Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Proprietarii de case nationalizate acuza Guvernul de sfidarea CEDO

Proprietarii de case nationalizate acuza Guvernul de sfidarea CEDO

scris de Ziua Veche
1 afisari

Asociatia pentru Proprietate Privata acuza Guvernul de incalcarea normelor europene prin adoptarea OUG 62/2010, prin care s-a decis suspendarea platilor pentru despagubirea proprietarilor de imobile revendicate. Amintim ca Executivul intentioneaza ca despagubirea proprietarilor sa se faca prin acordarea de actiuni la politizatul Fondul Proprietatea.


Printr-un comunicat de presa dat vineri publicitatii, APP afirma ca ordonanta e o bataie de joc la adresa proprietarilor si ca aceasta nu poate fi aplicata deoarece contravine articolului 1 din Primul protocol aditional al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. APP arata urmatoarele: “Fondul Proprietatea nu este eficient (aspect constatat de CEDO in mai multe hotarari), autoritatile plimba dosarele intre ele, infiintand si desfiintand comisii pana cand dispar acte sau, mai grav dispar definitiv cei care ar fi avut dreptul la despagubiri. Cum se apara guvernul roman in fata instantei europene? Prezentand statistici care mai mult acuza: in temeiul Legii nr. 10/2001 la nivelul autoritatilor locale au fost inregistrate 202.782 cereri de restituire a proprietatilor. In 8 ani de zile au fost solutionate putin peste 50% dintre acestea, respectiv 119.022 de cereri, din care, in 56.403 dosare s-a propus acordarea de masuri reparatorii. O parte dintre aceste dosare se afla inca la prefecturi si 46.701 dosare au ajuns la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor dar numai 10.345 dosare au fost aprobate in vederea emiterii titlului de despagubire. Prin urmare, numai pentru 5% dintre cererile formulate in temeiul Legii nr. 10/2001 s-au emis titluri de despagubire, (pentru 10.345 de dosare din 202.782) cat despre plata efectiva, aici urmeaza a doua surpriza: NU MAI SUNT BANI! Vrand parca sa confirme faptul ca nu au invatat nimic din hotararile pronuntate de CEDO, autoritatile romane recidiveaza in privinta deciziilor care sunt luate intr-un moment inoportun. In aceasta perioada in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului pregateste hotararile de condamnare a Romaniei in cauzele pilot judecate la data de 8 iunie, guvernantii nostri ar fi trebuit sa dea dovada de responsabilitate si sa incerce sa gaseasca solutii eficiente pentru rezolvarea problemei proprietatilor confiscate abuziv”.

Cat mai ramanem in UE cu asemenea guvernanti?”

Concluzia APP: “Ne aflam la inceputul lunii iulie 2010 si constatam ca, departe de a adopta masuri legislative, administrative si bugetare pentru ca persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri intr-un termen rezonabil, conform unui calendar previzibil, cu termene de plata clare, astfel cum a recomandat CEDO in mai multe hotarari, guvernantii nostri propun: SUSPENDAREA PLATILOR! Nu ne intrebam in ce tara traim pentru ca stim, insa am vrea sa stim cat mai ramanem in Europa (si nu ne referim la continent, ci la Uniunea Europeana) unde am intrat destul de greu si cu mari semne de intrebare care mai subzista inca la capitolul justitie.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult