Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Ovidiu Tender, condamnat definitiv la 12 ani și șapte luni închisoare

UPDATE – Ovidiu Tender, condamnat definitiv la 12 ani și șapte luni închisoare

scris de P.C.R.
16 afisari

UPDATE – Ovidiu Tender a primit 2 ani și 6 luni închisoare pentru înșelăciune, 6 ani și 9 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, 5 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat și 5 ani pentru spălare de bani. La pedeapsa cea mai grea de 6 ani și 9 luni închisoare s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel încât el va executa în final 12 ani și 7 luni închisoare, din care se va scădea perioada reținerii și arestării preventive (3 martie — 29 august 2006).

Ovidiu Tender a fost dus in aceasta seara direct la penitenciarul Timisoara.

In jurul orei 18.30, Ovidiu Tender a parasit vila sa din comuna Dumbravita, aflata in vecinatatea Timisoarei. Insotit de politistii de la Serviciul Investigatii Criminale, din cadrul IPJ Timis, care au pus in executare mandatul emis pe numele omului de afaceri.

În plus, instanța a dispus în cazul lui Ovidiu Tender interzicerea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și dreptul de a fi asociat, acționar, administrator sau beneficiar real într-o societate comercială.

Alte condamnări din dosar: Toader Găureanu — 9 ani și 10 luni închisoare, Cicilia Dumitrescu — 7 ani, Marin Badea — 8 ani și 6 luni, Bogdan Sălăjan — 3 ani cu suspendare, Kadri Mazhar Basaran — 6 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Instanța a mai dispus confiscarea de la Marian Iancu, Toader Găureanu, Bogdan Sălăjan, Kadri Mazhar Basaran și de la părțile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL (prin administrator judiciar CII Breza Justin Thomas) și SC BKP Trust Invest SRL (prin administrator judiciar Best Insolvency IPURL) a sumei de 137.442.576 lei, dobândită prin săvârșirea infracțiunilor și care nu servește la despăgubirea persoanei vătămate SC RAFO SA Onești.

De asemenea, de la Ovidiu Tender și partea responsabilă civilmente SC Tender SA, Marian Iancu și părțile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL și SC BKP Trust Invest SRL, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea se confiscă suma de 162.993.336 lei, care nu servește despăgubirii persoanei vătămate SC CAROM SA.

În plus, de la Ovidiu Tender se confiscă suma de 21.697.600 lei, reprezentând valoarea creanței dobândite de acesta față de SC Tender SA.

Magistrații au mai decis menținerea sechestrului asigurător pus anterior de procurori pe bunurile și conturilor inculpaților din țară sau străinătate și a firmelor implicate în acest dosar, până la concurența următoarelor sume: 184.690.936 lei (pentru Ovidiu Tender); 162.993.336 lei (pentru SC Tender SA, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea); 300.435.913 lei (pentru Marian Iancu, SC VGB Impex București, SC BKP Trust Invest SRL București); 137.442.576 lei (pentru Toader Găureanu, Bogdan Sălăjan și Basaran Kadri Mazhar).

Instanța a desemnat ca organ însărcinat cu punerea în executare efectivă a măsurilor asigurătorii și a măsurilor de siguranță organele de cercetare penală (desemnate de procurorul-șef al Parchetului de pe lângă ÎCCJ — DIICOT — Structura Centrală) și Administrația Finanțelor Publice, care vor colabora cu: Agenția Națională de Administrare Fiscală; Oficiul Național al Registrului Comerțului; Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor; Autoritatea Națională a Vămilor; Garda Financiară; Banca Națională a României; Inspectoratul General al Poliției Române; Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv luni de judecătorii de la Curtea de Apel București la 12 ani și șapte luni închisoare în dosarul RAFO-CAROM, în timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detenție.

Ovidiu Tender, condamnat definitiv la 12 ani și șapte luni închisoare

Ovidiu Tender, condamnat definitiv la 12 ani și șapte luni închisoare

În același dosar, Toader Găureanu a fost condamnat la 9 ani și 10 luni închisoare.

Prin decizia dată luni, Curtea de Apel București a majorat condamnările dispuse în decembrie 2014 de Tribunalul București, instanță care îl condamnase pe Ovidiu Tender la 11 ani și patru luni închisoare, iar pe Marian Iancu la 13 ani și opt luni de detenție.

Decizia Curții de Apel București este definitivă și a fost dată cu o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzați inculpații din acest dosar.

Marian Iancu se află în prezent în penitenciar, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2014 într-un alt dosar legat tot de rafinăria RAFO. Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiției din România, fiind trimis la instanță în august 2006, iar rechizitoriul a fost întocmit de Alina Bica.

În dosar, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată.

La rândul său, Marian Iancu este acuzat de complicitate la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de criminalitate organizată și spălare de bani în formă continuată.

Procurorii susțin că aceștia au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obținerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.

Infracțiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune creanță și de garanție reală mobiliară în raport cu SC CAROM SA Onești, iar, pe de altă parte, relațiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL București, în raport cu SC RAFO SA Onești.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2002 — 2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea, în calitate de asociați, administratori de fapt și, respectiv, de drept și directori sau angajați ai SC Tender SA Timișoara, SC VGB OIL SRL București, SC VGB Impex SRL București și SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfășura o intensă activitate infracțională în urma căreia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS