Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, retinuta de procurorii DNA

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, retinuta de procurorii DNA

scris de A.P.
17 afisari

UPDATE – Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost reţinută de procurorii DNA, fiind acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, precizează procurorii.

Astfel, Vasilescu ar fi primit ”donaţii” în valoare de 135.907 euro, constând în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu, aleasă primar al Craiovei, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Concret, în perioada respectivă, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, şi al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocieţiei non-profit în cauză, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către acest ONG, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că oamenii de afaceri au acceptat solicitările, în considerarea atribuţiilor pe care Olguţa Vasilescu le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, ”edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, se mai arată în comunicatul DNA.

Olguţa Vasilescu va fi prezentată joi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Elena Popescu şi Radu Preda au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citată într-un dosar de corupție.

olguta vasilescu dnaLa intrare în sediul DNA, întrebată dacă citarea sa are legătură cu denunțul lui Adrian Mititelu, primarul Craiovei a precizat: „Nu știu. Probabil, așa mă aștept”.

Lia Olguţa Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD, din 2008, şi deputat de Dolj, din 2000 până în 2008. Ea a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, unde a fost, pe rând, secretar executiv, vicepreşedinte PSD Dolj şi preşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult