Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ministrul Justitiei vrea sa schimbe iar Legea avocaturii

Ministrul Justitiei vrea sa schimbe iar Legea avocaturii

scris de Ziua Veche
2 afisari

 Avocatul Catalin Predoiu, actual ministru al Justitiei, intentioneaza sa schimbe iar Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat. In acest sens el a suspus dezbaterii publice un proiect de lege in acest sens. Noile modificari preconizate vor institui un regim mult mai dur pentru avocati, in special la admiterea in profesie si la obligativitatea parcurgerii unor cursuri continue de perfectionare.


Este de asteptat ca prevederea din proiect, potrivit careia avocatii definitivi vor fi obligati sa urmeze cursuri de pregatire la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – iar neindeplinirea acestei obligatii va fi considerata abatere disciplinara care va fi sanctionata – sa produca un val de nemultumire in breasla.

 

Ca si la precedentele modificare ale Legii avocaturii, initiatorul Catalin Predoiu nu renunta la batalia sa cu barourile paralele constituite de avocatul Pompilu Bota incepand cu anul 2003, pe care incearca sa le scoata in afara legii, desi o lege nu poate fi aplicata retroactiv, iar asupra legalitatii functionarii barourilor lui Bota s-au pronuntat sute de procurori si judecatori, in sensul ca functioneaza legal, in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.

Pentru eliminarea barourilor paralele, proiectul vrea sa instituie obligatia pentru judecatori sa-i verifice pe avocati daca sunt cei din UNBR-ul clasic sau UNBR-ul lui Bota – ambele structuri paralele purtand aceleasi denumiri. In proiect s-au introdus urmatoarele prevedere: “Instantele sunt obligate sa verifice si sa se pronunte asupra calitatii de reprezentant al unei persoane care se prezinta ca avocat, exercitand acte specifice acestei profesii si folosind insemnele profesiei de avocat” (…) Constituirea si functionarea de barouri in afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire si de inregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatata si din oficiu” (…)Folosirea fara drept a denumirilor Barou, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, U.N.B.R ori Uniunea Avocatilor din Romania sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau persoana juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda

Proiectul contine si prevederi stufoase pentru ajutorul public judiciar si asistenta judiciara, care mentin acele prevederi birocratice, conform carora o persoana care nu-si poate permite un avocat trebuie sa aduca la barouri un munte de acte oficial, foarte greu de procurat, prin care sa se ateste lipsa resurselor financiare.

In expunerea de motive a proiectului, se mai arata ca necesitatea modificarilor preconizate la Legea avocaturii, urmaresc: “crearea cadrului pentru organizarea in mod unitar a accesului in profesie, prin examenul ce va fi organizat la nivel national de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania; clarificarea efectelor juridice ale folosirii, in afara cadrului legal, a denumirilor specifice profesiei de avocat, organelor reprezentative ale acestuia, precum si a calitatii de avocat insasi, in alte conditii decat cele prevazute de lege; reconsiderarea unor aspecte care se refera la procedura de alegere a organelor reprezentative ale profesiei”.

Cititorii interesati de expunerea de motive si continutul proiectului elaborate de ministrul Catalin Predoiu, le pot citi aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult