Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Raport american pentru confiscarea bunurilor ilicite

Raport american pentru confiscarea bunurilor ilicite

scris de M.A.
1 afisari

Ambasada SUA la Bucureşti anunţă că a prezentat recent ministrului Justiţiei un raport de evaluare a planurilor de înfiinţare a unei noi structuri în cadrul Ministerului Justiţiei din România.

Departamentul de Stat

Este vorba despre o structură cu competenţe în domeniul facilitării cooperării internaţionale în urmărirea, indisponibilizarea şi confiscarea produselor infracţiunii, în special în cauze complexe de criminalitate gravă. Raportul este rezultatul vizitelor făcute la Bucureşti în lunile septembrie şi decembrie 2010 de către reprezentanţi ai Marshals Service, Divizia Măsuri Asiguratorii, şi ai Departamentului de Justiţie, Secţia Măsuri Asiguratorii şi Luptă împotriva Infracţiunilor de Spălare a Banilor, care s-au întâlnit cu numeroşi funcţionari de stat români pentru a evalua programul de confiscare a bunurilor şi a stabili ce programe de formare sunt necesare.

Ministerul Justiţiei a înfiinţat în structura sa Biroul pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene. Doresc să mulţumesc Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi Ambasadei SUA la Bucureşti, personal Excelenţei sale domnul Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA, pentru sprijinul acordat în clarificarea şi structurarea acestui concept în contextul politicilor Ministerului Justiţiei pentru combaterea corupţiei şi crimei

organizate. Înfiinţarea Biroului demonstrează interesul M.J. pentru recuperarea produselor economice ale infracţiunilor. Vrem să găsim şi să confiscăm resursele financiare produse prin corupţie şi crimă organizată. Biroul va sprijini această politică”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Sunt foarte bucuros că Ambasada SUA şi colegii noştri din cadrul Departamentului de Justiţie şi al altor agenţii din SUA pot sprijini România în eforturile de creare a unui sistem de recuperare a creanţelor echitabil, eficient şi bine administrat. Pentru autorităţile responsabile de aplicarea legii şi judiciare moderne, capacitatea de a identifica, sechestra şi confisca bunurile dobândite ilicit sau care constituie produsul unei infracţiuni reprezintă un instrument vital. Această iniţiativă se adaugă actualei cooperări româno-americane de succes în reţinererea şi pedepsirea infractorilor şi, la fel de important, face dreptate victimelor acestora. Îi felicităm pe domnul ministru Cătălin Predoiu şi pe colegii săi din alte instituţii româneşti printre care se numără Ministerul Public, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Direcţia Naţională Anticorupţie pentru eforturile însemnate depuse în crearea unor noi metode mai eficiente de combatere a crimei organizate şi ne dorim să continuăm colaborarea şi pe viitor”, a declarat, la rândul său, ambasadorul Mark Gitenstein.

Experţii americani au concluzionat că autorităţile române şi-au declarat în mod unanim dorinţa de a confisca bunurile dobândite ilegal sau folosite la săvârşirea infracţiunilor. De asemenea, raportul conchide că autorităţile române nu au reuşit încă să confişte sume semnificative din cauza incertitudinilor privind cadrul legislativ şi autoritatea conferită de acesta de a acţiona, a lipsei unei strategii oficiale, precum şi a absenţei unei instituţii centrale responsabile cu conducerea şi supravegherea acţiunilor de confiscare, susţine sursa citată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult