Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Raport SAR: CSM frana reformei

Raport SAR: CSM frana reformei

scris de Ziua Veche
2 afisari

CSM este in continuare un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara in sistemul de justitie, incalcand el insusi principiile de etica ici si colo, se arata intr-un Raport preliminar asupra starii Justitiei realizat de Societatea Academica din Romania, lansat luni. “Prezentul raport isi propune sa analizeze situatia actual privind standardele etice si de integritare in sistemul judiciar si sa formuleze sugestii pentru imbuntatirea acesteia”, spun autorii documentul  intitulat “CSM – arbitru sau sindicat?”.


@ Temerile s-au confirmat: dupa intrarea Romaniei in UE vointa de schimbare interna si influenta Comisiei au slabit; Mecanismul de Cooperare si Verficare a ramas singurul mecanism care mai impinge inainte reforma in justitie;

@ Tariful coruptiei la magistrati merge de la 20 la 45.000 euro; ambele extreme sunt de natura sa ingrijoreze;

@ Pedepsele pentru magistrati sunt mici, cu suspendare; de multe ori, CSM accepta pensionarea anticipata, care stinge actiunile disciplinare;

@ Arhiva fostei SIPA are un mare potential de santaj; ea nu trebuie data CSM, ci sigilata si predata Arhivelor Nationale;

@ Conducerea CSM ar trebui sa fie un exemplu de conduita – dar are probleme de colaborare cu fosta Securitate si de incalcare a legii ce limitează numarul de mandate;

Care sunt marile probleme

@ CSM este in acest moment o institutie erodata in perceptia publica, atat de scandalurile care au vizat integritatea unora dintre membri sai, cat si de lipsa de reactie sau reactia intarziat constatat in unele situatii delicate.

@ Intr-un sistem in care devierea de la standardele de integritate este atat de frecvent (daca ar fi sa ne referim doar la faptul ca anual sunt trimisi in judecata si condamnati magistrati pentru fapte de coruptie) rolul celor aflati in functii de conducere este extrem de important.

@ Trebuie sa scada toleranta fata de comportamentele lipsite de integritate la nivelul fiecarei structuri din sistemul judiciar si sa se constientizeze rolului fiecaruia in prevenirea acestor comportamente.

@ Abaterile majore de la standardele de integritate – de exemplu prin comiterea de fapte penale in legatura cu atributiile de serviciu – ar trebui sa primeasca o replic serioasa din partea sistemului judiciar concretizat in sanctiuni descurajante.

@ In cazul in care sunt descoperite anumite conduite care, desi lipsite de integritate, nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, organul disciplinar ar trebui sesizat in cel mai scurt timp pentru a putea declansa actiunea disciplinara.

@ Trebuie lamurita cat mai curand situatia juridica a arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei (SIPA) pentru a elimina suspiciunile existente in sistemul judiciar pe marginea acestui subiect.

0 comentariu

sorge 29-04-2010 - 11:10

Ca sa bagi vreo suta de basarabeni in el .
Dle Presedinte cred ca te a luat gura pe dinainte .
Citi dinte ei o sa fie rusofili ?
Ii bagi in blocurile lui Robert Negoita ?

Socotelistul 29-04-2010 - 11:50

10 mii pe luna, asta inseamna 120 de mii pe an, asta inseamna 600 de mii in cinci ani, deci, Basarabia se va uni definitiv cu Romania cam … in 30 de ani de-acum incolo. Cred ca Basescu ar fi trebuit sa solutioneze cam 100 de mii de cereri pe luna ca sa terminam treaba in cel mult 3-4 ani, ca sa apuce si el sa fie presedinte peste Romania Maimaricica!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult