Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul CARPATICA: Radu Mustăţea, Marian Mîrzac și Ilie Carabulea, reținuți (update)

Dosarul CARPATICA: Radu Mustăţea, Marian Mîrzac și Ilie Carabulea, reținuți (update)

scris de C.S.
8 afisari

UPDATE: Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, Marian Mîrzac, fostul director al Carpatica Asig și Ilie Carabulea, omul de afaceri care controlează Carpatica, au fost reținuți de procurorii DNA. Cei trei vor fi prezentanţi miercuri Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Radu Mustăţea, fost director Carpatica, audiat la sediul DNA. (foto: agerpres)

Mustăţea, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica, este cercetat în dosarul de corupție în care ar fi vizați reprezentanți ai societății Carpatica Asigurări și ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În dosar sunt cercetați Marian Mîrzac, membru al ASF și fost director al Carpatica Asigurări, precum și Radu Mustățea, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România și fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica. Cei doi și-ar fi exercitat influența pentru ca societății Carpatica Asigurări să nu i se suspende activitatea pe piața asigurărilor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Grupul Carpatica, a fost adus și el, marţi după-amiază, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), el fiiind vizat, potrivit unor surse judiciare, în același dosar, în care este urmărită penal și soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu.

Carabulea este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai-iunie 2013, învinuiții Marian Mârzac și Radu Mustățea au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni prin care au reușit să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asupra activității societății de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave.

În acest scop, Marian Mârzac și o altă persoană (proprietar al unor societăți prin intermediul cărora deține și controlează o societate de asigurări) au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcționari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menține societatea, în mod fraudulos, pe o poziție convenabilă în topul reclamațiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 și, implicit, creșterea artificială a gradului de încredere în raport cu potențialii clienți.

„În acest context, în cursul lunii iunie 2013, învinuitul Marian Mârzac a făcut demersuri pentru a o influența pe învinuita Laura Elena Chițoiu, director al Direcției Avizări din cadrul ASF, astfel încât o anumită persoană să ocupe funcția de director al societății de asigurări, cu nerespectarea condițiilor legale”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii DNA i-au prezentat, marţi, soţiei ministrului Finanţelor acuzaţiile care i se aduc în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi în care marţi au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi Sibiu.

3 comentarii

pathfinder 28-01-2014 - 16:07

Bine!

Mariana 29-01-2014 - 11:34

Radu Rusanu de la PNL conduce de fapt o gasca corupta de rubedenii, neveste si amante angajate pe salarii nesimtite din bani publici. In ASF este deo promiscuitate de nedescris unde spaga da dreptul operatorilor din piata de asigurari si de capital sa face ce vor muschii lor , sa insele clientii, sa-si majoreze tarifelei sa dea spagi celor din autoritate. Rusanu u este capabil sa conduca in mod cinstit si in spiritul legii ASF, deja institutia s-a umplut ne neprofesionisti si persoane care nu stiu de ce vin zilnic la birou. Este un haos de nedescris in ASF. Firma de asigurari ASTRA se bucura de protectia mai marilor ASF fara sa-si plateasca despagubirile rezultate din accidente auto acumulnd datorii uriase, iar Adamescu face investitii in imobile.

pathfinder 29-01-2014 - 11:56

Altul de la PNL.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult