Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Propunere de arestare preventivă pentru Viorel Comăniţă, fostul sef al vamilor, şi Radu Nemeş

Propunere de arestare preventivă pentru Viorel Comăniţă, fostul sef al vamilor, şi Radu Nemeş

scris de D.S.S.
20 afisari

Viorel Comăniţă – fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Florin Dan Secăreanu – fostul şef al DGIPI Constanţa, au fost reţinute marţi, urmând a fi prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Sorin Blejnar si Viorel Comanita

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Viorel Comăniţă – fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Jugănaru Andrei-Florin, Dumitru Emilian Preda, Florin-Dan Secăreanu – fostul şef al DGIPI Constanţa, Ionescu Lucian-Florin, Lengiu Georgiana-Nicoleta, Cozma Mariana, Belba Nicolae şi Buliga Mihai pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, omul de afaceri Radu Nemeş, Marta Codruţ Alexandrufostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Moldovan Ovidiu Ioan, Nemeş Dana, Gulea Mihai şi Puşcaşu Ştefan vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor.

DNA a efectuat luni mai multe audieri în acest dosar, în care se fac cercetări sub aspectul infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), în prezent autosuspendat din această funcţie, este acuzat de procurorii DNA de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, în timp ce omul de afaceri Radu Nemeş este considerat coordonatorul grupului infracţional organizat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, procurorii îl cercetează şi pe Codruţ Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al fostului şef ANAF Sorin Blejnar, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Se efectuează cercetări şi faţă de Florin-Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală şi pentru George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, pentru Dumitru Chirvăsitu, administrator al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, pentru Andrei-Florin Jugănaru, administrator al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti şi pentru Dumitru Emilian Preda, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Ioan Ovidiu Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, Dana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 – iulie 2012, inculpaţii George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru şi Radu şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize şi TVA neachitate, susţin procurorii anticorupţie.

‘Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi. În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip ‘fantomă’ produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare’, se arată în comunicat.

În urma cercetărilor s-a stabilit că activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Florin Dan Secăreanu, ofiţer în cadrul DGIPI Constanţa şi de Viorel Comăniţă, director ANV, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF ar fi fost Codruţ Alexandru Marta.

‘De asemenea, transportul motorinei către staţiile de distribuţie era asigurat de către Dumitru Emilian Preda şi Andrei Florin Jugănaru, prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti. Pentru a intra în posesia sumelor de bani obţinute prin evaziune fiscală, în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau înregistrate achiziţii fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme ‘fantomă’, banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul’, se arată în comunicat.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. La instrumentarea cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii, MAI – Direcţia Generală Anticorupţie şi al angajaţilor Inspectoratului General al Jandarmeriei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult