Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Primarul Neculai Onţanu, reţinut de DNA. Cine a mai intrat la Beciul Domnesc

UPDATE – Primarul Neculai Onţanu, reţinut de DNA. Cine a mai intrat la Beciul Domnesc

scris de C.P.
2 afisari

UPDATE – Procurorii DNA au reținut-o miercuri seara pe avocata Loredana Radu. In același dosar ar fi fost reținut și secretarul Primăriei sectorului 2.

În dosarul primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, constituit ca urmare a unei sesizări formulate în 2016, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Loredana-Claudia Radu, avocat în Baroul București, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, în perioada august — decembrie 2007, Toma Șutru, în calitate de secretar, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu într-o modalitate care să faciliteze reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, a cerut și a primit de la același denunțător, beneficiar al drepturilor litigioase, suma totală de 2 milioane euro.

„De această dată, remiterea banilor a fost mascată prin încheierea unui contract fictiv de vânzare-cumpărare cu o rudă a inculpatului pentru un teren inutilizabil economic (traversat de linii de înaltă tensiune) și care valora la momentul încheierii înțelegerii aproximativ 215.000 euro. Suma de 2.000.000 euro remisă de către denunțător a fost transferată într-un cont bancar pentru care inculpatul Șutru avea drept de semnătură, iar pentru a ascunde originea infracțională a banilor au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare și investiții imobiliare în România și Spania”, susțin procurorii.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost reţinut, miercuri, după mai puţin de o oră de audieri la DNA.

neculai ontanu retinut de dnaNeculai Onțanu, Primarul Sectorului 2, a fost reținut pentru luare de mită.

În același dosar, Loredana Claudia Radu, avocată în cadrul Baroului București, este urmărită penal pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.Loredana Claudia Radu este avocatul care l-a reprezentat pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni și, totodată, nepoata fostului vice-premier Gabriel Oprea.

În perioada 2006 – 2007, inculpatul Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991”, se arată într-un comunicat DNA.

Onțanu ar fi primit, după emiterea titlului de proprietate, o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil.

Pe 13 noiembrie 2007, susțin procurorii, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia.
”Prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro). În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.
În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”, se mai arată în comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult