Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Procurorul Mihai Betelie a fost arestat

Procurorul Mihai Betelie a fost arestat

scris de D.S.S.
54 afisari

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, joi noapte, arestarea preventivă a procurorului şef al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, acuzat de fapte de corupţie, judecătorii admiţând recursul procurorilor anticorupţie.

Prim-procurorul Betelie a fost arestat

De asemenea, judecătorii ICCJ au decis arestarea secretarului Primăriei sectorului 1 Bucureşti, alături de procurorul şef Mihai Betelie, pe numele celor doi fiind emise mandate pentru 29 de zile. Decizia ICCJ este definitivă.

Şeful Parchetului sectorului 4, Mihai Betelie, acuzat de fapte de corupţie, a declarat, joi, în faţa judecătorilor ICCJ că nu apreciază să fi comis fapte penale şi că oricum dorea să părăsească sistemul judiciar, preşedintele instanţei replicându-i că trebuia să îşi asume calitatea.

Un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat, joi, recursurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care această instanţă a respins propunerea de arestare preventivă a magistratului şi a secretarului Primăriei sectorului 1, Bogdan Grigorescu.

În 20 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea celor doi în stare de libertate, aplicând însă interdicţia de părăsi localitatea de domiciliu. Împotriva acestei decizii procurorii DNA şi Betelie au făcut recurs, la instanţa supremă.

Curtea de Apel Bucureşti, deşi nu a dispus arestarea preventivă a şefului Parchetului sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, remarcă faptul că de pe poziţia deţinută magistratul a administrat o societate, a încheiat contracte cu eludarea legii, punând în lumină o conduită reprobabilă şi degradarea sa morală.

Mai mult, Curtea de Apel notează, în decizia sa, că procurorul şef Betelie şi-ar fi exercitat influenţa conferită de funcţia sa asupra vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) la schimb cerându-i solicitantului de influenţă să-i facă cunoştinţă magistratului cu o funcţionară din Primăriei Municipiului Bucureşti pentru rezolvarea unor „probleme”.

Cu privire la acuzaţia de favorizare a infractorului în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Curtea reţine, de asemenea, că există date din care rezultă că inculpatul Betelie Mihai, în baza informaţiei cu caracter clasificat «Strict Secret» privind luarea unor măsuri specifice punerii în executare a autorizaţiei din 26 mai 2011 emisă de Curtea de Apel Bucureşti în ce priveşte convorbirile purtate în mediul ambiental în biroul procurorului B.M.I. (Bălăşescu Maximilian Ion – n.r)” ar fi intervenit peste oamenii serviciilor secrete care montau tehnică şi ulterior ar fi divulgat presei aceste momente. Potrivit Curţii de Apel, procurorul Bălăşescu era vizat „în dosarul 120/P/2011, având ca obiect traficul de influenţă în favoarea unor hoţi de autoturisme „.

Curtea de Apel mai notează că informaţia a fost primită de la jandarmul R.C.C., învinuit în cauză, iar „la data de 11/12 iunie 2011, (Mihai Betelie – n.r) s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în timpul desfăşurării activităţilor specifice, însoţit de învinuit (jandarmul RCC – n.r.), a supravegheat perimetrul sediului şi a fotografiat sediul şi autoturismele de serviciu ale autorităţilor de stat implicate, după care a luat legătura telefonic” cu ziariştii, care au publicat ştirea primită şi fotografiile pe un site.

La termenul de recurs, judecat joi la ICCJ, procurorul Mihai Betelie a declarat în faţa instanţei de judecată că intenţiona să părăsească sistemul judiciar şi că, în opinia sa, faptele ce i se impută, pe care le recunoaşte, referitor la societatea comercială, nu ar fi de natură penală.

„Nu am încercat şi nu intenţionez să zădărnicesc aflarea adevărului. Apreciez că faptele mele aşa cum au fost ele prezentate nu intră în sfera penalului. Nu am de ce să ascund că vorbeam şi că le-am spus multor prieteni, mai mult sau mai puţin apropiaţi, că vreau să părăsesc sistemul „, a declarat procurorul Mihai Betelie (suspendat din funcţie-n.r.) în faţa judecătorilor instanţei supreme, în ultimul său cuvânt, moment în care a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, judecătorul Cristina Rotaru.

Trebuia să fiţi un model pentru ceilalţi. Pentru colegii dumneavoastră. Aveţi calitatea de procuror şef al unei unităţi de Parchet. Dar se pare că nimic nu vă atingea. Dacă nu pentru dumneavoastră, atunci pentru toţi cei pe care îi conduceaţi trebuia să fiţi exemplar. Dar şi pentru dumneavoastră„, l-a mustrat preşedintele completului de judecată pe procurorul Betelie.

În continuare, Betelie le-a explicat judecătorilor că vrea să fie cercetat în stare de libertate, că vrea să fie alături de viitoarea sa soţie, cu care urmează să aibă un copil, şi că vrea să ofere tot suportul şi sprijinul celor doi arătând că nu se impune arestarea sa de vreme ce faptele imputate pot fi judecate prin prisma sancţiunilor disciplinare.

În acest context, judecătorul a spus: „Acolo era ceva mai mult decât o simplă stare de incompatibilitate. Nu v-aţi asumat niciodată nimic? Pentru că aşa se pare. Spuneţi că vreţi să fiţi cu femeia pe care o iubiţi şi să fiţi alături de ea, dar de asumat nu v-aţi asumat ceea ce făceaţi, nu?”.

Avocaţii procurorului Betelie le-au cerut judecătorilor instanţei supreme să respingă recursul făcut de procurorii anticorupţie şi să admită contestaţia magistraului cu consecinţa revocării interdicţiei de a părăsi localitatea, stabilită de Curtea de Apel Bucureşti.

În replică, procurorul DNA a cerut instanţei supreme admiterea recursului şi emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele procurorului Mihai Betelie şi a secretarului Primăriei sectorului 1, Bogdan Grigorescu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 ianuarie, ca procurorul Mihai Betelie şi secretarul general al Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, să fie cercetaţi în libertate în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Mihai Betelie, suspendat din funcţia de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, şi Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, au fost reţinuţi în 19 ianuarie, fiind acuzaţi că au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiaţi şi au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, să le faciliteze desfăşurarea activităţii.

Procurorii anticorupţie solicitaseră instanţei emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor doi.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, informează, vineri, DNA.

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

2 comentarii

mosu 27-01-2012 - 11:42

ce frumos scriti voi facand colaje din materialele publicate de altii….apropos, ce justitie avem noi azi, cand pentru fapte minore, fara pericol social unii stau la bulau iar altii pentru infractiuni grave stau liberi???? intrebati-va…

Ely 27-01-2012 - 17:20

normal k FRAIERII tr sa fie exemplu iar SMECHERii fura de n-au aer si au afaceri de milioane de euro si nu-itrage nimeni la raspundere!cik sa scapam de CORUPTIA din sistem….cum?invinovatind oamenii kre au fapte minore si sunt considerate PENALE!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult