Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE Percheziţii DNA la CJ Constanţa; Nicuşor Constantinescu, luat cu duba

UPDATE Percheziţii DNA la CJ Constanţa; Nicuşor Constantinescu, luat cu duba

scris de S. P.
1 afisari

UPDATE: 13:57 Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost luat miercuri cu duba de acasă de către procurorii DNA, după ce locuinţa sa a fost percheziţionată timp de circa şase ore.

Percheziţii la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu

Percheziţii la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu

Potrivit unor surse judiciare, Nicuşor Constantinescu va fi dus la DNA Bucureşti pentru audieri, fiind vizat într-un dosar de corupţie.

Preşedintele CJ a fost scos din locuinţa sa fără cătuşe la mâini. El a spus înainte de a fi urcat în dubă că nu ştie despre ce este vorba referitor la cele petrecute.

În prezent, continuă percheziţiile procurorilor DNA la sediile CJ şi Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.

Percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa şi la locuinţa şefului instituţiei, Nicuşor Constantinescu

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni asimilate

celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.

Astfel, miercuri dimineaţă, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au loc percheziţii în trei locaţii din municipiul Constanţa, între care şi două sedii ale unor instituţii publice.

„În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”, arată DNA într-un comunicat.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la sediul Consiliului Judeţean Constanţa şi la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu, scrie Mediafax.

Procurorii beneficiază de sprijinul SRI şi al Brigadei Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

În 15 ianuarie, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie din faţa sediului instituţiei şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate, iar la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz şi poliţie politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.

Atunci, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”, arăta DNA.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, în 15 ianuarie, că Nicuşor Constantinescu are interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

O zi mai târziu, Nicuşor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanţa pentru întreruperea interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupţie, care au decis că acesta poate părăsi ţara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. Potrivit reprezentanţilor DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieşit că suferă de o afecţiune severă şi este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicţiei de a părăsi ţara a fost prelungită cu două zile faţă de termenul iniţial.

Tot în 16 ianurie, Nicuşor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanţa ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de „o boală gravă” şi trebuie să meargă la tratament în SUA, unde şi-a făcut programări la mai multe institute, el obţinând deja viza de la ambasadă. În 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara formulată de Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanţa, fără a mai exista o altă cale de atac.

Nicuşor Constantinescu a plecat în 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigaţii medicale, el reîntorcându-se în ţară în 30 ianuarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult