Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Percheziții DNA la reședința lui Ioan Niculae și la SC Interagro

UPDATE – Percheziții DNA la reședința lui Ioan Niculae și la SC Interagro

scris de D.P.
18 afisari

UPDATE – Ancheta DNA în cazul omului de afaceri Ioan Niculae vizează cercetarea unor aspecte infracționale semnalate de ANAF referitoare la tranzacțiile comerciale dintre SC Interagro SA și SC Libarom Agri SRL privind materiale de promovare prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare.

Dorin Cocoș ar fi susținut, într-un denunț la DNA, că, în perioada 2008 – 2009, Ioan Niculae, pentru a obține subvenții necesare derulării activității firmei sale, i-ar fi cerut sprijin pentru influențarea unor funcționari publici și demnitari, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele au explicat că, în paralel cu urmărirea penală în cauza de evaziune fiscală și spălare de bani, au rezultat și alte aspecte infracționale similare care au fost conexate la acest dosar în care se fac percheziții la omul de afaceri Ioan Niculae.

Aceleași surse au precizat că Dorin Cocoș ar fi arătat în denunțul formulat că Niculae i-ar fi cerut sprijin ca aceasta să realizeze influențe asupra unor funcționari publici și demnitari, ce activau în diferite instituții publice, în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenții pentru îngrășăminte din producția internă, ceea ce ar fi condus la subvenționarea indirectă a combinatelor controlate de acesta, care produceau la acel moment circa 90% din producția de îngrășăminte.

Potrivit surselor citate, Cocoș ar fi urmat să fie recompensat financiar pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 euro.

Potrivit surselor citate, cauza s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF — Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecției la firma Interagro vizând tranzacțiile comerciale derulate pe circuitul SC Interagro — Libarom Agri SRL și SC Interagro SA — SC Insomar Cercetări și Marketing Politic SRL, cercetări referitoare la infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani.

Relaționarea dintre Interagro și Insomar a făcut deja obiectul unui dosar în care s-a pronunțat o hotărâre de condamnare.

Sursele au precizat că, referitor la societățile Interagro — Libarom Agri, în Raportul de Inspecție Fiscală nr. 64.144/17.12.2012, se arată că în perioada 2008 — 2009 între cele două firme s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale în baza contractului ce avea ca obiect ”realizarea, prelucrarea și implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisa, machete publicitare, materiale promo, imprimare) și plasarea acestora pe suporturi media”.

Aceleași surse au menționat că se prevedea că Interagro va achita cu titlul de onorariu 10 milioane euro.

În baza acestui contract, Libarom a emis către Interagro facturi în valoare totală de 43.131.000 RON, iar în perioada august 2008 — mai 2009 au fost întocmite mai multe procese verbale între cele două firme, prin care se atesta scriptic îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract, au mai explicat sursele.

Conform surselor, Interagro nu justifică prin documente că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului, și ar fi înregistrat în evidența contabilă, prin nerespectarea reglementărilor, cheltuieli deductibile în suma totala de 36.245.000 RON emise de Libarom Agri SRL.

Procurorii DNA efectuează joi percheziții la reședința omului de afaceri Ioan Niculae, dar și la sediul SC Interagro.

Ioan Niculae  SC InteragroPotrivit unor surse citate de Agerpres, în acest caz ar fi vorba de un prejudiciu de peste 2 milioane euro.

Sursele judiciare au arătat că au loc percheziții la domiciliul lui Ioan Niculae, din Zimnicea, la reședința acestuia denumită generic ”Domeniul Fățana’‘ (casă de vânătoare) din apropiere de Zimnicea, la reședința din Bușteni, la fostul domiciliu al omului de afaceri, care aparține în prezent Adinei Elena Niculae, din sectorul 1 București, precum și la sediul și punctul de lucru declarate de SC Intervitt SRL — Zimnicea, sediul SC Interagro SA din Capitală, la punctul de lucru și la sediul aceleiași firme din Zimnicea.

DNA a anunțat că procurorii efectuează joi percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul București și în județele Teleorman și Prahova într-un dosar privind fapte de corupție și economice.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și economice (evaziune fiscală și spălare de bani), comise în perioada 2008 — 2009. În cursul zilei de 23 iulie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul București și în județele Teleorman și Prahova, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Omul de afaceri Ioan Niculae se află în închisoare după ce în aprilie a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult