Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Procurorii Romaniei au ajuns milionari in dosare

Procurorii Romaniei au ajuns milionari in dosare

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Procurorii Romaniei lucreaza sub presiunea dosarelor si au ajuns sa solutioneze circa 1200 de dosare intr-un an, iar altii peste 2000, ceea ce face ca activitatea lor sa nemultumeasca profund pe cetateni – a subliniat Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, la bilantul Ministerului Public pe anul 2009, eveniment la care au participat sefi ai parchetelor din intreaga tara, premierul Emil Boc, ministrii Justitiei si Afacerilor Interne, numerosi reprezentanti ai unor institutii care coopereaza pe domeniul judiciar.


Pentru a convinge audienta, Kovesi a prezentat o fotografie cu un fiset ingropat de dosare al unui procuror din Timsioara, cu mentiunea ca asa se prezinta volumul de dosare pe care le are in prezent de solutionat un procuror cu nici opt luni vechime in sistem – si ca un asemenea volum de munca face ca multe dosare sa zaca in nelucrare. Kovesi a aratat ca in 2009 la parchetele din intreaga tara s-a inregistrat un numar record de 1,4 milioane de dosare, ceea ce face ca un roman din cinci sa aiba probleme cu legea. Parchetele din Romania au de solutionat un numar record de 1,4 milioane dosare. “Nu putem avea o justitie reala in conditiile in care procurorii trebuie sa supravegheze cercetarile efectuate in 2000 de cauze, dar in acelasi timp sa exercite diverse atributii: participarea in sedinte de judecata, solutionarea cererilor de asistenta judiciara internationala, verificari pentru Inspectia Judiciara, prelungirea adeverintelor de circulatie sau participarea pe stadioane la manifestatii sportive (n.n.- trimitere facuta la legea initiata de Mitica Dragomir, prin care la meciurile anuntate cu epriculozitate trebuie musai sa stea si un procuror spectator!) asa cum ne obliga legea acum”, a punctat Kovesi. Kovesi a prezentat si o statistica a activitatii parchetelor. Procurorul General a declarat ca numarul de rechizitorii a crescut cu 11% fata de anul 2008, dar cu toate acestea exista diferente semnificative intre unitatile de parchet din tara, unele dintre ele avand un procent de rechizitorii de doar 2%, in vreme ce altele ajung la 22%. Seful Ministerului Public si-a stabilit si prioritatile managementului pe anul 2010: indeplinirea conditionalitatilor din mecanismul de cooperare si verificare, cresterea eficientei pe dosarele de evaziune, spalare de bani, coruptie si infractiuni savarsite prin violent, precum si recuperarea prejudiciilor produse prin infractiuni, Kovesi afirmand ca procurorii sa devina mult mai activi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult