Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Judecatorii Inaltei Curti ameninta Guvernul cu pensionarea din cauza legii pensiilor

Judecatorii Inaltei Curti ameninta Guvernul cu pensionarea din cauza legii pensiilor

scris de Ziua Veche
3 afisari

Ca si in cazul militarilor, noua lege unitara a pensiilor ameninta serios si pensiile magistratilor. Circa 20% din judecatorii Inaltei Curti, care indeplinesc varsta limita de pensionare si-au anuntat – neoficial – intentia de a se cere la pensie, inainte ca noua lege unitara a pensiilor elaborata de Guvern sa intre in vigoare. Astfel, magistratii in cauza vor sa se asigure ca-si vor pastra pe viitor nivelul actual al pensiilor. Surse avizate ne-au informat ca un judecator suprem retras din activitate primeste in prezent o pensie de circa 10.000 ron. Noua lege, asa cum este gandita, le-ar diminua pensia la circa 3000 ron. Chiar daca guvernantii mizeaza pe faptul ca prin noua lege vor reduce retroactiv si pensiile magistratilor care s-au retras din activitate, judecatorii aflati in aceasta situatie mizeaza pe recunoasterea in instanta, a drepturilor deja acordate. Pe principiul ca un drept acordat nu poate fi retras si pe baza prevederilor constitutionale care stipuleaza ca legea prevede numai pentru viitor (adica nu poate fi aplicata retroactiv) orice actiune in instanta pe obligarea statului la plata pensiei in cuantumul prevazut de lege la momentul pensionarii, va avea 100% sorti de izbanda. Aceasta este reteta prin care magistratii se vor asigura ca Executivul nu le va putea taia discretionar din pensii.

Presedintele interimar al Inaltei Curti, judecatoarea Lidia Barbulescu (foto), a confirmat ieri la CSM ca in contextul noului act normativ circa 20% din magistratii instantei sale intentioneaza sa se pensioneze, fapt care daca se va intampla “va genera blocarea sistemului judiciar”.

Deja sistemul judiciar este grevat de existenta a 1200 de posturi vacante de magistrati, abandonate in principal dupa pensionarile masive de anul trecut.

Surse judiciare din Inalta Curte ne-au declarat ca atomosfera intre judecatorii acestei instante este una foarte tensionata, deoarece conditiile de lucru sunt foarte proaste. Se intra in continuare in sedintele de judecata cu peste 60 – 65 de dosare pe zi, pentru care se sta la program de dimineata si pana seara, fiind frecvente cazurile cand unii magistrati pleaca acasa la orele 22.00. De asemenea, sediul instantei supreme este impropriu, fiind prea mic, motiv pentru care judecatorii stau cate patru-cinci intr-un birou care nu depaseste 20 m.p. In aceste conditii, spectrul unei pensii diminuate cu doua treimi nu le mai da ghes sa mearga la munca.

Oficialii CSM contactati de Ziuaveche.ro ne-au informat ca se asteapta ca in aceste zile sa fie bombardati de cereri de pensionare, nu doar din partea judecatorilor de la instanta suprema, dar si a unora de la tribunale si curtile de apel.

Intr-un comunicat de presa, dat recent publicitatii, CSM a avertizat ca: “Proiectul legii unitare a pensiilor, astfel cum a fost prezentat Parlamentului de catre Guvern, incalca normele comunitare, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, dispozitiile Constitutiei Romaniei, republicata, precum si jurisprudenta Curtii Constitutionale”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult