Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Procurorii DNA au reținut 17 inculpați în dosarul din Portul Constanța

UPDATE – Procurorii DNA au reținut 17 inculpați în dosarul din Portul Constanța

scris de C.F.V.
168 Afisari

UPDATE –

  • Petrică Buduru, Cătălin Creţu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea şi Daniel Liliac au fost plasați de instanță sub control judiciar.

  •  În dosarul DNA din Portul Constanța mai sunt reținuți alți doi inculpați, trimiși cu propunere de arestare la Curtea de Apel București. Ar fi vorba, conform surselor G4Media și ISE, de Emil Banias si Otilia Ifimov. În total, e vorba de 19 persoane reținute în urma perchezițiilor procurorilor Anticorupție de luni.
  • Tribunalul București a respins marți cererea DNA de arestare preventivă a șapte dintre inculpații implicați în cazul de corupție din Portul Constanța.

    Este vorba de un prim lot format din Petrică Buduru, Cătălin Crețu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea și Daniel Liliac. Aceștia au fost puși sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

    Petrică Buduru este un fost fotbalist și a făcut parte din conducerea cluburilor Farul, Dinamo și Astra, iar Cătălin Viorel Cristea este consilier al directorului general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

    Urmează ca instanța să se pronunțe cu privire la un al doilea lot format din 10 persoane, printre care se află Florin-Laurențiu Chirilă (director Direcția Tehnică în cadrul Administrația Porturilor Maritime Constanța), George-Gabriel Vișan (director comercial), Luciana-Izabel Mocanu (funcționar), Ionuț Voinescu (ofițer de poliție în cadrul Gărzii de Coastă), restul fiind oameni de afaceri.

    Separat, Ion Dumitrache, șeful PSD Constanța, va fi dus la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

    În total, DNA a reținut 20 de persoane în acest dosar, iar patru funcționari (Florea Isarev – șef serviciu Licențe și Autorizări, Mihaela-Elena Stăetu, Sergiu-Ionuț Brătulescu, Ana-Maria Soare) au fost plasați sub control judiciar.

    Infracțiunile reținute în sarcina inculpaților sunt de dare și luare de mită.

    Conform DNA, în perioada 2024 – 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi remis funcționarilor din cadrul Administrației Porturilor Maritime SA Constanța sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța. Totalul sumelor primite ca mită de funcționari este de aproximativ 350.000 de euro.

    Prin aceste demersuri, oamenii de afaceri ar fi urmărit: obținerea de concesionări de bunuri imobile și intabularea ulterioară a acestora pe numele unei firme; urgentarea îndeplinirii actelor necesare în vederea avizării și aprobării la nivelul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a unui racord de cale ferată; prelungirea unui contract de colectare a deșeurilor; asigurarea accesului exclusiv al unor societăți comerciale la anumite dane.

    De asemenea, oamenii de afaceri doreau câștigarea unor licitații și atribuirea preferențială a unor contracte; aprobarea unor proiecte care vizează extinderea operațiunilor desfășurate de unele societăți comerciale; închirierea sau concesionarea de terenuri în regim preferențial; angajarea unor persoane în cadrul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

    Sumele de bani ce ar fi fost promise de către oamenii de afaceri sunt estimate la aproximativ 6 milioane de euro.

În urma perchezițiilor DNA, de luni, din Portul Constanța, procurorii au reținut, conform surselor G4Media și Info Sud-Est, 17 inculpați. 16 dintre aceștia urmează să fie trimiși în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Aceștia sunt:

Vasile Costea
George Vișan
Jean Paul Tucan
Eugen Bogatu
Aurelian Pilcă
Ion Dumitru
Marius Stamat
Laurențiu Țăranu
Florin Laurențiu Chirilă
Luciana Izabel Mocanu
Luminița Boja
Cătălin Crețu
Petrică Buduru
Daniel Lilian
Munur Aktimur
Cătălin Viorel Cristea

Menționăm că șeful PSD Constanța, Ion Dumitrache, a fost printre cei reținuți de procurorii DNA, dar nu este clar la momentul publicării acestui articol dacă va fi sau nu trimis în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Context

41 de percheziții DNA au avut loc în Portul Constanța și alte locații (Eforie, București, Năvodari etc), luni dimineață, transmite Info Sud-Est. Ancheta vizează oameni de afaceri locali influenți, foști vameși influenți în Port și pe unul din șefii PSD Constanța, Ion Dumitrache, dar și pe George Vișan, director comercial în Portul Constanța, cel care ia deciziile când actualul director al portului lipsește și un apropiat al fostei administrații locale Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu.

Acuzațiile procurorilor sunt de dare, luare de mită și abuz în serviciu. Ar fi vorba de șpăgi de aproape 7 milioane de euro, conform informațiilor G4Media și ISE, bani care s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța. Procurorii s-au folosit de ofițeri sub acoperire, conform surselor G4Media și ISE.

  • Trei procurori DNA ar fi lucrat la anchetă timp de mai multe luni, în care au infiltrat ofițeri sub acoperire în Portul Constanța, care ar fi preluat presupusele șpăgi de la funcționari, oameni de afaceri, politicieni etc. Procurorii care au lucrat la anchetă, conform informațiilor G4Media și ISE, sunt Viorel Cerbu, Ionuț Ardeleanu și Petrică Popa. 

Directorul comercial din Portul Constanța, George Vișan, este o figură foarte cunoscută pe plan local din epoca Radu Mazăre, cu relații apropiate și cu actuala conducere a organizației locale a PSD. Acesta ar fi fost de acord să împartă o mită pentru atribuirea unor terenuri ofițerului DNA sub acoperire, conform informațiilor G4Media și ISE.

În dosar ar fi vizate și firmele Boskalis, Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. Rotterdam (sucursala Constanța),  dar și fostul șef al Gărzii de Coastă, polițistul Ionuț Voinescu, toți pentru dare de mită. Societățile Boskalis și Van Oord au gestionat proiectele de extindere a plajelor de pe litoralul românesc, în valoare totală de peste 1 miliard de euro din bani UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult