Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Singurul expert pe voce si vorbire din Romania si-a dat demisia din INEC

Singurul expert pe voce si vorbire din Romania si-a dat demisia din INEC

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Catalin Grigoras, expert la Institutul National de Expertize Criminalistice din Romania, institutie aflata in subordinea Ministerului Justitiei si-a dat demisia in semn de protest fata de politica statului de a mentine monopolul in domeniul expertizelor criminalistice. Demisia a fost aprobata miercuri de directorul INEC, astfel incat Romania a ramas in prezent fara niciun expert calificat pe domeniul vocii si vorbirii.

Faptul este deosebit de grav in conditiile in care inculpatii din numeroase dosare de coruptie, trimisi in judecata pe baza unor inregistrari audio, au inceput sa conteste masiv autenticitatea si originalitatea inregistrarilor depuse ca probe in acuzare, si solicita expertizarea inregistrarilor de la dosare. Cele mai elocvente exemple sunt cele din dosarul “Caltabosul”, privindu-l pe fostul ministru Decebal Traian Remes, dar si recentul caz Voicu, in care se acuza ca unele convorbiri ar fi fost scoase din context. In prezent, nicio persoana trimisa in judecata pe baza unor inregistrari audio, efectuate de DNA, de SRI sau de serviciile de informatii autorizate sa efectueze inregistrari, nu se poate apara cu garantii certe impotriva unor eventuale abuzuri. Faptul se datoreaza perpetuarii unui sistem anacronic, anti-european, in care statul te acuza si tot statul (prin specialistii SRI, ai Internelor sau ai DNA) este cel care certifica “autenticitatea” si “originalitatea” probei. Mai mult, singurele expertize efectuate pana in prezent pe inregistrari audio au fost efectuate preponderent de Catalin Grigoras, care nici el nu oferea toate garantiile, intrucat la randul sau era angajat al statului – INEC functionand sub tutela Ministerului Justitiei.

 

Inculpatii speculeaza monopulul statului

CEDO de la Strasbourg a condamnat deja statul roman, in cazul “Dumitru Popescu vs. Romania”, pentru folosirea in procesele penale a unor inregistrari audio efectuate si “certificate” de acelasi SRI. Conform jurisprudentei europene, Romania ar fi trebuit demult sa permita autorizarea unor experti privati (independenti) pe voce si vorbire si nu numai, la care sa se poata apela pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil, mai precis a principiilor egalitatii de tratament si al egalitatii armelor, in acest domeniu foarte sensibil. De peste 20 de ani insa nimeni nu a dorit intrarea in normalitate, in scopul conservarii monopolului de stat in domeniul expertizei criminalistice. Acest neajuns va genera taraganarea tuturor marilor dosare de coruptie, in care s-au folosit inregistrari, intrucat moda contestarii inregistrarilor tocmai a inceput. Nu este exclus ca unele instante de judecata, in lipsa unor experti privati pe voce si vorbire sa admita ca expertizele cerute de inculpati sa fie efectuate in strainatate, fapt care va lungi procesele cu sase luni sau chiar mai mult.

Contactat telefonic, Catalin Grigoras, ne-a declarat ca demisia sa a fost determinata de politica responsabililor din Ministerul Justitiei de a nu reforma sistemul expertizelor criminalistice, in vreme ce toate tarile vecine si-au adaptat legislatiile conform cerintelor europene. Catalin Grigoras (fost director adjunct al INEC la un moment dat) a acuzat si faptul ca ministerul de resort a impiedicat participarea unor experti romani la grupuri de lucru europene.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult