Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Raspunsurile ministrului Justitiei pentru cititorii Ziuaveche.ro

Raspunsurile ministrului Justitiei pentru cititorii Ziuaveche.ro

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

 

Ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, a raspuns joi tuturor intrebarilor adresate de forumistii Ziuaveche.ro, cu prilejul interviului pe care ni l-a acordat marti. Inclusiv intrebarilor mai dure adresate de avocatul Pompiliu Bota, cel care a creat in urma cu opt ani barourile paralele, care fac concurenta barourilor traditionale. Publicam in continuare explicatiile oferite de ministru cititorilor nostri.


 

 

 

 

 

 

 

Pompiliu Bota: Ministrul Justitiei sau al (mafiei) avocaturii? Cine practica legal avocatura: avocatii din barourile desfiintate prin Legea 3/1958 sau avocatii inscrisi in barourile noastre infiintate legal? 1000 de magistrati au constatat calitatea de avocat a membrilor barourilor noastre infiintate legal. Oare toti sunt incompetenti?

Predoiu: In Romania, profesia de avocat se practica legal potrivit Legii nr. 51/1995, cu modificarile ulterioare, exclusiv in cadrul barourilor membre ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cu sediul in Palatul de Justitie, Splaiul Independentei nr. 5

Pompiliu Bota: Predoiu a declarat recent despre avocatura ,,ilegala”: „neintarziat, organele statului care au atributii in aceasta directie vor trebuie sa reactioneze”. Asta se cheama instigare la incalcarea legii, deoarece toate solutiile ultimilor opt ani sunt in favoarea noastra!

Predoiu: A se vedea raspunsul la intrebarea anterioara.

Pompiliu Bota: Reforma Justitiei sau protectia castei avocaturii? Ce legatura are “Mica reforma” din Justitie cu modificarile legii avocaturii (profesie ,,liberala” de drept privat)?

Predoiu: La comentariile dvs. de la punctele 1-3, subliniez ca, de la preluarea mandatului de ministru al Justitei, am atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca asumarea rolului Justitiei de arbitru in societate implica un demers de consolidare si asanare morala a sistemului judiciar si a profesiilor juridice, chiar din interior, incepand cu abordarea problemelor de integritate si de coruptie, acolo unde si in masura in care ele exista. De altfel, una dintre directiile de actiune Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, propusa recent spre dezbatere publica de Ministerul Justitiei, este adoptarea de masuri pentru apararea profesiei de avocat de practici nelegale individuale sau colective si concurenta neloiala. Este esential pentru bunul mers al justitiei si protectia drepturilor cetatenilor ca organele statului sa puna capat fenomenului inacceptabil al practicii nelegale institutionalizate a profesiei de avocat.

La punctul 3, probabil va referiti la faptul ca Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014 se refera si la modernizarea statutului unor profesii juridice ori conexe sistemului justitiei. Proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea duratei proceselor (Mica reforma) are ca obiectiv pregatirea intrarii in vigoare a codurilor, anticipand unele masuri propuse in cadrul acestora (a se vedea raspunsurile din cadrul interviului).

Oleg: Se vor termina vreodata retrocedarile in tara asta, sau mergem cu totii la CEDO? Ce le putem face primarilor care nu vor sa solutioneze in comisiile de specialitate dosarele depuse de fostii proprietari?

Predoiu: In primul rand, as dori sa mentionez ca aceasta problematica se regaseste in portofoliul mai multor institutii. Printre ele, as vrea sa mentionez si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, care este institutia cu atributii directe in domeniu, inclusiv drept de initiativa legislativa. Ministerul Justitiei a intreprins mai multe masuri in aceasta privinta. Astfel, mentionam ca suntem parte a unui grup de lucru interministerial, coordonat de un consilier al primului ministru, care elaboreaza in acest moment un pachet de masuri in problema restituirii proprietatilor confiscate de statul comunist, masuri care sa conduca la evitarea in viitor a incalcarilor prevederilor Conventiei in materia dreptului de proprietate. Masurile sunt atat de natura legislativa, cat si administrativa si bugetara. In al doilea rand, prin proiectul noului Cod de Procedura Civila, am propus solutii de imbunatatire a mecanismului de executare silita, tocmai pentru a raspunde cazurilor de incalcare a CEDO, sub aspectul neexecutarii sau executarii tardive a hotararilor judecatoresti. Spre exemplu, am consolidat rolul Ministerului Public in faza executarii silite, am instituit reguli generale privind executarea directa in natura precum si reguli in cazul predarii silite a unui imobil ori atribuirea prin hotarare judecatoreasca a unui imobil simultan cu obligatia de evacuare a acestuia etc. In fine, avem in vedere si imbunatatirea activitatii executorilor judecatoresti prin pregatire profesionala continua si intarirea integritatii in acest domeniu, prin elaborarea unui cod de etica si deontologie profesionala, precum si stimularea unei politici disciplinare mai stricte.

Pribeagul: Justitia noastra, draga de ea! S-a ajuns la o monstruozitate: „Sporurile magistratilor si personalului auxiliar, recunoscute in instanta si neplatite inca, in valoare de aproximativ 270.000.000 euro, depasesc cu 21% cheltuielile salariale ale ministerului pentru 2009”.

1.Cum apreciati aceasta actiune pur si simplu de necrezut si cate principii care fundamenteaza dreptul au fost incalcate? Poate le nominalizati.

 2.Legile speciale care fac discriminare intre salariati si intre pensionari, adica o abatere de la legile care fac “fericiti” majoritatea salariatilor si pensionarilor romani, obtinute prin actiunea unor agenti de influenta interesati asupra puterii legislative, pot fi legitime?

3. Cum poate fi pusa putina ordine in acest talmes-balmes numit Justitie? Se poate pune ordine pe cale normala sau este nevoie de “lancea lui Horia”? Stiu ca este greu, dar am speranta ca aveti capacitatea sa raspundeti corect la aceste intrebari

Predoiu: Situatia drepturilor salariale in Justitie este una complexa, care, din pacate, in cursul anului 2009 a condus la tensiuni nedorite in sistem. Facem referire la aceasta problematica si in Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, propusa recent spre dezbatere publica de Ministerul Justitiei si publicata pe site-ul ministerului (www.just.ro). Daca dorim sa avem o Justitie independenta si integra, trebuie sa fim constienti ca trebuie sa asiguram un statut si o salarizare corespunzatoare a magistratilor. Am sustinut acest lucru inca din 2008 si, in cursul anului 2009, in cadrul discutiilor asupra Legii salarizarii unitare a sectorului bugetar. In ceea ce priveste politica privind salarizarea si pensiile, acest domeniu tine de atributiile Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Judith: Domnule ministru,, sperati ca ANI sa mai fie eficienta avand in vedere noua lege sau fi doar o institutie decorativa?

Proiectul de lege privind ANI a fost elaborat in cadrul Ministerului Justitiei, luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, cat si a necesitatea imperioasa de a mentine aceasta institutie functionala si eficienta. Acest deziderat este exprimat, de altfel, in expunerea de motive a actului normativ, in care au fost invocate rapoartele GRECO, precum si rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV cu privire la ANI. Importanta ANI este evidenta pentru toata lumea, fiind parte din obligatiile asumate in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Ultimele rapoarte ale CE au apreciat activitatea ANI si faptul ca aceasta institutie si-a indeplinit rolul. Adoptarea propunerilor legislative inaintate Parlamentului si mentinerea functionalitatii ANI va demonstra angajamentul ferm al Romaniei de a combate coruptia si de a asigura un grad ridicat de transparenta a averilor demnitarilor. Respectarea acestui angajament se va reflecta in viitoarele rapoarte ale Comisiei Europene.


Judith: Marele repros adus Justitiei este ca avem coruptie fara corupti. Cine nu isi face treaba si unde e problema: la procurori sau la judecatori?

Nu cred ca aceasta afirmatie este corecta. Ultimele rapoarte de tara ale Comisiei Europene au aratat ca atat DNA, cat si DIICOT sunt structuri care isi desfasoara eficient activitatea, avand un numar semnificativ de dosare trimise in instanta. Este adevarat, exista anumite probleme la nivelul practicii neunitare a instantelor. Speram ca si aceasta problema se va rezolva, cu ajutorul CSM, si ca urmatoarele rapoarte ale Comisiei Europene vor arata, in continuare, progresele pe care Romania le inregistreaza in domeniul combaterii coruptiei.

Judith: Credeti ca intrarea in vigoare a noilor coduri va insemna eficientizarea actului de justitie?

Noile coduri sunt elaborate in scopul modernizarii si eficientizarii procedurilor judiciare romanesti. Implementarea acestora este, de altfel, obiectivul fundamental al Strategiei de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, propusa recent spre dezbatere publica de Ministerul Justitiei. Anticipam momentul implementarea codurilor prin proiectul de lege pentru accelerarea solutionarii proceselor („mica reforma).

Judith: Cum ati descrie relatia dintre primul-ministru si ministrul de Justitie?

Este o relatie fireasca, de buna colaborare, si pot spune ca primul ministru intelege problemele cu care se confrunta sistemul judiciar. in acelasi timp, exista si constrangeri care tin de context, de criza economica, care trebuie intelese si de puterea judecatoreasca. in ceea ce priveste rolul Ministerului Justitiei, acordam tot sprijinul aparatului guvernamental, avand in vedere expertiza si experienta profesionistilor nostri in ceea ce priveste elaborarea de acte normative.

Foto: Andrei GEAMBASU

0 comentariu

sorge 04-05-2010 - 07:20

Sint curios daca aveai o pila cum se rezolva ?
Sau daca erai nepotul lui Ecaterina Andronescu ,sau daca plateai niste spagi .
Cred ca exista niste reguli de conduita interioara ,caz in care erai in unele din pozitiile pomenite de mine ,iti spune sa vii peste o ora ca iti dadea diploma .
Iti dai seama ce ride Kafka sau soldatul Sveik ,sau Ilf si Petroff ?

Madalin 04-05-2010 - 12:07

Tare!! am ras de m-am prapadit. Cred ca si Robert a rasuflat la fel de usurat dupa asemenea travaliu 😀

oleg 04-05-2010 - 13:17

maine ma inscriu la fac de inginerie in sisteme biotehnice, dar vreau sa-mi de diploma inainte, ca altfel patesc pozna

Victor Ene 04-05-2010 - 13:28

Da domnu’ Catalin. Sunt uimit ca s-a pastrat „procedura” de ridicare a Diplomei de absolvire in Politehnica. In 1990 cand am fost sa ridic si eu diploma de la rectorat se umbla chiar si mai mult. Se trecea, de exemplu si pe la biblioteca de la Polizu si pe la magazia cu materiale PTAP…etc.

hasu 04-05-2010 - 14:16

eu nu am fost la cursuri in ultimii ani de facultate adunat, cat am pierdut sa-mi ridic diploma. dar asa am aflat si eu ca au existat niste biblioteci pe acolo.

fefe 04-05-2010 - 14:31

asa e,ca d-aia n-am luat-o nici eu atunci. ce mai faci? cauta-ma pe mail

LUPU 05-05-2010 - 07:10

PROSTIA

de Rodica Elena LUPU
din volumul CU IN-CE-TI-NI-TO-RUL
Editura ANAMAROL, Bucuresti, 2010

Nivel de cunoaştere redus?
Da de unde…nu…
Nu inseamnă prostie,
Eventual ignoranţă.

Cât priveşte cultura…
Asta da…da,
Ea poate corecta ignoranţa,
dar nu şi prostia.

Şi apoi, fără prostie,
ne-am plictisi înfiorător.
(…………)
Proştii sunt neinteresanţi.
Prostia, însă, e, uneori, fascinantă.
(…….)
Şi, oricum,
mă refeream la prostie,
nu la proşti.
(……….)
Atât de rar mai vezi oameni care ştiu
Care pot lupta…
Şi care nu se mulţumesc
să se aşeze pe marginea drumului,
reproşând universului
sau oamenilor că:
au fost nedrepţi cu ei…

Nici nu ştii cât mă bucură
când oamenii
chiar simt
ce vreau eu să transmit.

LUPU 05-05-2010 - 07:15

Şi apoi, fără prostie,
ne-am plictisi înfiorător.
Nu, nu-i adevărat că stările
se definesc doar una
în raport cu cealaltă.
Iar eu nu confund greşelile cu prostia.

Evident este că,
prostia are cauze biologice.
Obiectivă şi de neimputat.
Nu e un defect,
e mai degrabă un blestem.
De imputat e agresivitatea prostiei,
dar asta e o altă poveste.

Dacă doar inteligenţii ar avea voinţă…
N-ar fi lumea plină de proşti
cu putere de decizie.
Şi polemica ar fi bună,
dacă ar avea fond.

(din aceeasi poezie)

LC 05-05-2010 - 12:31

Cand am fost la rectoratul Universitatii Bucuresti sa-mi iau diploma la un an dupa licenta, m-a intrebat o secretara unde am stat in timpul facultatii. Cu chirie. Atunci aduceti hartie de la administrator ca ati platit intretinerea. Administratorul, saracul, s-a inchinat, dar mi-a dat o declaratie si a pus stampila, ca eram disperata… Deci nu e bine nici daca nu spui ca n-ai stat la camin !

eugen 05-05-2010 - 16:23

Si eu care credeam ca e mai simplu sa-ti iei diploma de la Spiru Haret

M_D_L 21-05-2010 - 17:37

La ce iti foloseste diploma, daca nu ai de gand sa lucrezi ca inginer ? Vrei sa te dai mare in fata rudelor si a gagicilor ?

Acum orice retardat poate sa-si ia o diploma, pentru ca nu mai este exigenta la examene (1/10 din ce era inainte de ’89) si de multe ori profesorii ii promoveaza chiar si pe studentii care nu dau pe la ore, ca sa-i aiba in continuare si sa-si ia salariul intreg. S-a mers pana acolo incat sunt promovati studenti care nu s-au prezentat la examene. Poate nu ma credeti, dar asa stau treburile la unele facultati care n-au cautare.

fefe 21-05-2010 - 19:27

M_D_L, iti trebuie diploma la fortele de munca sau la angajare. Depinde pentru ce optezi:))Eu am mers 20 de ani pe repartitia guvernamentala, pana mi-au pierfut-o fetele de la Personal

aura 13-08-2010 - 09:49

Bravo, fefe, m-ai batut. Eu mi-am luat diploma dupa zece ani. Trecusera deja zece ani de la revolutie. Sa stii ca nu e nicio scofala ca ai spus ca ai stat la camin. Eu am stat cu parintii si tot a trebuit sa aduc semnaturi ca n-am sutit cearceafuri, pt ca, logic, n-am stat la camin, ca n-am plecat cu vesela, pt ca, n-am stat la camin. Pana si de la armata a trebuit sa aduc semnatura ca am predat uniforma, desi ma scutisem de armata din prima zi! asa ca, nu e nicio diferentza!

Cercul 24-11-2010 - 09:26

Informati-va de la fostii si actualii ingineri despre cum curricula lor de studii cuprindea obiecte de scoala profesionala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult