plus SUA, Canada și Israel) optaseră deja pentru vârsta de 16 ani”, a mai transmis Gorghiu.

Ce prevede legea

Legea prevede că actul sexual cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani cu o singură excepție, diferenţa de vârstă dintre parteneri să nu depăşească cinci ani.

Mai mult, pedeapsa crește până la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi dacă există mai multe circumstanțe agravante, adică dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală, a pus în pericol viaţa victimei în orice alt mod sau fost săvârşită asupra unei femei gravide.

Tot circumstanță agravantă este considerată și fapta în urma căreia victima rămâne însărcinată sau cea în care victima se află într-o stare de vulnerabilitate vădită, cauzată de vârstă, boală, handicap fizic sau psihic ori o situaţie de dependenţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS