Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Adrian si Dana Nastase trimisi in judecata pentru mita, santaj si spalare de bani

Adrian si Dana Nastase trimisi in judecata pentru mita, santaj si spalare de bani

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Fostul premier Adrian Nastase, impreuna cu sotia sa Daniela Nastase si Irina Paula Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii, au fost trimisi in judecata de DNA, in cursul zilei de miercuri, pentru infractiunile de luare de mita, santaj, spalare de bani, dare de mita si alte infractiuni conexe faptelor de coruptie. Potrivit comunicatului dat publicitatii de DNA: “Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:


 

ADRIAN NASTASE, fost prim ministru al Guvernului Romaniei, fost presedinte al Camerei Deputatilor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuatam si santaj;

 

DANIELA NASTASE, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de complicitate la luare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie, spalare de bani in legatura cu infractiuni de coruptie, toate in forma continuata;

IRINA PAULA JIANU, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de folosire de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru – cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului – ministru – inculpatul Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630 000 euro la cursul de schimb 2002/2004). Acestea foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv municipiul Bucuresti, str. Cristian Tell. Concret, au fost primite urmatoarele foloase necuvenite:

a) De la inculpata Irina Paula Jianu:

– suma de 3.702.843.845 ROL reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China si a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora in tara si transportul intern;

– suma de 2.027.844.822,27 ROL reprezentand contravaloarea lucrarilor de tamplarie cu geam termopan executate de S.C. REGAL GLASS SRL Bacau la imobilul sau din localitatea Cornu, judetul Prahova si suportate din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacau (1.407.535.800 lei) si S.C. REGAL GLASS SRL Bacau (620.309.022,27 lei);

– suma de 16.425.297.185,81 ROL reprezentand contravaloarea unor lucrari de constructii si renovare executate la imobilul situat in str. Cristian Tell din Bucuresti, din care 12.610.443.157 ROL lei din fondurile S.C. CONIMPULS S.A.Bacau, 1.186.854.028,81 ROL din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacau si 2.628.000.000 ROL din bani personali ai inculpatei Irina Paula Jianu.

Sumele de bani au fost primite de la inculpata Irina Paula Jianu in scopul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care sa ii confere autoritate deplina in cadrul institutiei la conducerea careia se afla.

b) De la martorul Ioan Paun

– prestarea serviciilor de achizitionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei Romaniei din China, ambalarea, supravegherea incarcarii lor in containere si organizarea transportului pe parcurs extern in scopul numirii si mentinerii acestuia in functiile de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, precum si pentru mentinerea permanenta in misiune in strainatate.

In cursul lunii martie 2006, data la care exercita functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in scopul ingreunarii urmaririi penale in cauza in care era cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, in mod repetat, inculpatul Adrian Nastase l-a amenintat pe consulul Ioan Paun cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru acesta (si anume ca acesta lucreaza sub acoperire pentru anumite institutii) pentru a-l determina sa-si retracteze declaratiile date in cauza si sa nu predea organelor de ancheta documentele doveditoare in posesia carora acesta se afla.

In perioada 2002-2004, inculpatii Adrian Nastase si Daniela Nastase au achizitionat din China materiale de constructii, produse electrocasnice, obiecte de mobilier pentru utilarea celor doua imobile din Bucuresti (Zambaccian, Cristian Tell) si a imobilului din localitatea Cornu. Bunurile au fost achizitionate din diverse targuri, fie fara acte, fie pe baza unor documentele de vanzare emise pe numele martorului Ioan Paun, fiind transportate si depozitate intr-un hotel dezafectat al Ambasadei Romaniei din China. Pentru a ascunde identitatea reala a beneficiarilor si pentru a crea aparenta ca legislatia vamala este respectata, o parte din bunurile achizitionate au fost introduse in tara ca importuri efectuate de SC VERTCON SA, conducerea acestei societati fiind determinata de inculpata Irina Paula Jianu sa suporte din fondurile societatii cheltuieli care nu erau aferente activitatii acestora, respectiv suma de suma de 3.683.683.943 ROL. Aceasta suma reprezinta contravaloarea bunurilor achizitionate din China de Adrian Nastase si Daniela Nastase, a cheltuielilor de transport si a taxelor vamale.

Pentru efectuarea operatiunilor de vama, din dispozitia inculpatei Irina Paula Jianu s-au completat cu date nereale documentele comerciale externe si de transport international, (invoice, packing list-uri, certificate de calitate si conformitate), centralizatoarele de import si declaratiile pentru valoarea in vama, precum si avizele de insotire a marfii. Bunurile introduse in tara ca importuri efectuate de catre SC VERTCON SA Bacau au fost transportate in depozitul apartinand SC REMAT SA Chitila, iar de aici au fost preluate de catre adevaratii proprietari, regasindu-se in imobilele din Zambaccian, Cristian Tell si Cornu. In scopul ascunderii infractiunilor de dare si luare de mita, inculpata Irina Paula Jianu si-a folosit autoritatea pe care o avea asupra administratorilor societatilor SC CONIMPULS SA Bacau, SC VERTCON SA Bacau si SC REGAL GLASS SRL Bacau, pentru a determina cele trei societati sa efectueze lucrari la imobilele din localitatea Cornu, jud. Prahova si respectiv Bucuresti, str. Cristian Tell, fara incheierea unui contract cu beneficiarii acestor imobile, contract in baza caruia societatile sa stabileasca conditiile de facturare si incasare a contravalorii lucrarilor efectuate sau sa isi recupereze cheltuielile in caz de neefectuare a platilor de catre beneficiar. Autoritatea inculpatei Irina Paula Jianu asupra administratorilor celor trei societati deriva din calitatea de fost asociat/administrator si administrator in fapt, inspector general de stat in cadrul ISC – institutie cu atributii de control in domeniul constructiilor, si in baza relatiei sale de prietenie cu primul ministru. in acest fel, inculpata i-a determinat sa foloseasca cu rea credinta banii si bunurile societatilor, pierderile suferite de catre societati ridicandu-se la 6.596.717.758 ROL in dauna SC VERTCON SA, la 811.831.452 ROL in dauna SC REGAL GLASS SRL Bacau si la 12.610.443.157 ROL in dauna SC CONIMPULS SA Bacau. De asemenea, inculpata a disimulat provenienta sumei de 2.628.000.000 ROL primita drept mita de Adrian Nastase, introducand banii in S.C. REGAL GLASS S.R.L. ca imprumut societate si a dispus ca din aceasta suma sa fie decontate lucrarile efectuate la imobilul sotilor Nastase din Bucuresti, strada Cristian Tell. Lucrarile decontate au fost inregistrate si respectiv facturate pe un beneficiar fictiv.

Masuri asiguratorii: La data de 25 ianuarie 2010, procurorii au dispus, in vederea confiscarii, instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor pana la concurenta sumei de 22.646.992.267 ROL. La aceeasi data, a fost indisponibilizat imobilul proprietatea inculpatilor Adrian Nastase si Daniela Nastase, situat in Bucuresti pe str. Muzeul Zambaccian, cu valoare de impozitare 1.301.462,51 RON.Dosarul a fost inaintat spre judecare la inalta Curte de Casatie si Justitie.”

Traseul Dosarului


Inculpatul a fost initial trimis in judecata, in acelasi dosar, la data de 13 noiembrie 2006. La data de 7 aprilie 2008, prin decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea, la Directia Nationala Anticoruptie, a cauzei pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Adrian Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim ministru. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata) care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de inculpat in acest dosar. Potrivit interpretarii date de Curtea Constitutionala unor prevederi din Legea raspunderii ministeriale, procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor in functie trebuie extinsa si la nivelul fostilor ministri pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor. La data 4 august 2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Adrian Nastase, in dosarul sus mentionat. Camera Deputatilor a adoptat Hotararea nr. 8 din data de 4 martie 2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Adrian Nastase pentru faptele care fac obiectul dosarului mentionat.

0 comentariu

jan dinu 03-05-2010 - 19:33

Nudisme publice shi acaparare cu sex – TANTRIC -unde prin „scolarizare”
„experimentata „devine sclava
pina la sfirshitul vietii !
Am avut aici in Oregon –
Marka Tantrica unde – Rashnish avea
„colonia ” lui feminina …venite
pentru desfriul sexual – plictisite
de clasicul seductiei cu moravuri
crestine cu prohibitii care stopeaza
„animalizarea „…fara s-a suprasolicite
instinctele duse pina obsesii carnale
de toate felurile !
Unde te afli ??…
Probalil – oriunde – libertatea femistelor
angajate prin activism ..pentru darimarea
familiei traditionale…niciodata satule
de un partener …mereu cautatoare …de
——— tantrisme ——— !
JD

Leeloo 31-05-2010 - 11:42

Mihaela C – te felicit pentru articolul scris si pentru curajul de a aduce in lumina tiparului subiectul acesta delicat – arhetip masculin – Barbatul Tantric

emma 21-06-2010 - 09:45

Poza e cumplita!
Dar textul, da, imi place.
Si, sincera sa fiu… eu am intalnit si in realitate nu doar in vis.
MUltumesc lui DUmnezeu!

LAURA B. 22-06-2010 - 06:09

Ma infloreste aceasta viziune. Felicitari! El chiar exista 🙂

Kord Aciul 22-06-2010 - 11:48

Citind acest text si văzînd (şi) cine îl semnează nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva, autoarea, e pregătită să facă ultimul pas spre lesbianism. Dumneaei reuşeşte să ne erotizeze literar analizând „detaliile” care-l fac pe bărbat să între „tantric” pe nisipurile mişcătoare ale erosului, mai abidir ca un film sexi sau vreun text din revistele erotice de profil. Dumneaei, autoarea, vorbeşte despre bărbatul tantric la persoana întâia, ca şi cum el ar exista cu siguranţă, întâlnindu-l, culmea, chiar dumneaei, iar acest bărbat i-ar fi pozat, aşa cum i-a pozat lui DaVinci, Monalisa, prezentându-ne astfel arhetipul bărbatului tantric, acel bărbat care reuşeşte din toate punctele de vedere să fie acceptat, aşa cum uncomputer acceptă un „password”, de orice computer feminin. Bărbatul irezistibil, bărbatul care se mulează ca o mănuşă pe arhetipul oricărei persoane de gen feminin. Don Juanul propus de autoare este creat, cioplit, şlefuit, în funcţie de aşteptările dumneaei, aşteptări care produc pe calea imaginaţiei bărbatul care ar satisface-o pe dumneaei, cu alte cuvinte, dumneaei propune o imagine de bărbat tantric iar doritorii pot să se înhame (dacă le dă „mâna) la a se adapta „cerinţelor” autoarei, şi, cu mândrie „tantrică”, privindu-se în oglindă cu mâinile ridicate în formă de „L” scoţându-şi în relief şi muşchii (eventual tot tantrici), să exclame: sunt bărbat (cu-adevărat)!!

Acest articol, de fapt, nu are nimic de-a face cu bărbatul tantric, ci, trebuie perceput ca pe o tragedie intima a autoarei, care, sărmana, tânjeşte după nişte mângâieri, vorbe dulci, tandreţe masculină, etc., şi, neavându-le, îşi dă frâu liber imaginaţiei, imaginaţiei unei femei slabe, fragile, refuzată şi complexată de inmposibilitatea de a atrage vreun bărbat, crezând dumneaei că noi, proştii, vom percepe acest text ca pe o investigaţie psihologică a tantricului masculin, investigaţie venită din puţul gândirii unei femei satisfăcute. Sărmana de ea!

Andrei Pleşu 22-06-2010 - 11:56

Se vorbeşte foarte mult despre iubire. Cu o unanimitate uneori suspectă. Toţi sînt de acord că iubirea e un lucru (foarte) mare, că e rostul şi încununarea oricărei vieţi, că rotunjeşte şi justifică totul. Toţi ştiu citate celebre, poveşti de dragoste celebre, toţi recită, la o adică, capitolul 13 din prima epistolă către Corinteni, sau, dacă sînt mai „umblaţi“, pasajul din Paradisul lui Dante despre amorul care „move il sol e l’altre stelle”. Cînd se vorbeşte despre iubire, îmbujorarea lirică şi surîsul sublim sînt de rigoare. Problema este că mai toţi, oricîtă literatură, filozofie şi mistică ar invoca, se gîndesc, în fond, la cîte o poveste romantică de tinereţe, la Mărioara sau la Ionică, la o trăire privată, parcursă exoftalmic, în transă.

Pînă la un punct, e normal să fie aşa. Fără experienţa nemijlocită a îndrăgostirii, fără episodul, uneori lunatec, al pierderii de sine în silueta celuilalt, iubirea rămîne o abstracţiune. Accesul direct la „amorul sacru” e rar. Abordabil şi distribuit „democratic” e „amorul profan”: afectul imediat, incendiul lăuntric, inflamaţia dulce a minţii şi a corpului. Nu se poate delimita pieziş între eros şi agapé. În firea ambiguă a omului „căzut”, ele se întrepătrund euforic, uneori primejdios, alteori în chip salutar.

Şi totuşi, idolatria iubirii, retorica facilă a unei siropoase giugiuleli cosmice, nu sînt de natură să lămurească nici termenul, nici trăirea în sine. Din cînd în cînd măcar, trebuie să vorbim despre iubire „la rece”, oricît de mult am leza, prin asta, „tribul” patetic al Emmei Bovary. Din cînd în cînd, trebuie să punem la îndoială gata-făcutul temei, poncifele ei şi chiar febrele proprii.

Andrei Pleşu 22-06-2010 - 11:58

O primă tentativă de eliberare din plasa subînţelesurilor de duzină ar putea fi demontarea unui binom care parazitează de secole – a demonstrat-o Denis de Rougemont – spiritul european: binomul iubire-dramă. Cultura europeană a creat, într-adevăr, de la Tristan şi Isolda încoace, un model erotic destrămător: iubirea e pasiune, deci suferinţă, deci nefericire. Ea se asociază cu irealizabilul şi, în cele din urmă, cu moartea. În termenii lui de Rougemont, „iubirea fericită nu are istorie”. E anonimă şi mută. „Vocale”, memorabile, exemplare sînt marile eşecuri amoroase, neîmplinirea, imposibilul.

Mitul acesta, care are înălţimile sale literare, dar şi trivialităţile sale caragialeşti (Miţa Baston, „singură şi ambetată”) continuă să fie un reper al multor poveşti de iubire. Împotriva lui, ar fi de reflectat dacă nu cumva iubirea adevărată nu se califică drept „adevărată” tocmai în măsura în care provoacă fericirea protagoniştilor, în măsura în care e resimţită ca o împlinire fără breşă, fără sincope, regrete şi amărăciuni. Iubirea adevărată e o experienţă a bucuriei împărtăşite şi ea iradiază, ca atare, în întregul spaţiu din jurul său. Evident, nu am în vedere placiditatea bovină a unei nesimţiri în doi, nu cred în utopia unei exaltări de fiecare clipă, sau în convieţuirea paradiziacă, în care totul e roz, adorabil, ireproşabil. Vreau doar să spun că dacă o întîlnire de dragoste devine prea complicată, dacă emoţia, farmecul şi plăcerea se umplu, dintr-un motiv sau altul, de cearcăne, ceva în măruntaiele acestei întîlniri e pe cale de a se deteriora. De asemenea, dacă frumuseţea întîlnirii se cuplează cu nefericirea masivă a altora. O mare iubire care sfîrşeşte prin a ruina cariere, caractere, vieţi e o iubire mai curînd strîmbă şi are puţine şanse de happy end. Sintagme de tipul „sînt îndrăgostit fără speranţă”, „sînt îndrăgostit şi mă simt vinovat”, „sînt îndrăgostit şi nu mai sînt bun de nimic” n-au ce căuta în vocabularul iubirii. I

Andrei Pleşu 22-06-2010 - 11:58

ubirea adevărată e creatoare, mobilizatoare, restauratoare. E tonică, simplă, vitală. Amărăciunile, neîncrederea, infernul geloziei, suspiciunile mărunte, spaima de viitor şi tot alaiul de indispoziţii cotidiene care confiscă uneori, inflaţionar, viaţa cuplului sînt preliminarii şi semne ale ratării. Iubirea fericită este, dimpotrivă, un corelativ al reuşitei umane, o binecuvîntare care îmbogăţeşte şi înfrumuseţează inventarul destinului pămîntesc. Fericirea se multiplică, atunci cînd e atentă la fericirea partenerului, iar fericirea cuplului aşază asupra întregii comunităţi un cer mai curat şi mai hrănitor.

Ştiu foarte bine că descrierea de mai sus nu se potriveşte tuturor iubirilor, că iubirile fericite nu se întîlnesc pe toate drumurile (deşi sînt sigur că ele sînt mai numeroase decît ne închipuim). Dar iubirile nefericite ar trebui şterse din registrul iubirii: admit că ele sînt curente, aproape inevitabile şi că îşi au nimbul lor de tragism şi de respectabilitate. Nu sînt însă iubiri adevărate: sînt doar teribile probe existenţiale, provocări tainice ale sorţii, materie primă pentru o eventuală soluţie de înţelepciune. Iubirea adevărată e fericire pe termen lung, sau nu e deloc. Aşa ceva nu există? Bine. Atunci nu există iubire adevărată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult