Niţu Tiberiu Mihail, procuror general iar Irimie Ioan la DNA | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Procurorul Tiberiu Niţu, procuror general iar procurorul Ioan Irimie la DNA, propunerile lui Pivniceru

Procurorul Tiberiu Niţu, procuror general iar procurorul Ioan Irimie la DNA, propunerile lui Pivniceru

scris de Matei Iliescu
8 afisari

Procurorul Niţu Tiberiu Mihail este propunerea pentru funcţia de procuror general al României iar procurorul Irimie Ioan este propunerea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Mona Pivniceru a anuntat care sunt propunerile Ministerului Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei si sef al DNA

Potrivit legii, numirea procurorului general se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.

Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA. Pivniceru a mulţumit tutoror celor care au candidat pentru cele două funcţii, pentru „curajul că s-au înscris la concurs în condiţii de maximă agitaţie publică”. Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii vor fi înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.

VEZI AICI PROCESUL VERBAL DE  EVALUARE

Niţu Tiberiu Mihail – propus pentru funcţia de procuror general al României (biografie)

Procurorul Tiberiu Nitu

Procurorul Niţu Tiberiu Mihail este propunerea pentru funcţia de procuror general al României, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Procurorul Tiberiu Mihail Niţu s-a născut pe 31 iulie 1971. Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991-1995); master la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Drept (2004-2006). Şi-a început cariera de magistrat în 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, unde a fost procuror stagiar (nov. 1995-nov. 1997), procuror (dec. 1997 – ian. 1999), prim-procuror adjunct (febr. 1999-febr. 2002) şi prim-procuror (febr. 2002-febr. 2005).

Procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Prahova (mart. 2005-iul. 2006) şi procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova (aug. 2006-aug. 2007).

Prim-adjunct al Procurorului General (sept. 2007-iun. 2011), apoi procuror (iul.-sept. 2011) la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din octombrie 2011, Mihail Tiberiu Niţu este inspector judiciar la Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ioan Irimie – propus pentru funcţia de procuror-şef al DNA (biografie)

Procurorul Ioan Irimie

Procurorul Ioan Irimie este propunerea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Ioan Irimie s-a născut la 22 iulie 1954. A absolvit Liceul Teoretic ‘George Bariţiu’ din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1978).

A fost profesor asimilat la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1992-1997), Facultatea de Drept a Universităţii ‘Bogdan Vodă’ Cluj-Napoca (1994-1998), Facultatea de Drept a Universităţii ‘Dimitrie Cantemir’ din Cluj-Napoca (2000-2002). Ioan Irimie a lucrat la parchetele din Cluj, la Parchetul General (când a fost cooptat în echipa de procurori care au instrumentat dosarul lui Miron Cozma privind mineriada din 1990).

A fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcţie din care a fost revocat în octombrie 2005 de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. În anul 2006 a fost procuror pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu. Până la finele lui 2006, a rămas procuror în structura DNA, după care şi-a cerut transferul la Parchetul Curţii de Apel Cluj.

În ianuarie 2010, procurorul-şef Daniel Morar l-a rechemat la DNA, în structura Serviciului Teritorial Cluj, unde se află şi în prezent. Ioan Irimie a instrumentat mai multe dosare importante, printre care cel al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, dosarele ‘Costeşti’ şi ‘Stoeneşti’, care vizau evenimente petrecute în timpul mineriadelor din 1999. A primit, prin Decret prezidenţial, Diploma ‘Meritul Judiciar’ Clasa a II-a (1995).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult