Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Aberatiile Justitiei: termene de sase luni pentru divorturi prin consimtamant

Aberatiile Justitiei: termene de sase luni pentru divorturi prin consimtamant

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a incins joi pe tema raportului trimestrial privind “Programul pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii in instante in anul 2010”, nefinalizat de luni de zile, in pofida protestelor venite dinspre instante si parchetei, care se plang de volumul excesiv de munca. Prezenta presei si a ministrului Justitiei, care a cerut un scurt time-out pe acest subiect, a animat spiritele.

Judecatorul Virgil Andreies, membru al CSM, s-a opus amanarii, acuzand faptul ca din zona Clujului, unde activeaza primeste permanent sesizari din partea magistratilor, care se plang de volumul urias de dosare, motiv pentru care a cerut colegilor sai din Consiliu sa nu mai taraganeze problema si sa se ia degraba solutii. Andreies a exemplificat ca “exista divorturi prin consimtamant, la care s-au dat termene in octombrie 2010, in conditiile in care data nuntii a fost stabilita in august si s-a inchiriat si masa… trebuie sa intervenim pe termene”. Procurorul Cristian Deliorga a luat cuvantul, precizand ca in Constanta, in raza sa de activitate, in primele trei luni ale acestui an s-au inregistrat cu 20.000 de cauze mai mult decat in perioada similara a anului precedent. Irina Zlatescu, membru din partea societatii civile, a atentionat ca “s-a ajuns in situatia ca lumea sa se planga ca in instantele de prim grad ca nu exista termene mai mici de sase luni, la cauze simple”. Procurorul Dan Chiujdea a sarit si el, semnaland situatii in care s-au dat termene de recurs de peste 200 zile: “Instantele sunt asaltate de cereri de preschimbare de termen”. Judecatorul Andreies a revenit si a avertizat ca “Daca nu vom interveni foarte repede, consecintele vor fi catastrofale! (…) volumul de judecata a crescut cu 20% in primele trei luni ale anului”. Andreies a semnalat si faptul ca din cauza diferentelor de incarcatura si complexitate a dosarelor, in instante au izbucnit conflicte intre judecatoruii de penal si cei din civil. Judecatorul Dan Lupascu a amintit ca ca HG 1346/2007 obliga CSM sa stabileasca volumul optim la instante si parchete, si ca trebuie ajuns la un consens cu Ministerul Justitiei in privinta factorilor de personal si al volumului optim, intrucat “in sistem unii abia supravietuiesc, iar altii o duc destul de bine”. Sfada intre vorbitori a continuat minute in sir, niciunul neavand o solutie concreta. In final s-a luat decizia amanarii pentru joia viitoare a dezbaterii raportului si gasirea de solutii miraculoase.

 

0 comentariu

seherezada 03-05-2010 - 19:25

frumoasa poza, te indeamna la visare …
dar nu cumva va impiedica sa vedeti „realitateA” (vorba lui alamar) ??//

seherezada 03-05-2010 - 19:30

ptiu, ca uitai mesajul catre web-Maestro …
web-George, daca nu este extrem de dificil, … ati putea sa parcati coloana de „Ultimele Comentarii” pe TOATE paginile (si nu doar pe prima) ???

cu multumiri anticipate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult