Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Primarul Andrei Chiliman retinut de procurorii DNA

UPDATE – Primarul Andrei Chiliman retinut de procurorii DNA

scris de Ștefan Constantinescu
4 afisari

UPDATE-Andrei Chiliman, REŢINUT de DNA pentru trafic de influenţă. Primarul a fost ridicat de procurori de pe aeroport. El este vizat în dosarul cumnatului premierului. Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu au fost reţinuţi, joi noapte, de procurorii DNA Ploieşti, ei fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, după mai mult de patru ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauză în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Direcția Națională Anticorupție informează că primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reținut de procurori pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, urmând a fi prezentat vineri Tribunalului Ploiești cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, în dosar sunt urmăriți penal Vlad Moisescu și Ioana Costescu, consilier personal al primarului Sectorului 1, ambii pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 București, pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

DNA precizează că, încă din 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

„Suspectul Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspecții Costescu și Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Moisescu, Costescu, Brad, Chiliman și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv — filiala sector 1”, susțin procurorii.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

„Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei. Aceasta din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului 1 București către firma respectivă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată”, au mai reținut anchetatorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
UPDATE – Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost dus joi pentru audieri la DNA Ploiești, direct de la Aeroportul Otopeni, el întorcându-se în țară de la Bruxelles.

„Nu știu ce acuzații mi se aduc. Nu am ce să comentez”, a afirmat Chiliman pe Aeroportul Otopeni, de unde a plecat însoțit.

Procurorii DNA Ploiești efectuează joi percheziții la locuințele lui Vlad Moisescu și Ioanei Costescu în dosarul în care este vizat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, duşi la DNA

Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, duşi la DNA

Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt cunoscuți ca fiind apropiați ai primarului Chiliman. Anchetatorii au descins la imobilele deținute de cei doi sau folosite de aceștia, dar și la sediul Primăriei sectorului 1.

DNA a anunțat joi că procurorii anticorupție din Ploiești fac percheziții în București într-un dosar de corupție, faptele fiind comise în perioada 2006-2015.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, este vizat pentru fapte care au legătură cu dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, cercetat în dosarul „Herțanu”, ar fi dat mită pentru obținerea unor contracte de consultanță cu Primăria sectorului 1. Andrei Chiliman și trei persoane vor fi conduse la sediul DNA Ploiești pentru audieri, arată sursele.

DNA a anunțat joi că procurorii anticorupție din Ploiești efectuează percheziții în șapte locații situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar ce vizează fapte de corupție comise în perioada 2006-2015.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de corupție comise în perioada 2006-2015. În cursul zilei de 18 iunie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în șapte locații situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA. Sursele citate au precizat că sunt cercetate mai multe infracțiuni, între care cea de trafic de influență.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult