Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Romania condamnata la CEDO pentru inscenarea unui caz de trafic de droguri

Romania condamnata la CEDO pentru inscenarea unui caz de trafic de droguri

scris de Ziua Veche
10 afisari

Un nou caz care releva ca Justitia din Romania arunca oameni in inchisoare fara probe! Statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg la 1 iunie 2010, in cazul “Bulfinsky v. Romania” pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil in cazul unor studenti inculpati pentru trafic de droguri.


Reclamantul, cetatean roman nascut in 1979 la Bucuresti era student in aprilie 2002 cand politistii anti-drog l-au luat in vizor pe el si alti doi colegi, studenti, pentru posesie de pastile de ecstasy in scopul comercializarii. Procurorii din Parchetul Inaltei Curti au autorizat infiltrarea pe langa reclamant a doi politisti sub acoperire botezati “Toni” si “Sven” si a unor colaboratori, botezati “Alex” si “Gotti”, pentru a supraveghea activitatea suspecta de trafic de droguri. La 29 aprilie 2002, cei trei studenti au fost arestati intr-un restaurant, dupa o intalnire perfectata de agentii sub acoperire, langa ei fiind “gasita” o punga cu circa 2000 de pastile de ecstasy. Operatiunea arestarii a fost filmata si difuzata pe posturile de televiziune cu mare tam-tam la vremea respectiva. Studentii s-au aparat afirmand ca sunt victimele unei inscenari, ca drogurile nu le apartineau. Au fost insa trimisi in judecata si condamnati in 2003 de catre Tribunalul Bucuresti la cate patru ani de inchisoare pentru trafic de droguri. Sentinta de condamnare s-a bazat exclusiv pe marturiile agentilor sub acoperire si colaboratorilor infiltrati, judecatorii refuzand sa admita proba confruntarii directe dintre acuzati si respectivii agenti/colaboratori. In apel, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au majorat pedeapsa la cate 12 ani de inchisoare pentru fiecare student, fara a tine cont ca acestia au reclamat ca probele produse de agentii sub acoperire sunt ilegale, ca au acuzat politia de inscenare, mai precis de plasarea drogurilor, fara sa admita audierea ori confruntarea cu agentii acoperiti. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul inculpatilor, sentinta ramanand definitiva.

Abuzurile politistilor ascunse de magistrati

Reclamantul a dat statul roman in judecata la CEDO, acuzand faptul ca i s-a intins o cursa de catre Politie, ca nu i s-a permis sa se apere, in sensul ca nu i-au fost admise probele in aparare, in acelasi mod in care au fost admise probele in acuzare, adica sa beneficieze de audierea unor martori in apararea sa, in aceeasi masura in care acuzarea a folosit proprii ei martori. Reclamantul a solicitat daune de 109.000 euro reprezentand salariul pe care ar fi trebuit sa-l primeasca dupa absolvirea facultatii, pe perioada detentiei si alti 105.000 euro daune morale. Cu referire la situatia de fapt, reclamantul a acuzat faptul ca in afara declaratiilor agentilor sub acoperire nu exista nicio dovada ca punga cu droguri ii apartinea, nici macar proba ca amprentele sale s-ar afla pe punga cu pastile de esctasy invocata ca corp delict. Ca n-a facut altceva decat sa participe la o intalnire aranjata intr-un restaurant, unde nu a vandut nimic nimanui, neexistand vreo inregistrare video sau audio care sa-l incrimineze, in conditiile in care in timpul procesului penal i s-a refuzat orice confruntare cu agentii acoperiti si colaboratorii. Statul roman s-a aparat reiterand acuzatiile procurorului de caz. Judecatorii europeni au constatat insa ca instantele din Romania nu au respectat principiul egalitatii armelor, prin neaudierea agentilor sub acoperire si a colaboratorilor acestora si nu au cercetat sub nicio forma acuzatiile inculpatilor care au sustinut ca sunt victimele unei inscenari ale politistilor. Cu alte cuvinte, cei trei studenti arestati si condamnati, a caror viitor a fost compromis, nu au fost dovediti. Cu unanimitate de voturi, judecatorii europeni au constatat ca autoritatile romane au incalcat drepturile reclamantului la un proces echitabil, si au obligat statul roman la plata a 10.000 euro daune morale catre acesta.

In urma acestei condamnari – care releva abuzul politistilor, procurorilor si judecatorilor – urmeaza sa fie promovata o revizuire in favoarea condamnatilor din acest caz, in vederea achitarii acestora. Sentinta judecatorilor europeni ar trebui sa declanseze automat o ancheta penala impotriva politistilor si magistratilor care au “solutionat” acest caz pentru tragerea acestora la raspundere. Cum ne aflam in Romania, o atare varianta pare putin probabila.

2 comentarii

Whiskey Tango Foxtro 04-05-2010 - 23:11

Deci aia sau alea cu ochelari… aveti grija!
Dar, ia sa vedem pozele!

alex 07-02-2011 - 23:39

Deci daca sa ajuns in asa hal incat „politia” sa insceneze asemenea cazuri 😐
RUSINE, rusine acestor oameni alesi sa apere cetatenii si sa dovedeasca adevarul.
Sincer sunt scarbit de tot ce se intampla in aceasta tara de nimic cu asa conducatori care sunt interesati doar sa FURE mai mult si mai mult ..:-??
Probabil aceste organe care au facut aceasta prostie nu vor primi nici macar 1 minut de arest … e si normal, doar traim in romania.
Adevaratii infractori stau bine mersii in niste fotolii foarte confortabile si sforaie votand niste legi aberante si penibile in acelasi timp .. si un om de rand care munceste se trezeste peste noapte un mare cap al lumiii interlope cu 1 tona de droguri :-j
Sper ca CEDO sa nu condamne statul roman pt ca nu el este vinovat ci pe procurorul si judecatori care au luat o astfel de decizie aberanta! Respect

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS