Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc, reţinuţi de DNA

Procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc, reţinuţi de DNA

scris de B.C.R
5 afisari

Procurorii DNA au dispus reținerea procurorului Dumitru Dîmbu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și a omului de afaceri Constantin Babiuc în dosarul de corupție judiciară în care au fost efectuate duminică mai multe percheziții în județul Suceava.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul este acuzat de trafic de influență, complicitate la șantaj, 5 infracțiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată (2 acte materiale) și instigare la compromiterea intereselor justiției, iar omul de afaceri, de complicitate la abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 acte materiale), șantaj, dare de mită, cumpărare de influență, influențarea declarațiilor și instigare la mărturie mincinoasă.

În dosar, au fost formulate acuzații penale față de alte 10 persoane.

Cei doi vor fi prezentați luni cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel București, alături de Bogdan Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuți, reținut anterior, pentru 4 infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată (2 acte materiale), complicitate la luare de mită și șantaj, 3 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale).

În intervalul 22 martie — 18 octombrie 2005, inculpatul Bărbuță a pronunțat, sprijinit de Constantin Babiuc, 69 de hotărâri judecătorești, cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității, prin care i-a recunoscut acestuia dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit de aproximativ 4.000.000 lei.

„Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei. Având în vedere această situație de fapt, Constantin Babiuc a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 parcele, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară”, se arată în comunicat.

Pentru a rezolva situația, el a apelat la judecătorul Bărbuță căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită, cu încălcarea dispozițiilor legale și după un plan bine elaborat de cei doi,69 de hotărâri judecătorești — la 22.03.2005 — 21 de hotărâri judecătorești; la 23.05.2005 — 25 hotărâri judecătorești; la 30.09.2005 — un 12 hotărâri judecătorești; la 18.10.2005 — 11 hotărâri judecătorești

În 20 iunie 2006, prin sentința civilă nr. 1683, la solicitarea și cu sprijinul inculpatului Babiuc, judecătorul, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat și cu nerespectarea condițiilor legale, a admis o acțiune prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane (interpusă lui Babiuc) asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

La momentul emiterii sentinței, imobilul avea o situație litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către ÎCCJ din 17 iunie 2008, ca aparținând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar. În intervalul 27 ianuarie 2011 — 3 aprilie 2014, Babiuc, în mod direct, dar și indirect, cu sprijinul lui Bogdan Bărbuță, Dumitru Dîmbu, procuror șef Secția de urmărire penală din PT Suceava și a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți din imobil, în favoarea unei persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

„Punerea în executare a hotărârii ÎCCJ ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită și, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale controlate de Babiuc. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, în 2011, la solicitarea lui, a fost introdusă o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare unui magistrat aflat în relații apropiate cu Bogdan Bărbuță. Prin această cerere s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului „, susțin procurorii.

DNA precizează că judecătorul care a primit spre soluționare cauza, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuți, urmărindu-se exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță.

„Mai mult, Constantin Babiuc a apelat și la procurorul șef Dîmbu, care în intervalul martie — aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către acesta și invocând autoritatea și voința expresă a procurorului”, se mai spune în document.

În 22 februarie 2014, omul de afaceri i-a promis judecătorului care avea de soluționat cauza, prin intermediul lui Bărbuță, achiziționarea unui sejur la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie — începutul lunii august, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

În 15 martie 2014, Bogdan Bărbuță a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka și o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) și a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenției la un alt magistrat, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar.

În intervalul 2013 — 12 mai 2014, judecătorul Bărbuță a primit de la o altă persoană suma de 500 euro și produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluționat în mod favorabil acesteia un dosar și a dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluționarea recursului pentru a menține soluția.

În 19 martie, respectiv, 16 aprilie 2014, o altă persoană i-a înmânat lui Bărbuță produse alimentare (35 ouă și miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător, învestit cu soluționarea unui dosarul în care fiul acesteia era reclamant.

În martie 2014, Bărbuță a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era pârât. În 27 ianuarie 2014, Dumitru Dîmbu i-a solicitat lui Constantin Babiuc suma de 92.000 euro, pentru un apropiat al său, sumă pe care acesta a remis-o, în aceeași zi, persoanei indicate.

„Astfel, cunoscând influența procurorului Dîmbu, omul de afaceri a urmărit să se pună la adăpost, atât el, cât și persoane din anturajul său, de problemele judiciare prezente și viitoare. În urma remiterii acestei sume de bani prietenului apropiat al lui Dîmbu, Constantin Babiuc i-a solicitat ulterior ( februarie — mai 2014) procurorului să traficheze influența asupra unor ofițeri de poliție și procurori în folosul său ori al prietenilor săi. În 19 mai, ca urmare a unor informații obținute privind reluarea anchetei în prezenta cauză, sub aspectul modului fraudulos în care acesta a achiziționat mai multe terenuri în județul Suceava în anul 2005, Dîmbu l-a asigurat pe Babiuc că va face toate intervențiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală”, mai susțin procurorii.

Ulterior, în 27 mai, procurorul i-a transmis date obținute ilicit omului de afaceri, privind ancheta penală care îl viza, care i-a adus la cunoștință cele aflate lui Bărbuță.

„În contextul anchetei penal în care era vizat, Constantin Babiuc a stabilit în 13 mai întâlniri cu două persoane, pentru a încerca să le determine să declare fapte neconforme realității. În 14 mai, cu ocazia audierii, una dintre persoane a declarat fapte neconforme realității”, menționează sursa citată.

10 comentarii

UnUL 24-06-2014 - 08:06

Escroci au fost, escroci sunt încă
Și-or fi în neamul românesc….

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 24-06-2014 - 09:05

Nu scapi nici o ocazie sa nu DENIGREZI ,
Poporul R O M A N si O R T O D O X I A !
Si te pretinzi …roman !
NEBUN stricat la debara !

UnUL 24-06-2014 - 09:40

Poporul român are – pe lângă câteva mari calități – o grămadă de defecte.

UnUL 24-06-2014 - 09:42

REIAU CE SPUNEAM CÂNDVA:
Unii forumiști mă acuză că urăsc poporul român. Nu, nu îl urăsc câtuși de puțin. Nici nu ar fi posibil : e doar şi poporul meu. Îi admir marile calităţi (inteligenţă, spirit practic, etc.) şi îi dispreţuiesc profund încă şi mai marile defecte : lenea, tendinţa spre „învîrteală” şi hoţie, incultura din ce în ce mai accentuată, lipsa de civilizaţie (aruncarea murdăriei unde apucăm, refuzul de a mătura în faţa casei sau chiar în propria casă, etc.), intoleranţa talibanică şi inapetenţa către dialog şi acceptatrea părerilor celuilalt, convingerea că suntem buricul pământului şi că ştim absolut totul, deşi suntem de o credulitate infantilă şi ne lăsăm uşor păcăliţi şi intoxicaţi cu tot felul de calomnii de la diverse televiziuni şi cu scenarii de tot soiul, mitocănia crasă (suntem tot timpul cu P M în gură!), etilismul şi misoginia (care de multe ori merg mână în mână : ne batem nevestele după ce am băut bine!), „ţigănia” (tipică multor locuitori ai acestui pământ, nu numai de etnie rromă!), etc., etc. Și – corolar la toate astea – mania persecuţiei (Europa, America, lumea întreagă ne nedreptăţeşte şi ne persecută – când de fapt vina pentru arătarea cu degetul e doar propriul nostru comportament). E trist că e aşa, dar, din păcate, există mult adevăr în celebra vorbă : „Frumoasă ţară, România, păcat că e locuită.
Dacă privim lucrurile cu luciditate și procedăm la o recunoaștere lucidă a tarelor acestui popor abrutizat de 50 de ani de comunism și care nu și-a revenit încă, situatia e urmatoarea : avem in Romania vreo cateva mii de intelectuali de exceptie care ar face cinste oricarei tari din lume (un procent de minti stralucite net peste media europeana – poate singurul motiv de mandrie!), vreo 2 milioane de oameni care gandesc normal si au si ceva cultura, cam tot atâția pseudo-intelectuali bombastici si cu pretentii (daca o persoana cu facultate trebuie neaparat considerata intelectual, lucru de care ma indoiesc!), vreo 2-3 milioane de oameni fara prea multa scoala dar care mai pastreaza o bruma de bun simt si vreo 10 milioane de cretini, primitivi, mitocani, vulgari si nesimtiti. In plus, unii romani cu un dram de inteligenta isi folosesc mintea ca sa comita infractiuni: Decat sa muncim cinstit mai bine ne ocupam de furturi si escrocherii, incat am speriat intreaga Europa in care am „exportat” infractionalitate. (Sa nu spuneti ca numai tiganii sunt de vina pentru asta! Suntem pe locul I in lume la fraude bancare si clonari de carduri, sau la fraude prin internet – care nu sunt „specialitati” tiganesti!). Suntem pomanagii, așteptam ca cineva (statul, patronul, asistenta sociala, etc.) „să ne dea” ceva, in loc sa punem mana sa câștigam cu sudoarea fruntii. Suntem inculti – din ce in ce mai inculti (pana intr-acolo incat ne vorbim si ne scriem tot mai p r o s t propria limba!) -, primitivi si ușor influentabili la tot soiul de minciuni si de „teorii ale conspiratiei” raspandite de o presa tot mai murdara și mai vanduta unor interese economice sau de partid. Gandim putin sau de loc, vorbim mult si fara rost, suntem convinsi ca le stim pe toate si ca detinem adevarul absolut, votam cu fundul, ne certam intre noi ca chiorii, ne lipseste total acea solidaritate nationala pe care o au alte neamuri (maghiarii, polonezii, evreii, etc.). Suntem intoleranti cu alte popoare, antisemiti sau sovini, talibanici pana la violenta fizica. Suntem de un de un bigotism tâmpo-ortodox – care însă nu ne împiedică să mințim, să furăm și să escrochăm. Da, avem cateva calitati remarcabile, dar ele sunt total inecate intr-un noian de defecte. Sa fiu mandru ca sunt roman? Incerc sa nu fiu rusinat, ceea ce deja e un lucru remarcabil.
Am putea rezuma totul în cele 2 expresii celebre:
1. Frumoasă țară România, păcat că e locuită.
2. Țara asta a avut nevoie, de când există ea, de un alt popor.

44,2% dintre români au nivel primar de educaţie (nivel primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită), 41,4% nivel secundar (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri) şi 14,4 nivel terţiar (forme de învăţământ universitar). Să adăugăm la asta că în 2011 existau în România 245.400 de persoane analfabete…. Deci România este o ţară „în curs de educare” (spre subeducată).

urbos 24-06-2014 - 09:47

Reia, reia, in gatu ma-tii. Copy/paste cat bosorogea?

Dar chiar asa, unde ti-e fiul de catea, circumcisul „Mircea”? A avut bunul simt sa se spanzure? Sau s-a inchis sandramaua unde putea sa stea pe net pe banii altora si sa imputa forumul asta?
Se apropie falimentul basistilor, asta e.

UnUL 24-06-2014 - 10:05

C u r bubos, de unde naiba vrei să știu eu unde e un forumist sau altul?
Cât despre „spânzurat”, îți recomand această soluție ca să cureți lumea de un gunoi (oricum mai rămân destule!)

urbos 24-06-2014 - 10:12

Trezeste-l pe imbecilul ala de rujat, prostul IT, ca n-am de cine sa-mi bat joc la ora asta. Matale incepi sa ma plictisesti deja.

UnUL 24-06-2014 - 09:45

Oricum, bine că ești tu mare român, tu, care în primii ani de viață nici nu știai limba română!

În ce privește ortodoxia, îmi mențin părerea dești mă trag, cum spuneam, din partea bunicului matern, din vreo 6-7 generații de preoți ortodocși.
Eu personal sunt greco-catolic – ca și aproape toată familia mea (cu excepția bunicului în chestiune). DAR NU SUNT PRACTICANT.

urbos 24-06-2014 - 09:49

Ei nu esti practicant. Laba non stop, da-te dreacu de mos pervers.

UnUL 24-06-2014 - 10:03

Tu vorbești, C u r Bubos, când postările tale (ca și ale lui Degețel) mustesc de frustrări sexuale care trădează o impotență timpurie?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS