Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Plângere penală pentru rinichiul lui Alexandru Arşinel

Plângere penală pentru rinichiul lui Alexandru Arşinel

scris de A.P.
6 afisari

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” va depune o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant”.

„Sunt sute de bolnavi care aşteaptă ani să primească un rinichi, care şi-au pus întrebări şi care au suspiciunea că acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani şi fac abstracţie de faptul că a fost vorba de Arşinel. În numele lor încercăm să aflăm adevărul. Şeful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat până acum dacă Arşinel a primit un rinichi pentru că a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru că a fost un actor iubit de români”, a spus Ungureanu.

Alexandru Arsinel

Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ.

„Nu există compatibilitate perfectă nici măcar între fiică şi mamă, e o compatibilitate relativă între pacienţii care se califică pentru a primi rinichiul, iar în acest caz există alte criterii de departajare – vârstă, afecţiuni, vechimea pe lista de aşteptare şi se decide cui i se va face transplantul. Jurnaliştii nu pot primi astfel de informaţii de la ICUTR Cluj, pentru că se invocă confidenţialitatea datelor, aşa încât doar justiţia poate lămuri situaţia”, a explicat Emanuel Ungureanu.

El a menţionat că există „suspiciuni fireşti”, legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, „care nu a făcut nicio zi de dializă”.

4 comentarii

teo 16-09-2013 - 17:13

Vechea poveste romaneasca:DA DOAMNE SA-I MOARA CAPRA VECINULUI !

gigi 16-09-2013 - 17:48

Teo sper ca nu esti grasana aceea televizata.esti proasta de bubui

tomi 16-09-2013 - 22:19

Din pacate slagarul acesta este la moda si la noi, cine sta linga farfurie maninca primul sau alternativa, cei de la urma vor fi primii. Este un joc gretos, se vindeca cu sute de mii de dolari schelete la 90 de ani iar altii la 30 se duc pentru ca nu au reusit sa-si creeze un mod de asigurare medicala solida. Eu regret acest gen de sentinte barbare, cine are bani are drept la sanatate. Eu vorbesc in numele celor ce nu pot aloca fonduri suplimentare asigurarilor, eu si familia mea avem acoperire buna la fonduri deorece nu am precupetit nici un sekel asigurarilor medicale ce-ti ofera multe servicii. Dar desigur aloc sute de sekeli pe luna, am destul de unde sa pun, plus departamentul unde lucrez ne-a intocmit intregii familii inca o asigurare suplimentara care nu ma costa nimic. Si totusi nedreptatea in fata dreptului la sanatate va trebui democratizata.

ancuta 17-09-2013 - 20:36

O intamplare extrem de norocoasa si de fericita pentru „farmacia .. .. rinichiului: CA-TE-NAAAA”!
Nu au avut norocul asta, doar anul asta, patru dintre cunostintele mele: Dorin, Ciprian, Maricica si ingerul Alain! Dumnezeu sa-i ierte!
Sorin si Stefania mai spera!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult