Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei PNL şi PSD au contestat Legea pensiilor la Curtea Constituţională

PNL şi PSD au contestat Legea pensiilor la Curtea Constituţională

scris de Ziua Veche
1 afisari

Eugen NicolaescuLiberalii au anunţat joi că au depus la Curtea Constituţională sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii sistemului unitar de pensii. Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a explicat că liberalii au invocat în sesizare atât neconstituţionalitatea procedurii de adoptare, cât şi probleme de fond ale Legii.  

“Se intervine retroactiv pe pensiile pe care statul trebuie să le plătească cetăţenilor şi face referire numai la pensiile alocate militarilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special. Cu alte cuvinte, statul vine şi taie brutal din aceste pensii încălcând aceste două principii din Constituţie”, a exemplificat Nicolăescu problemele de fond, adăugând că se încalcă articolul 15, alineatul 2 din Constituţie privind principiul neretroactivităţii legii şi articolul 44 din legea fundamentală referitor la încălcarea dreptului de proprietate. Liberalul a menţionat şi nerespectarea articolului 47 din legea fundamentală, care face referire la principiul de trai decent şi la pensie pe care statul trebuie să le acorde cetăţenilor săi.
În ceea ce priveşte neconstituţionalitatea procedurii de adoptare, Nicolăescu a arătat: “Fiind o lege organică, se încalcă atât prevederile Constituţiei, cât şi ale Regulamentului în sensul că în sală nu a fost minimul de deputaţi de 167 de membri ai Camerei Deputaţilor care să ducă la aprobarea legală a acestui proiect de lege”.

Liderul PNL a insistat: ”Domnul preşedinte are atribuţii constituţionale ca atunci când legea ajunge la promulgare, dacă va trece de Curtea Constituţională, logic este să o întoarcă la Parlament pentru reexaminare, astfel încât să intre în procedura corectă de legiferare, cu cvorum de şedinţă şi cu respectarea Constituţiei şi a tuturor celorlalte proceduri regulamentare”.

La rândul lor, social-democraţii au depus, tot joi, la Curtea Constituţională obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii unitare a pensiilor. Pesediştii invocă încălcarea mai multor articole din legea fundamentală, dar şi a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

0 comentariu

sorin 15-05-2010 - 05:45

am citit cu stupoare ca la sectia de procurori „functioneaza” betivanul de cismaru sorin! rusine justitie!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult