Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Fostul viceamiral al Israelului, Shimon Naor, a fost arestat la Paris

Fostul viceamiral al Israelului, Shimon Naor, a fost arestat la Paris

scris de Ziua Veche
8 afisari

Politistii de la Interpol Paris l-au arestat vineri pe fostul viceamiral al Israelului Shimon Naor (nascut in Romania, la Galati, in 1949, cu numele Simen Herscovici), fost comerciant de arme arestat in 1999 de procurorii romani pentru asa-zisa contrabanda cu arme din dosarul supranumit „Filiera arme”. Pus in libertate in 1999, Naor s-a refugiat in Israel, unde a locuit pana in prezent. Shimon Naor a fost condamnat in contumacie, la 11 ani de inchisoare, pe motiv ca in calitate de asociat al „Orient Energy Agencies & Services Ltd” din Israel, impreuna cu alte trei persoane, ar fi falsificat mai multe documente de transport in care ar fi trecut o altă destinaţie decat cea reala, obtinand, astfel, licenta de export de armament si munitie in tari supuse embargoului, respectiv Nigeria si Eritreea.


In 2006, ca urmare a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare, Naor a fost dat in urmarire internationala, insa desi se stia unde se afla el nu a putut fi prins, deoarece locuia in Israel, stat care nu are acord de extradare cu Romania. Naor a fost judecat si condamnat in lipsa, intr-un proces mai mult decat dubios si care a generat ulterior, prin “ricoseu”, arestarea si condamnarea unui lot impresionant de procurori, judecatori si avocati de pe raza Curtii de Apel Bucuresti. Autoritatile romane au declansat deja procedurile de aducere a lui Naor in tara, spre a fi trimis intr-un penitenciar pentru ispasirea pedepsei.

Naor a incriminat mafia din Inzestrarea Armatei

Capturarea lui Shimon Naor poate declansa un mega-scandal in Romania, intrucat fostul comerciant de arme a acuzat faptul ca a fost victima unei comenzi politico-judiciare din partea celor care au controlat sub regimurile Iliescu si Constantinescu comertul cu arme fabricate in Romania. Conform propriilor sale declaratii, Shimon Naor a intermediat in primii 10 ani dupa Revolutie exporturi de armament impresionante, de peste 800 milioane de dolari, reusind sa salveze din faliment o serie de intreprinderi de armament din tara noastra. Ulterior a devenit indezirabil pentru cei care controlau comertul cu armament, dupa ce a raportat la Cotroceni si la conducerea MApN modul in care i se pretindeau sume enorme de bani, de catre cei care controlau departamentul de inzestrare al Armatei, condus pe atunci de generalul Florentin Popa. Dupa arestarea-spectacol a lui Shimon Naor in 1999 toate bunurile acestuia au fost furate de persoane necunoscute, iar anumite structuri care manevrau SRI in urma cu zece ani au operat actiuni de monitorizare si interceptare ilegale, inregistrari care au fost servite pentru condamnarea comerciantului de arme.Ziuaveche.ro va publica in scurt timp amanunte incendiare despre afacerea “Filiera arme”, inclusiv dezvaluirile lui Shimon Naor despre cei care l-au eliminat din afacerile cu arme din Romania.

Foto: Razvan SAVALIUC

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult