Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Predoiu: Doar 4-5 facultati de drept din 30 trimit candidati cu sanse de admitere la INM

Predoiu: Doar 4-5 facultati de drept din 30 trimit candidati cu sanse de admitere la INM

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Rezultatele slabe la prima proba eliminatorie a concursului de intrare la Institutul National al Magistraturii (INM) reprezinta un „esec usturator”, a declarat luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), convocat extraordinar tocmai pentru a analiza acest examen.


„Este un esec usturator dupa parerea mea, care trebuie analizat foarte serios si cred ca nu am putea sa facem o analiza completa fara sa avem un punct de vedere foarte coerent si fundamentat din partea conducerii INM. Eu cred ca ar trebui sa nu ne cantonam intr-o abordare superficiala, chiar daca ar insemna sa fie rapida si sa rezolve problema. Ar lasa in urma totusi cauzele nerezolvate si nu putem sa trecem la o solutie pana nu avem cel putin un raport cat se poate de substantial al conducerii INM, de ce a avut loc acest rezultat? Daca sunt cauze care sunt din trecut? Daca sunt cauze care tin de noi, de INM, s.a.m.d. Ce parere au, ca de aia sunt directori, despre modul in care se organizeaza acest concurs, legislatia”, a afirmat ministrul Justitiei, citat de Agerpres. Predoiu a adaugat ca deficienta de resurse umane „acuta” din sistem nu poate fi explicata doar prin blocarea posturilor in anul 2009, ea fiind rezultatul esecului, in ultimii 10-15 ani, al politicilor de resurse umane in domeniu si, probabil, astfel de lucruri s-au intamplat de multe ori in trecut.

„Noi trebuie sa fim realisti si fair-play unii cu altii si sa vedem fiecare unde, ce mai are de facut, pentru ca politica de resurse umane produce efecte in urmatorii ani. (…) Daca vrem sa rezolvam problema, dincolo de deblocarea posturilor care este previzibila in sistemul judiciar, trebuie sa vedem daca politicile de resurse umane si modul in care noi recrutam magistratii sunt corecte”, a continuat ministrul.

Potrivit acestuia, guvernele trebuie sa gandeasca pe termen lung un pachet atractiv pentru magistrati si un statut pe masura importantei pozitiei lor si a statutului de putere judecatoreasca ca sa fie atrasi in sistem cei mai buni, nu cei mai slabi.

„O alta concluzie preliminara care sare in ochi este aceea ca urgent noi trebuie sa ne intalnim cu facultatile de drept si sa avem un dialog structurat. (…) Periodic, noi trebuie sa ne gandim cu cei de acolo ce facem pe termen lung si cum facem sa se scoata candidati mai buni, pentru ca m-am uitat in aceste clasamente, publicate chiar de presa dimineata, sunt 4-5 universitati de drept care trimit candidati cu sanse de admitere la INM. 4-5 si restul pana la 30 si ceva de universitati de drept de stat ce fac? De aceea, trebuie sa le si ajutam sa mentina acest standard si sa avem cu ele un dialog institutionalizat”, a explicat Predoiu.

Doar 72 de candidati din cei peste 3.200 de absolventi de drept inscrisi au trecut prima proba eliminatorie a concursului de intrare in magistratura, potrivit rezultatelor afisate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). In 26 august, 3.223 de candidati au sustinut prima proba a examenului de admitere la Institutul National al Magistraturii (INM) pentru ocuparea celor 200 de locuri de judecator si procuror scoase la concurs de CSM.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult