Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Petre Stanciu, directorul Institutului Național de Hidrologie, 1 an si 10 luni de inchisoare

Petre Stanciu, directorul Institutului Național de Hidrologie, 1 an si 10 luni de inchisoare

scris de D.P.
15 afisari

Judecătorii Curții de Apel București au decis ca șeful Institutului Național de Hidrologie (INHGA), Petre Stanciu, să execute 1 an și 10 luni de închisoare.

Petre Stanciu, director INHGA

Procurorii DNA l-au acuzat pe Stanciu de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în forma participaţiei improprii. Iniţial, Petre Stanciu fusese condamnat, în noiembrie 2011, de Judecătoria Sectorului 1, la un an şi zece luni de închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut condamnările date de Judecătoria Sectorului 1 în cazul a altor trei persoane din conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, însă aceste pedepse vor fi cu executare şi nu cu suspendare, aşa cum hotărâse instanţa de fond. Astfel, fostul director economic al Institutului, Ecaterina Porumbelu, în prezent contabil-şef în cadrul instituţiei, va executa un an şi opt luni de închisoare, aceeaşi pedepsă fiind aplicată şi fostului şef  Serviciu Financiar-Contabilitate, Violeta Dupu.

De asemenea, fostul directorul ştiinţific Marinela Simota a primit şase luni de închisoare cu executare. Deciziile sunt definitive.
Cei patru au fost trimişi în judecată, în 2007, de procurorii DNA, pentru un prejudiciu de 550.000 de lei cauzat Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Directorul INHGA, Petre Stanciu, şi directorul ştiinţific Marinela Simota au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual în forma participaţiei improprii. De asemenea, fostul director economic al Institutului Ecaterina Porumbelu şi fostul şef Serviciu Financiar-Contabilitate Violeta Dupu au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2004 – septembrie 2005, cei patru inculpaţi au încălcat normele legale referitoare la încheierea şi derularea convenţiilor civile de prestări servicii cu terţe persoane fizice, cauzând o pagubă de 555.290,80 de lei institutului.

Serviciile au fost achiziţionate deşi la nivelul institutului nu fusese fundamentată, la începutul anului, necesitatea achiziţionării lor. De asemenea, nu a fost identificat ferm obiectul fiecărui serviciu în parte şi nici nu a fost estimată valoarea acestora. Convenţiile civile de prestări servicii încheiate (expertize de mediu, consiliere tehnică, traduceri, cercetare tehnologică aferentă activităţilor de hidrologie, hidrogeologie şi gospodărirea apelor) nu au avut viza Compartimentului Juridic, iar controlul financiar propriu nu a fost exercitat, documentele fiind semnate doar de directorul institutului.

De asemenea, persoanele fizice cu care institutul a încheiat convenţiile civile de prestări servicii nu îndeplineau condiţiile legale care să le confere capacitatea de a încheia astfel de acte juridice, nefiind autorizate. Totodată, în lunile decembrie 2005 şi aprilie 2006, Petre Stanciu şi Marinela Simota i-au determinat pe şefii de secţii şi laboratoare să întocmească înscrisuri care să ateste fapte şi împrejurări false, pentru a acoperi neregulile constatate în urma unui control al Curţii de Conturi.

1 comentariu

Bocioaca Mihai 22-03-2012 - 11:00

Adevarata vanatoare de vrajitoare, nu justitite. Mare eroare se produce, ca satfel de valori su formeaza foarte greu si nu la tot pasul.
Mihai Bocioaca

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult