Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Raport IJ: Afrimațiile lui Ponta privind dosarul Zambaccian au afectat independența justiției

Raport IJ: Afrimațiile lui Ponta privind dosarul Zambaccian au afectat independența justiției

scris de Z.V.
11 afisari

Concluzia raportului Inspecției Judiciare (IJ) este că afirmațiile premierului în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase au afectat independența sistemului judiciar.

Raport IJ: Afrimațiile lui Ponta privind dosarul Zambaccian au afectat independența justiției (foto: businessmagazin.ro)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)  va decide joi dacă își va însuși sau nu raportul IJ. Secțiile CSM au decis pe 7 ianuarie sesizarea IJ în acest caz. „Secția pentru judecători, respectiv Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât marți sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor privind eventuala încălcare a independenței sistemului judiciar, în raport de afirmațiile domnului prim-ministru Victor Ponta în cadrul emisiunii ‘Ora de vârf’, difuzată la postul de televiziune România TV, în data de 6 ianuarie, inclusiv cu privire la celeritatea soluționării unor sesizări penale”, arăta CSM într-un comunicat transmis la acea dată.

În sesizare se preciza că Secția pentru judecători înțelege că declarația premierului are caracter politic iar în raport cu principiul separației puterilor în stat, CSM nu poate interveni în disputele de natură politică. „Cu toate acestea, Secția apreciază că, în temeiul art. 30 din Legea nr. 317/2004, având în vedere calitatea Consiliului de garant al independenței, se impune efectuarea de către Inspecția Judiciară (IJ) a verificărilor cu privire la afirmațiile făcute de către premierul Victor Ponta în cadrul interviului acordat la postul de televiziune România TV, în data de 6 ianuarie 2014, pentru a se analiza dacă prin acestea s-au creat suspiciuni de natură a aduce atingere independenței sistemului judiciar. Concomitent, Secția pentru judecători a hotărât efectuarea de verificări pentru a se stabili veridicitatea  afirmațiilor referitoare la tergiversarea soluționării unor cauze la care s-au făcut referiri în emisiunea menționată”, informa comunicatul.

Premierul Victor Ponta a declarat în seara zilei de 6 ianuarie că Adrian Năstase este un condamnat politic, o victimă a regimului Traian Băsescu și un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timoșenko. „Adrian Năstase e un condamnat politic pentru că începând cu anul 2005 (…) a fost principala țintă a președintelui Băsescu și a oamenilor săi, Macovei, Morar și ceilalți și, iată, suntem la finalul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Cred că e o nedreptate și cred că foarte mulți oameni mai puțin cunoscuți decât domnul Năstase sau mai puțin mediatizați au avut atât de mult de suferit în acești zece ani, nu neapărat ajungând în penitenciar, ci pierzându-și locurile de muncă, pierzându-și familiile, fiind târâți prin tribunale și din acest motiv și astăzi obiectivul principal pe care l-am anunțat al PSD-ului este schimbarea unui regim politic pe care noi l-am considerat întotdeauna abuziv”, a declarat primul-ministru la România TV, potrivit Agerpres.

Victor Ponta l-a calificat pe Adrian Năstase drept „o victimă a regimului Băsescu” și a comparat cazul său cu cel al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, care a fost condamnată la închisoare. „Eu cred că în mare parte justiția din România este independentă. Ce s-a întâmplat la CSM a arătat capacitatea reprezentanților justiției de a nu se mai lăsa impresionați, intimidați de președinte și au ales pe cine au vrut ei. Cred că unul din obiectivele strict personale al lui Traian Băsescu din 2005 încoace a fost acela de a-și doborî prin alte metode decât cele politice principalii adversari. Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru după 89, dar și cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu (…) și cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoșenko”, a afirmat Ponta.

44 comentarii

pathfinder 16-01-2014 - 12:09

Ponta e iresponsabil.
Dar unul vesel…

urbos 16-01-2014 - 13:34

In schimb grohaielile non stop ale Dementei Sale Traian Basescu, nu.
Bine!

UnUL 16-01-2014 - 15:13

…grohăi eternul grohăitor Scârbos.

pathfinder 16-01-2014 - 15:20

@curbos

1. Titlul articolului este: „Afrimațiile lui Ponta privind dosarul Zambaccian au afectat independența justiției”

2. Articolul in sine este despre Ponta.

3. Tu vorbesti despre alt personaj.
Deci esti din alt film…

4… 5… 6… (stiu ca-ti place)

UnUL 16-01-2014 - 15:22

El are temă unică dată de la partid, și nu are voie să discute despre alt subiect.

urbos 17-01-2014 - 21:04

Nu gunoierule, ma refer la mizeria de Inspectie Judiciara care mananca CACAT! Era o simpla demonstratie.

UnUL 17-01-2014 - 21:19

Buboșel, văd că ai trecut de la meniul (al tău, nu al altuia) cu „fecale” la cel cu „c ă c a t”: Înțeleg că meniul „fecalic” este prea aristocratic pentru tine și preferi meniurile mai „rustice”, mai „neaoșe” Poftă bună !

urbos 17-01-2014 - 22:39

Meniul e de la Bas…

UnUL 17-01-2014 - 22:52

A, deci îi mânânci fecalele lui ”Băs,,,”: e grav.

UnUL 17-01-2014 - 22:55

P.S. Mult trebuie sa mai umbli după el ca să le „recoltezi!”

Antibasistul 18-01-2014 - 06:41

Fecalele chiorului le mincați voi cretinii basisti, ZILNIC, PTIU!

UnUL 18-01-2014 - 19:22

Bășinel, un pic de imaginație, ceva nou, ce naiba!

Mircea 16-01-2014 - 13:39

Colegii magistrati ai lui dottore Tonta il tin numai cu picioare in fund (ma mir ca mai atinge pamintul). Din pacate iresponsabilul asta facut doctor de un puscarias conduce tara cu ajutorul a 4,4 milioane de votanti orbiti de ura.

urbos 16-01-2014 - 13:57

Corect sifiliticule, patu milioane s-au trezit intr-o dimineata sa urasca, n-aveau alta treaba.
Iesi ma dementule!

Mircea 16-01-2014 - 14:24

Patu sifiliticule, patu. Iesi ma dementule !

UnUL 16-01-2014 - 15:14

Nu te supăra, domnule Mircea. I-o fi somn și visează la pat!

Mircea 16-01-2014 - 13:47

Premierul Victor Ponta este cercetat intr-un dosar al DNA pentru incheierea unor contracte ilegale incheiate cu SC Complexul Energetic Turceni in perioada 2007-2011, se arata in raportul Inspectiei Judiciare. De asemenea, exista un dosar asemanator in cazul Complexului Energetic Rovinari.

pathfinder 16-01-2014 - 14:12

Aha!
Carevasazica isi va urma menorul la mititica…

Mircea 16-01-2014 - 14:28

Pai daca nu poate sa-l scoata trebuie sa se reuneasca ei cumva. Atunci sa vezi coabitare.

pathfinder 16-01-2014 - 14:37

Coabitare sau copu.latie?
Ca nu mai stiu cum se zice…

Da’ e corect asa: profesorul cu elevul?!?
Tzz, tzz, tzz

UnUL 16-01-2014 - 15:15

lație, lație!

UnUL 17-01-2014 - 18:28

Andrei Pleşu, Un băiat vesel într-o ţară tristă, Adevărul, 13 ianuarie 2014, 09:57

Aţi ghicit, e vorba de Victor Ponta! Ultimile lui isprăvi m-ar fi îndemnat să aleg titlul: „Un mistreţ lăsat liber în grădina de zarzavat!” Dar nici insul n-are anvergura mistreţului, nici ţara nu arată a prosperă grădină de zarzavat. Domnul Ponta nu e „prost”, în sensul curent al termenului. E băiat „isteţ”, miştocar, mare strateg de mici fiţe mediatice
Nimic din alcătuirea sa nu l-ar fi calificat, într-o ţară normală, pentru funcţia de prim-ministru. Necopt („cîrlan” după vorba lui Ion Iliescu), fără nicio performanţă profesională anterioară, obrăznicuţ fără strălucire, necinstit în evoluţia sa academică, lipsit de competenţă şi viziune financiar-economică, educat frugal şi adesea prost-crescut, pe scurt un carierist oarecare care a ajuns, brusc, în copac… Fericit să apară la televizor şi să se tragă în poză cu „înalţi reprezentanţi” ai forurilor planetare care, formal, sunt obligaţi să-l ia în serios, Victor Ponta a pierdut, în mod vădit, simţul orientării, iar despre răspundere personală şi instituţională, despre priorităţile ţării (distincte, totuşi, de imaturul lui joc de glezne) nu pare să aibă nici cea mai mică idee.
Iau ca exemplu dispariţia lui din spaţiul public în timpul vizitei-fulger făcute în România de subsecretarul de stat american, dna Victoria Nuland. N-am decît două explicaţii posibile ale unei astfel de absenţe: omul pluteşte bezmetic pe altă lume sau, pur şi simplu, l-au lăsat nervii. Tehnic vorbind, ar fi putut invoca două scuze.
1. Vizita a fost anunţată oarecum în pripă, drept care agenda premierului n-a mai putut să o includă. Cam aşa a ales să ambaleze mîrlănia ministrul nostru de externe (deşi şi el ar fi putut avea o agendă gata făcută, ca să nu mai vorbesc de agenda preşedintelui).
2. Dna Nuland e mică în grad şi deci nu e musai să fie primită la nivel înalt. Iarăşi, te întrebi de ce, în acest caz, n-a fost primită, la externe, de un secretar de stat sau de un director general?
În realitate, dna Nuland a fost trimisă la Bucureşti ca reprezentant („emisar”) al guvernului american. În asemenea situaţii, misiunea bate gradul (las la o parte că avem de a face cu un fost reprezentant al SUA la NATO şi că, politic vorbind, Victoria Nuland e un personaj foarte influent, cu relaţii importante la vîrf, în lumea afacerilor şi în cea a mediilor). Nu numai raţiuni care ţin de „tradiţia” (destul de subţiată) a „ospitalităţii” autohtone, dar şi un minim calcul de oportunitate ar fi trebuit să devină, pentru premier, un argument prioritar în decizia de a se întîlni cu diplomatul de dincolo de ocean. Sau, ca să invoc un argument mai pe înţelesul lui, ar fi trebuit să nu evite întîlnirea, fie şi numai pentru a contracara politic întîlnirea dnei Nuland cu Traian Băsescu, adversarul numărul unu, singura temă consecventă a gîndirii Ponta.
Dar primul nostru ministru a şters-o! Nici cei din jur nu l-au ajutat prea mult să iasă, cît de cît, basma curată. Marele patriot român György Frunda a regăsit, fără efort, retorica „Scînteii” din anii proletcultului, cînd arestările politice din lagărul comunist erau eludate prin invocarea Ku-Klux-Klanului şi a şomajului capitalist. G.Frunda nu vrea ca ţărişoara lui, România, să fie tratată ca o colonie. Domnia Sa nu observă că România este deja o colonie, numai că sub controlul unei găşti de căpătuiţi mediocri, alcătuită din localnici întreprinzători. Pe de altă parte, i-aş aminti acestui vajnic apărător al naţiunii că Statele Unite au oarecare îndreptăţire să ne supravegheze. Sunt o democraţie consolidată, au scos Europa din catastrofă de două ori, pe vremea războaielor mondiale din veacul trecut şi se află cu noi într-o relaţie de parteneriat strategic.
Noi avem nevoie de investiţiile lor, nu ei de ale noastre, noi am vrut în NATO, noi am fost cei avantajaţi să avem o investiţie de sute de milioane de dolari pentru baza militară de la Deveselu, ş.a.m.d.
De la bietul Palada nu era nimic inteligent de aşteptat. A declarat candid că nu ştie nimic despre programul primului ministru, întrucît acesta se află în concediu. Într-adevăr, cum să ştie purtătorul de cuvînt al guvernului cu ce se ocupă şeful guvernului? Cireaşa de pe tort a fost contribuţia dlui Liviu Dragnea, vice-prim-ministru în acelaşi guvern. „Nu tot timpul cînd pleacă undeva, Ponta trebuie să-mi spună mie. Habar n-am unde e!” Aţi înţeles? Trăim într-o ţară în care omul 2 din guvern nu ştie, clipă de clipă, unde e omul 1! Şi dacă se întîmplă vreo drăcie? Dacă e nevoie de o decizie urgentă? Domnul Dragnea ori chiar nu ştie nimic despre şefu`, ori minte! Ambele variante pendulează între jenant şi înspăimîntător!
Te uiţi, auzi, şi nu-ţi vine să crezi! Cine sunt băieţii ăştia? De unde au apărut? Ce vor de la noi? Ce-au de gînd? Măcar să se înţeleagă între ei, să fie la o vorbă, să cadă puţin pe gînduri înainte de a deschide gura! Să facă un minim efort să pară inteligenţi şi responsabili!
Nu-i nimic. Victor Ponta o să apară din nou. O să facă două-trei glumiţe „maliţioase” cu gazetarii şi o să ne anunţe, profetic, că Traian Băsescu nu mai are decît trei sute şi ceva de zile pînă pleacă de la Cotroceni. Adică timpul va rezolva de la sine ceea ce el, Ponta, nu poate rezolva. Iar în 2015 vom intra în paradis! Cu Ponta, Dragnea, Palada, Frunda şi toată liota de băieţi veseli într-o ţară din ce în ce mai tristă…

urbos 17-01-2014 - 18:31

Iesi ma cu porcu tau comunist d-aici, lingau ceusist.
A dat boala-n voi, imputiti cu excrementele voastre si forumul asta?

UnUL 17-01-2014 - 18:35

”Porcul comunist” fiind Pleșu? Înseamnă că ești chiar mai imbecil decât pari (ceea ce e extrem e greu).

UnUL 17-01-2014 - 18:48

De-astea au scris toți scriitorii ca să poată publica, ba mult mai rele ca astea.

urbos 17-01-2014 - 18:57

Astia sinteti, GUNOAIE!

UnUL 17-01-2014 - 19:44

Buboșel, eu nu sunt scriitor (doar dascăl și cercetător) și nu am scris așa ceva, nu știu de ce vorbești cu „voi”, Dar ori ești prea tânăr și n-ai cunoscut vremurile acelea și compromisurile care trebuiau făcute ca să poți avansa sau să te poți afirma profesional, ori ești pur și simplu t â m p i t, ori ambele.

urbos 17-01-2014 - 19:50

Starpitura imputita, bosorog comunist ce esti. Si cu tac-tu turnator. Acuma grohai despre compromisuri ca trebuiau facute. Du-te-n gatu ma-tii de imputit!
GUNOAIELOR!

UnUL 17-01-2014 - 20:29

Buboțel, ești idiot, și mitocan, pe deasupra. Câți ani ai, vită, și câți ai trăit sub comunism ca să știi cum era pe atunci?
Și nu, vită, nici eu, nici nimeni din familia mea nu a făcut niciun fel de compromisuri cu comunismul (afară, eventual, de acceptarea mea de a deveni membru PCR), dar a și suferit din cauza asta.

ancuta 17-01-2014 - 20:33

@UL,
Cred ca te-ar interesa!
Am absolvit facultatea de chimie de la Timisoara in anul 1985.
Am lucrat la Craiova si, dupa ce am semnat angajamentul de colaborator al securitatii, am lucrat pe domenii specifice producatorilor arabi de produse petroliere (in special methanol si alte hidrocarburi, parafine, ???). Pana in 1998. Apoi m-am atasat de industria producatoare specifica din Libia (2005-2010).
In 2010 am inceput afaceri cu sauditii. Pana in 2012, ca apoi sa lucrez cu algerienii, ca in prezent.
Postez cu diferite identitati greu detectabile, pe diferite forumuri (sobru, urbos, unU, gica contra), dar si pe facebook, cu numele usor falsificat “gica” + “file de poveste”.
Pe facebook sunt doar antibase, dar pe ascuns, ca sobru, urbos, unU, injur tot, pe toti, vorbesc urat si sunt antisemit, de fapt ma pregatesc serios pentru cateva infiltrari ale fratilor mei din … Orientul Mijlociu, in jocul de-a teroristii.
Sunt plin de curaj cand vad ca nu ma depistati!
Cu ura antisemita si cu apasare psihopatologica antibase,
FOST COLABORATOR AL SECURITATII, la DoljChim
GICA+FILE DE POVESTE.
Hahahaha!

UnUL 17-01-2014 - 20:39

Ancuța, n-am prea priceput unde bați, poate încerci să fii mai explicit.

Ad 17-01-2014 - 20:47

@UnUl: Ancuta te cere de nevasta. E in extaz .

UnUL 17-01-2014 - 20:52

Regret, Ad, sunt însurat.

ancuta 17-01-2014 - 20:54

@UL,
Mai citeste o data:
‘Postez cu diferite identitati greu detectabile, pe diferite forumuri (sobru, urbos, unU, gica contra), dar si pe facebook, cu numele usor falsificat “gica” + “file de poveste”.’
Daca nu crezi ca e adevarat, intreab-o pe scarna (urbos, sobru, unU, „gica file de poveste”)

UnUL 17-01-2014 - 21:15

Capisco, Ancuța !

Antibasistul 18-01-2014 - 06:50

TÎRÎTURI băsiste, meritați TOȚI, sa fiți impușcați la Tirgoviște, in frunte cu chiorul!

Tache 18-01-2014 - 07:09

Si….ce mai asteptati, Antibasistule ? Noaptea cutitelor lungi ?

Orice operatiune, care se va desfasura in mai putin de 24 de ore, fix pe ceas, va trece neobservata, vor fi vazute DOAR rezultatele. Urmeaza procesul de acomodare….

http://www.youtube.com/watch?v=Wc18xt5wQnk

UnUL 17-01-2014 - 18:37

Oricum regula e ca întâi să citește și abia apoi să comentezi, dar ești prea cretin…

mircea 17-01-2014 - 18:42

nu esti la punte ca sa-i dai limbi aspre Coocosatei

pathfinder 17-01-2014 - 18:45

Te obsedeaza Udrea, ha?
Ai vrea si tu sa mangai niste tate noaptea…
Sa te lipesti si tu de o femeie…
Poate sa dai si niste limbi acolosa…

Cand colo, te tot trezesti dimineata cu mana umeda in pantaloni!!!

Nasol!

UnUL 17-01-2014 - 18:50

mirciulică, mai slăbește-mă cu obsesiile tale scabroase (probabil la vârsta ta doar de așa ceva mai ești în stare!); aici era vorba de Andrei Pleșu.

mircea 17-01-2014 - 19:08

totusi sa ma ajutati si pe mine sa inteleg, de ce Baesecu a vrut sa-l puna primministru pe MRU seful dela SIE a ratat,acum incearca sa-i impinga in fata pe sfii de le SRI si SIE.Oare ce este putred in societatea Romaneasca ca sa fie santajata de un NIMENI????

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 17-01-2014 - 19:16

mirciulica, misiune aproape imposibila…
Da dy , L i V a C h E , nu intrebi ,
Caci MRU , Maior si poloistul Thodor,
Sant totusi o C A L I T A T E !
nu livache , bocciu, etc !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult