Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Percheziții DIICOT la Romprest. Vizat este Florian Walter

UPDATE – Percheziții DIICOT la Romprest. Vizat este Florian Walter

scris de Șt. C
37 afisari

UPDATE – Florian Walter, care controlează firma de salubritate Romprest, se sustrage urmăririi penale, el fiind dat în consemn la frontieră, a anunțat miercuri Giorgiana Hosu, procuror șef adjunct al DIICOT.

„Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a spus Giorgiana Hosu.

Ea a explicat că firma de salubritate Romprest folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru.

Reprezentanții legali ai acestor firme fantomă nu pot fi identificați sau și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria.

Firmele fantomă mai erau utilizate și pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziție de fier vechi, achiziții de cereale, creditări și recreditări de societate.

„Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a arătat că, în numai două luni, compania Romprest a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societăți comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegații.

„A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Ploiești efectuează miercuri dimineața 37 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul fiind de 18 milioane euro.

florian-walterPotrivit unor oficiali din DIICOT, vizat de percheziții este și omul de afaceri Florian Walter, patronul companiei de salubrizare Romprest. De altfel, percheziții au loc și la sediul Romprest din sectorul 1 al Capitalei, dar și la domiciliul lui Florian Walter.

Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploiești pentru audieri.

Unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, este implicat în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat omul de afaceri Florian Walter și în care procurorii DIICOT Ploiești efectuează miercuri mai multe percheziții.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Nicolae Capră și soția acestuia, Cristina, controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai acestuia.

Potrivit surselor citate, suspecții ar fi folosit, în perioada 2012-2014, mai multe firme fantomă cu care au semnat contracte fictive de livrări de bunuri sau prestări servicii.

În lanțul infracțional apar și firme controlate de unul dintre finanțatorii Petrolului Ploiești, Nicolae Capră, și de soția acestuia, Cristina, prin care s-au făcut achiziții fictive de bunuri.

Nicolae Capră și soția sa au fost trimiși în judecată în luna decembrie a anului trecut, alături de alte 14 persoane, între care Daniel Capră, finanțatorul principal al Petrolul Ploiești, și directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult