Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Justitia a hotarat: contractele Ford-AVAS si Eximbank vor fi desecretizate

Justitia a hotarat: contractele Ford-AVAS si Eximbank vor fi desecretizate

scris de Ziua Veche
1 afisari

Contractele de achizitie servicii de publicitate si promovare incheiate de Eximbank, precum si contractul de privatizare incheiat de AVAS cu concernul FORD vor fi comunicate Societatii Academice Romane (SAR) in termen de 10 zile – a stabilit in mod definitiv Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces al carui obiect l-a constituit Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. 


Dupa ce Eximbank (banca cu capital de stat, care a invocat secretul bancar pentru a nu comunica contractele), precum si AVAS au refuzat sa comunice contractele solicitate, in urma cu un an si cateva luni, SAR a actionat cele doua institutii in judecata si a obtinut castig de cauza. Fondul a fost solutionat de Tribunalul Bucuresti, care a dat castig de cauza SAR, insa Eximbank si AVAS au refuzat sa se conformeze si au declarat recurs pentru a trage de timp. Recursul a fost respins de Curtea de Apel Bucuresti, astfel incat contractele enumerate vor deveni publice in cursul acestei luni.

Institutiile statului ascund fraudulos contractele pe bani publici

Reprezentantii SAR au emis joi un comunicat prin care au anuntat: “Respingerea recursurilor inseamna ca informatiile solicitate trebuie comunicate pana pe 10, respectiv 11 mai. Refuzul executarii hotararilor irevocabile dupa aceste date va atrage un nou proces (pentru neexecutare, astea fiind procedurile) si aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de intarziere sefilor celor doua institutii: Ionut Costea si Aurelian Popa. De asemenea, cele doua institutii vor trebui sa ne achite cheltuielile de judecata, lucru care speram ca se va intampla fara noi tergiversari. Doua concluzii de ordin general sunt de retinut aici pentru toate organizatiile din societatea civila care doresc sa initieze actiuni similare in interes public:

1. La recurs, EXIMBANK a decis sa nu foloseasca propriul departament juridic condus de dna manager Jana Popovici, ci sa angajeze o casa privata de avocatura. Aceasta strategie, probabil mai costisitoare pentru institutie, permite ca in caz de castig casa de avocatura sa deschida proces civil separat impotriva reclamantilor, solicitand cheltuieli de judecata mai mari decat ar fi obtinut din procesul propriu-zis. Se pare ca strategia este folosita si de alte institutii pentru a intimida preventiv eventualii reclamanti. Insa daca institutia publica pierde procesul, cum s-a intamplat acum, casa de avocatura nu risca nimic, cheltuielile de judecata urmand sa fie achitate de EXIMBANK (daca nu cumva contractul de asistenta juridica prevede altceva, ceea ce este in sine o chestiune interesanta si, dupa opinia noastra, de interes public, pe care ne gandim sa o ridicam separat).

2. Acceptand motivatia noastra, Curtea de Apel a consfintit principiul general ca institutii publice de tipul EXIMBANK (care nu este o banca adevarata, ci un departament guvernamental cu conducere numita 95% de AVAS si 5% de Ministerul Finantelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operatiuni de natura bancara) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544/2001. Acest precedent trebuie utilizat de aici inainte de noi toti impotriva acelor institutii sau companii publice care se prevaleaza de statutul lor special de “independenta bugetara” pentru a refuza accesul la informatii publice, la fel ca orice minister sau agentie”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult