Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Verdict CEDO: Romania va plati daune de 18.320 euro “teroristului de la Jean Monet”

Verdict CEDO: Romania va plati daune de 18.320 euro “teroristului de la Jean Monet”

scris de Ziua Veche
5 afisari

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat marti Romania la plata unor despagubiri de 18.320 de euro lui Dragos Ciupercescu, autorul atentatului de la Liceul Jean Monnet din 2002, care s-a plans judecatorilor europeni ca a fost inchis intre detinuti periculosi si in conditii deosebit de grele, precum si pentru faptul ca i-a fost interzis sa-si mai exercite drepturile parintesti.

Nascut in 1971 la Giurgiu, Dragos Ciupercescu, fost militar, a fost suspectat ca dupa un furt de munitie petrecut in luna august 2002, ar fi aruncat o grenada in fata Liceului Jean Monet din Capitala, care a ranit cinci elevi si a distrus mai multe vehicule din vecinatate. Dupa atentat, autorul atacului a trimis mai multe scrisori prin care cerea primului ministru sa verse o suma de bani intr-un cont elvetian. La 23 martie 2003 politia l-a oprit pe strada pe Ciupercescu, iar in urma perchezitiei corporale s-au gasit asupra lui un telefon mobil si o agenda in care erau trecute referinte depsre trei banci elvetiene. Dragos Ciupercescu a fost arestat si intemnitat in regim specific detinutilor periculosi. Un raport medico-legal ulterior a retinut ca Ciupercescu suferea de modificari de personalitate, avand consimtamantul alterat in raport cu faptele. Cu toate acestea, o comisie speciala a decis sa-l mentina in regim de detentie pentru periculosi, motiv pentru care arestatul a fost plasat intr-o celula cu 19 paturi, printre detinuti periculosi, cu condamnari de la 10 la 27 ani de inchisoare, unde a fost supus unor maltratari din partea “colegilor” de camera. Detinutului nu i s-a mai permis vizite decat foarte rare si foarte scurte si acelea in catuse si in prezenta unor gardieni. El a reclamat de mai multe ori conditiile inumane de detentie si plasarea sa ilegala in regim specific detinutilor periculosi. A intentat si actiuni civile contra Administratiei Penitenciarelor, care insa i-au fost respinse de instantele de judecata romanesti. Ca si in alte cauze in care detinuti romani s-au plans de regimul inuman de detentie din penitenciarele nationale (confirmat prin rapoartele expertilor europeni), judecatorii CEDO de la Strasbourg au constatat ca lui Dragos Ciupercescu i s-au incalcat drepturile omului, prin supunerea lui intr-un regim de detentie neadecvat si mizerabil. Statul roman a fost obligat sa-i plateasca lui Ciupercescu 14.000 euro cu titlu de daune morale, plus alti 4320 euro cu titlu de cheltuieli de judecata.

Foto: Mediafax

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS