Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Alegerile viitorului CSM au fost stabilite pentru 1 noiembrie

Alegerile viitorului CSM au fost stabilite pentru 1 noiembrie

scris de Ziua Veche
1 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit calendarul apropiatelor alegeri care vor decide cine vor fi cei 14 viitori membri (noua judecatori si cinci procurori), care vor fi alesi de magistratii din intreaga tara pentru urmatorul mandat de sase ani. La finele acestui an expira mandatul de sase ani al actualului Consiliu, urmand sa se organizeze alegeri pentru desemnarea viitorilor procurori si judecatori care vor alcatui urmatorul Consiliu, care va intra in paine de la inceputul lunii ianuarie 2011.


Candidaturile pentru viitorul CSM se vor depune in perioada 15 iulie – 6 august 2010, urmand ca procurorii si judecatorii care vor candida sa fie alesi la 1 noiembrie 2010, de catre adunarile generale care se vor organiza la toate parchetele si instantele din tara. Alegerile vor avea loc la nivelul fiecarei judecatorii, tribunal, curte de apel si la Instanta Suprema, precum si la parchetele arondate acestor instante si se vor desfasura in doua tururi, primul pentru desemnarea listei candidatilor inscrisi, iar cel de-al doilea pentru stabilirea candidatilor alesi. Vor fi alesi doi judecatori de la Inalta Curte, trei judecatori de la curtile de apel, doi judecatori de la tribunale si doi judecatori de la judecatorii, precum si un procuror de la Parchetul Inaltei Curti, un procuror de la parchetele curtilor de apel, doi procurori de la parchetele de tribunale si un procuror de la parchetele de judecatorii. Conform legii, CSM este compus din 19 membri: 14 alesi; trei membrii de drept (ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si Procurorul General al Romaniei); si doi membri din partea societatii civile, care sunt alesi de catre Senat. Presedintele CSM este ales pe maximum un an, dintre cei 14 membri alesi.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult