Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Primarul Gheorghe Ştefan, audiat la DNA

Primarul Gheorghe Ştefan, audiat la DNA

scris de S. P.
2 afisari

Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a prezentat joi la DNA, pentru a da declaraţii în dosarul în care este acuzat de corupţie.

Primarul Gheorghe Ştefan, audiat la DNA

Primarul Gheorghe Ştefan, audiat la DNA (foto: ziarelive.ro)

Gheorghe Ştefan este acuzat că a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari.

Gheorghe Ştefan a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 10.00, însoţit de avocaţii săi şi nu a vrut să facă nicio declaraţie.

Unul dintre avocaţi, Cătălin Dancu, a declarat că primarul Gheorghe Ştefan a venit la DNA pentru a da o declaraţie în faţa anchetatorilor şi pentru a le oferi acestora lămuriri în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse.

Avocatul Cătălin Dancu a precizat că măsura controlului judiciar impusă de anchetatori nu încurcă planurile de vacanţă ale primarului.

Dancu a mai spus că se simte optimist în privinţa apărării în acest caz şi a lăsat de înţeles că acuzaţiile procurorilor DNA nu ar fi susţinute de probele de la dosar.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este acuzat că din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi pentru că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari. Gheorghe Ştefan este cercetat sub control judiciar.

Potrivit DNA, Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte al organizaţiei locale a unui partid politic la data faptelor, este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi pentru folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii susţin că, începând din 2009, Gheorghe Ştefan ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor”, potrivit DNA.

Procurorii au arătat că aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi „sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite”.

Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

„Pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ – Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii”, susţin anchetatorii.

DNA a precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale.

„Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata”, potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan ar fi susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, scrie Mediafax.

„În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA”, potrivit DNA.

Anchetatorii susţin că, folosindu-se de influenţa sa, legată de funcţia de conducere deţinută în cadrul unui partid, Gheorghe Ştefan a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt.

În 11 februarie, procurorii DNA au făcut cinci percheziţii în Piatra Neamţ şi Bacău, printre care şi la Primăria Piatra Neamţ, într-un dosar în care sunt suspectaţi de corupţie funcţionari din primărie şi administratori ai unor firme, în cazul unor fonduri publice pentru contracte de prestări servicii.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa atunci că se fac fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către persoane cu funcţii publice din cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamţ şi de administratori ai unor societăţi comerciale interpuse, cu rol de direcţionare a sumelor de bani din bugetul public în interesul personal al celor implicaţi.

„Astfel, cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 2008 – 2013, finanţări din fonduri publice pentru contracte de prestări servicii şi finanţări pentru localităţi de pe raza judeţului Neamţ au fost direcţionate, prin influenţa persoanelor cu funcţii publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamţ, în interes propriu şi în interesul administratorilor societăţilor comerciale, care mascau faptul că adevăraţii deţinători şi beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Gheorghe Ştefan a fost preşedintele interimar la organizaţia PDL Neamţ, funcţie din care a demisionat în luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamţ a aderat la Fundaţia Mişcarea Populară, dar a rămas membru al PDL.

2 comentarii

mircea 05-06-2014 - 14:15

si totusi PYNALTY nu are interdictii?????mai sa fie,pa asta cine-l protejeaza ????NUTZY,BULU_BASE sau JOIANUS.DECI o concluzie PINALTY este periculos,daca i se impun restrictii,poate da pa gura prea multe

digital 05-06-2014 - 14:19

băsiștii sunt doar …..audiați, ei sunt cu concertele, ce n-ai priceput!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult