Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Romania condamnata la CEDO pentru violurile din puscarii

Romania condamnata la CEDO pentru violurile din puscarii

scris de Ziua Veche
9 afisari

 

22 iunie 2010 – o noua condamnare administrata statului roman de catre judecatorii CEDO de la Strasbourg, pentru felul in care organele de ancheta penala nu isi fac datoria. Cazul “Boroanca vs. Romania” a fost instrumentat ca urmare a plangerii romanului Pavel Boroanca, condamnat la 3 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fara sa fie citat.

Cu toate acestea, in mod surprinzator, judecatorii europeni nu au constatat o incalcare a dreptului la un proces echitabil in privinta modului in care instantele penale l-au condamnat, fara ca el sa fie citat la fond. Judecatorii europeni au admis insa un al doilea capat de cerere al reclamatiei lui Boroanca, care a reclamat faptul ca in timpul detentiei a fost violat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova si, desi a formulat plangere penala impotriva detinutului care l-a agresat, ancheta a fost musamalizata, iar autorul “pedepsit” cu o simpla sanctiune disciplinara aplicata in regim de detentie. Boroanca s-a plans CEDO de la Strasbourg de faptul ca in noaptea dinspre 7 – 8 septembrie 2003, in timp ce era bolnav si aflat sub tranchilizante, a fost pus intr-un pat cu alti doi detinuti. Profitand de lipsa sa de aparare, detinutul S.D. l-a violat in timpul noptii. Dimineata a raportat infractiunea, si a solicitat sa i se faca examen medico-legal pentru probatoriu, insa nimeni din Penitenciarul Craiova nu l-a bagat in seama. Abia in 10 septembrie, un ofiter al penitenciarului a aplicat un avertisment pentru tentativa de viol, detinutului acuzat de Boroanca. Pe 17 septembrie, Boroanca s-a plans parchetului, iar personalul penitenciarului a raportat ca examenul medical efectuat cu mare intarziere nu a relevat urme de viol. In mai 2004, parchetul a musamalizat dosarul, iar detinutul acuzat a scapat cu o simpla sanctiune disciplinara. De retinut, in timpul asa-ziselor cercetari, desi au existat martori care l-au vazut peste victima, detinutul-violator s-a justificat ca ar fi avut un vis erotic cu sotia lui si l-a luat in brate pe Boroanca in mod inconstient.  Pavel Boroanca a reclamat absenta unei anchete penale reale in urma plangerii sale, precum si incalcarea art 3 din Conventia Europeana, conform caruia “nimeni nu poate fi supus torturii, unor pedepse sau tratamente inumane ori degradante”. Judecatorii europeni au constatat din actele dosarului ca autoritatile romane nu au procedat de urgenta la o examinare medico-legala, asa cum se impune in cazurile de viol, precum si faptul ca, din modul in care a fost instrumentata ancheta, reclamantului i s-au incalcat drepturile la un proces echitabil, dar si cele aparate de art. 3 al Conventiei. Statul roman a fost obligat sa-i plateasca lui Pavel Boroanca daune de 5000 euro.

 

 

0 comentariu

gogu 06-05-2010 - 03:09

aia cu euri?io no mai beu falimentu baiati ca e proasta rau da se poate si mai rau beti carlbergu la el acasa in daemarca sa vedeti ce prosta e acolo e si bere rosie va doare capu si beti bere de mic producator de care nati auzit in viata voastra in germaania sa vedeti gust si aroma adevarata moate capitalistilor verosi care falsifica produsele da le vind pe bani multi democratia inseamn furt inselaciune oare sau un trai mai bun io muncesc sint platit corect can ue ca imi ei imi vind produsele la pret european da vreau calitate

psipbr 08-05-2010 - 18:06

Aceasta lege deschide o noua perspectiva revigorarii industriei locale de bere, caci de ea vor beneficia societati precum Bere Trei Stejari, Bere Satu-Mare, Bere Galalati,Bere Robema ceea ce arata ca acesta industrie nu a murit, alaturi de aceste fabrici existand si alte precum Albrau Onesti, Bermas Suceava. Totodata acesata lege salveaza nu numai un nucleu de fabrici locale, ci si industriile conexe ( materii prime: orz, orzoaica, hamei, materiale: capse, sticle, navete, enzime).

De Hai noroc! pe 08.05.2010 la 16:38

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult