Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ogica a condamnat Romania la CEDO pentru tortura! Va primi daune de 8000 euro!

Ogica a condamnat Romania la CEDO pentru tortura! Va primi daune de 8000 euro!

scris de Ziua Veche
21 afisari

 

Lovitura grea pentru Justitia si Politia din Romania. Stelian Ogica, cel arestat pentru biletul de loterie de 1 milion de dolari – despre care a acuzat permanent ca i-a fost furat prin violenta – a reusit sa condamne statul roman la CEDO de la Strasbourg, pentru tortura si incalcarea dreptului sau la libertate si siguranta.

Prin sentinta din 27 mai 2010 (dosar 24708/2003) CEDO de la Strasbourg a constatat, cu unanimitate, ca Stelian Ogica a fost supus la tortura in timpul detentiei din arestul Politiei Capitalei si Penitenciarul Jilava, precum si ca a fost arestat ilegal de catre procurori incepand cu data de 31 ianuarie 2001. De asemenea, statul roman a fost obligat sa-i plateasca lui Stelian Ogica daune morale in suma de 8000 euro. S-a constatat ca autoritatile din Romania au incalcat articolele 3 si 5.1 ale Conventiei europene privind Drepturile Omului, referitoare la “interzicerea torturii” si “dreptul la libertate si siguranta”.

 

Puricii l-au mancat pe Ogica

In motivarea sentintei, judecatorii europeni au retinut ca in ianuarie 2001, Ogica a alarmat presa si Politia ca a castigat un bilet de loterie in valoare de 1 milion de dolari, dar ca a fost agresat, iar biletul i-a fost furat. Apoi, Loteria Romana SA si sotii care au prezentat si incasat biletul castigator, au formulat la 31 ianuarie 2001 plangeri penale impotriva lui Stelian Ogica, acuzandu-l de escrocherie si fals in declaratii. In aceeasi zi de 31 ianuarie 2001, Ogica a fost arestat de un procuror, masura prelungita pana in 27 iunie 2001, cand arestatul a fost adus pentru prima data in fata unui judecator. In septembrie 2002, Ogica a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru tentativa de inselaciune, iar in final, in ianuarie 2003, prin sentinta definitiva, Curtea de Apel Bucuresti i-a redus pedeapsa la doi ani de inchisoare si l-a pus in libertate pe inculpat.

Curtea de la Strasbourg – ca si in alte cazuri similare petrecute pana in septembrie 2003, cand masura arestarii a devenit prin lege un atribut exclusiv al judecatorului – a constatat ca procurorii romani nu aveau dreptul sa aresteze o persoana, intrucat nu aveau calitatea de magistrati independenti, ci pe cea de “agenti guvernamentali”.

In plangerea adresata judecatorilor europeni, Stelian Ogica a denuntat conditiile inumane din arest, unde a fost aruncat printre detinuti periculosi, intr-o celula fara incalzire si aerisire, fara conditii de igiena, unde s-a umplut de purici. Ogica a reclamat si mancarea foarte proasta de la Jilava unde a fost dus dupa perioada petrecuta in arestul Capitalei, precum si lipsa de lumina naturala.

Ogica a denuntat si faptul ca a fost maltratat de detinuti, atat cei din arestul politiei, cat si cei din penitenciarul Jilava, unde a fost tinut legat de un pat cu catuse vreme de 10 zile continuu. A prezentat judecatorilor europeni copii dupa dosarul sau medical, care atestau ranile suferite, precum si ingestia de detergent. Si a acuzat autoritatile ca nu i-au permis sa mearga la inmormantarea tatalui sau. Statul roman s-a aparat in proces, invocand faptul ca Ogica a fost tinut in sase celule, impreuna cu alti detinuti, in conditii similare cu ale altora. Judecatorii de la Strasbourg au considerat insa ca autoritatile romane nu au facut dovada unor conditii de detentie adecvate normelor europene, constatand, ca si in alte cazuri similare, ca puscariile din Romania verificate de expertii europeni in 2003 – 2004 i-au supus pe detinuti unor tratamente degradante si inumane, fiind supra-aglomerate, lipsite de caldura, iluminare naturala, incalzire si aerisire, si oferind “conditii de igiena dezastruoase”.

Chiar daca in acest caz nu s-a facut dovada unor torturi intentionate contra lui Ogica, judecatorii europeni au apreciat ca mizeria in care a fost tinut inculpatul este echivalenta cu supunerea la rele tratamente.

0 comentariu

sorge 04-05-2010 - 13:37

Ati reusit sa vedeti vreodata monumentul teapa al lui fost presedinte UAP,Ghildus ?
Porcarie mai mare ca aceia nu a fost in toata tara si pe deasupra a si luat 3[trei] milioane de dolari .
A fost vorba de o sensibilizare masiva a juriului .
Visati cu ochii deschisi .
Stati ca niste marmote in atelierul vostru si asteptati sa va roage lumea .
Desigur cei trei din Consiliul Capitalei semnau pt bani . Cu ei trebuia vorbit .

moldovean 09-05-2010 - 15:16

Pana cand nu se va face NATIONALIZAREA A TOT CE CONSTANTINESCU CU PARTICIPANTII LA „REVOLTA POPULARA CU O COROANA REGALA” DE EI ADUSA IN :89..CA asta a fost LOVITURA DE STAT CU PARTICIPARE VESTICA DIN GROS… PRIVATIZARI A”LA CONSTANTINESCU PNT-PNL TOTUL PE NIMIC, CE MAI CONTAU CARTOANELE PROSTILOR… SI TOT ASA.. LAsati-o moarta cu mass media infetata, ca nu e romaneasca…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult