Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Kovesi cere concurs pentru functia de judecator la Inalta Curte

Kovesi cere concurs pentru functia de judecator la Inalta Curte

scris de Ziua Veche
1 afisari

Procurorii din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Parchetul General) s-au intrunit miercuri in Adunarea Generala pentru a transmite CSM punctul lor de vedere privitor la modalitatea de selectie a candidatilor pentru functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Au fost prezenti 86 de procurori din Parchetul General.


Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a propus ca viitoarele masuri legislative care vor stabili modalitatea numirilor la instanta suprema sa prevada obligativitatea organizarii de concursuri organizate pe baza unor criterii obiective care sa prevada inclusiv evaluarea cunostiintelor teoretice si practice.
Precizam ca pana in prezent, CSM promoveaza judecatori la Inalta Curte pe baza unor simple interviuri, care nu pot diferentia nivelul de pregatire al candidatilor, ci dimpotriva, dau nastere la fel de fel de suspiciuni de favoritism. Cu atat mai mult cu cat hotararile CSM de promovare la instanta suprema nu sunt motivate de niciun fel. In urma cu cateva saptamani, printr-o atare procedura, a fost numita ca judecator la Inalta Curte judecatoarea Alina Corbu, care indeplinise vreme de cativa ani functia de secretar general al CSM si lucra zilnic cot la cot cu cei care au decis promovarea ei in functie. Faptul a starnit protestele a numeroase asociatii profesionale ale magistratilor, iar CSM a replicat ca metoda interviului nu este o alegere a Consiliului, ci este prevazuta de lege. Procurorii Parchetului General au votat in unanimitate propunerea Laurei Kovesi referitoare la concurs. Un alt punct pe ordinea de zi a procurorilor din Parchetul General a vizat participarea la sedintele de judecata, ori la activitatile parchetelor a judecatorilor si, respectiv procurorilor, impotriva carora s-a inceput urmarirea penala intr-un dosar. Propunerea a fost facuta ca urmare a criticilor de neincredere in Justitie, care survin in situatiile in care magistrati urmariti penal in anumite dosare apar in sedintele de judecata. Procurorii au votat ca suspendarea magistratilor urmariti penal sa opereze doar de la momentul punerii in miscare a actiunii penale (etapa procesuala ulterioara inceperii urmariri penale).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult