Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei AMR a sesizat Avocatul Poporului pentru modul ilegal in care Guvernul stabileste taxe si impozite

AMR a sesizat Avocatul Poporului pentru modul ilegal in care Guvernul stabileste taxe si impozite

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Asociatia Magistratilor din Romania, reprezentata de judecatoarea Mona Pivniceru (foto), a sesizat institutia Avocatului Poporului si acuza Guvernul ca promoveaza ordonante de urgenta in domenii in care Constitutia impune legi elaborate de Parlament. AMR atrage atentia printr-un comunicat de presa ca potrivit art. 139 alin. (1) din Constitutia Romaniei stabilirea impozitelor si taxelor de orice fel se face numai prin lege.


AMR avertizeaza opinia publica: Asociatia luat la cunostinta cu surprindere de OUG nr. 58 din 26 iunie 2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 431 din 28 iunie 2010 Partea I, prin care s-au modificat si completat prevederi din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale. Surpriza a constituit-o faptul ca desi Curtea Constitutionala a sanctionat de mai multe ori Guvernul Romaniei pentru promovarea unor acte normative neconstitutionale, ultima data in 25 iunie 2010, totusi Guvernul continua sa elaboreze si sa aplice direct dispozitii vadit neconstitutionale. Astfel, potrivit art. 139 alin. (1) din Constitutia Romaniei Impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege. Or, O.U.G. nr. 57/2010, fara a face referire la textul constitutional mentionat si la prevederea art. 4 din Legea nr. 571/2003 potrivit cu care: Art. 4. – (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia. (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege”.

AMR acuza Guvernul ca „instituie masuri financiar-fiscale, respectiv impozite (drepturile de autor si drepturile conexe, activitati independente, tichete de masa, tichete cadou, drepturi de hrana, dobanzi la depozite etc) prin incalcarea grosolana a cadrului constitutional, infrangand, totodata, si predictibilitatea legilor prin inlaturarea anterioritatii masurilor termenului cu 6 luni si a aplicabilitatii acestora in anul urmator celui in care au fost adoptate, asa cum dispune art. 4 din Legea nr. 571/2003.”

In sesizarea adresata Avocatului Poporului, AMR a solicitat acestuia: „sa sanctionati acest derapaj grav de la statul de drept si sa sesizati Curtea Constitutionala in vederea apararii legalitatii si a prevalentei Constitutiei ca suport obligatoriu al legalitatii, nefiind posibil ca Guvernul sa-si atribuie discretionar competente, cu incalcarea Constitutiei Romaniei”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult